Dom Hans van der Laan: het menselijk verblijf

24 februari t/m 25 mei 2008

NAiM/Bureau Europa schetst lijnen op het snijvlak van architectuur en vormgeving, met interieur als rode draad. De eerste in een reeks van drie tentoonstellingen was ‘Het Menselijk Verblijf’ over architect, ontwerper, theoreticus en monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991).

Het oeuvre van Dom van der Laan is allesomvattend, hij heeft niet alleen gebouwen ontworpen, maar gaf ook de inrichting en zelfs de liturgie vorm. Omdat zijn gebouwen veelal niet toegankelijk zijn, laat dit erfgoed zich lastig ontsluiten. Met deze tentoonstelling werd beoogd een ruimtelijke en contemplatieve ervaring van zijn werk op te roepen.

In de tentoonstelling is een monnikencel één op één nagebouwd en ingericht met de meubels van Van der Laan. Ook werd de tijdsindeling van het klooster gevolgd en waren tijdens de gebedsdiensten, getiteld Sext, Noon en Vespers, Gregoriaans gezang te horen zijn. De bezoeker van ‘Het Menselijk Verblijf’ had de mogelijkheid, met behulp van een drietal publicaties, het werk te benaderen vanuit de architectuur, de vormgeving of als onderdeel van een betekenisvol systeem.

Curator: Wendel ten Arve
Tentoonstellingsontwerp: Wim de Vos Grafisch ontwerp: Hansje van Halem
Fotografie: Jos Nelissen en Tineke Kambier

Tentoonstelling

Posters