Een film over Max Risselada

Leven, Werk en 12 Gebouwen

28 april 2022

De film Max Risselada: Leven, Werk en 12 Gebouwen (Jorn Konijn, 2021) vertelt het verhaal van Max Risselada (Madiun, Indonesiƫ 1939), emeritus hoogleraar Architectuur aan de Technische Universiteit Delft, architect en schrijver.

Risselada staat internationaal bekend om zijn researchwerk en publicaties naar moderne architectuur. Hij werd geboren in voormalig Nederlands-Indië en volgde een opleiding tot architect aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn afstuderen in 1965 bij Cornelis van Eesteren en Jaap Bakema, begon hij zijn loopbaan als docent en onderzoeker in Delft. Na vier jaar assistent te zijn geweest van Aldo van Eyck verhuisde hij naar Los Angeles om te gaan werken voor Charles en Ray Eames. Daarna begon hij zijn eigen carrière als docent en architect.

De documentaire van Jorn Konijn over het leven en werk van de architect ging in première op het Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR) in oktober 2021.

De film
De documentaire neemt de kijker mee langs 12 gebouwen over de hele wereld, van The Economist Building van The Smithons in Londen tot de Millowners Building van Le Corbusier in Ahmedabad, India. Van het Aula Gebouw van de TU Delft van Van den Broek & Bakema, tot de Igualada begraafplaats van Pinos & Miralles. Als hoogleraar speelde Risselada een belangrijke rol in de vorming van een nieuwe generatie architecten, waaronder Francien Houben, Bjarne Mastenbroek en MVRDV.

In Jorn Konijns Max Risselada: Leven, Werk en 12 gebouwen neemt Risselada de kijker mee langs de twaalf gebouwen die hem het meest hebben geïnspireerd, de gebouwen die hij heeft onderzocht en de gebouwen die een persoonlijke betekenis voor hem hebben. Middels deze 12 gebouwen wordt zijn fascinerende en opmerkelijke leven en werk verteld.

Na afloop van de filmvertoning volgt er een Q&A met architect Max Risselada en regisseur Jorn Konijn.

Datum donderdag 28 april, 19.00 - 21.00 uur
Locatie Lumière Cinema
Tickets gratis; aanmelden via info@bureau-europa.nl