De Staat van Europa: lezing door prof.dr. Mathieu Segers

28 maart 2017

Op 28 maart geeft Prof. dr. Mathieu Segers de tweede lezing in de serie met de titel 'De Staat van Europa'. In de serie 'De Staat van Europa' onderzoeken we conditie van een continent.

Segers stelt: "Na de val van de Berlijnse muur veinsde Europa zelfvertrouwen. Het was een geloofwaardige act. De Europese integratie boekte historische overwinningen: op de Duitse en de Europese deling. En Europa werd een machtsblok in de wereld. Grote vragen drongen zich op. Wat wordt Europa? Waar staat het voor? Waar lopen de grenzen? Maar de antwoorden op deze vragen werden angstvallig vooruitgeschoven, alsof deze vragen niet bestonden of vanzelf zouden verdwijnen."

In zijn lezing onderzoekt Mathieu Segers het getroebleerde Europa van vandaag, haar geschiedenis én Europese kansen voor de toekomst. Hij doet dit middenin het ‘thriller-jaar’ 2017, waarin er verkiezingen zijn in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar ook een eerste echt besluit over de Brexit genomen zal worden en veiligheid opnieuw op de proef zal worden gesteld.

Als de huidige problemen en uitdagingen iets bewijzen, dan is het wel dat de Europese vakantie van geschiedenis en politiek voorbij is. In Europa draait het weer om ideeën en macht. Dat is meeslepend en ontwrichtend. En het vergt zelfbewustzijn als tegenwicht, en als noodzaak om vooruit te kunnen kijken. Wat is en wat kan Europa in de eenentwintigste eeuw?

Mathieu Segers
Sinds 1 juni 2016 is Mathieu Segers decaan van en hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan het University College Maastricht. Segers promoveerde in 2006 aan de Radboud Universiteit op een proefschrift over de Frans-Duitse relaties ten tijde van de Europese integratie in de jaren vijftig. Hij was als adviseur werkzaam op de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën, universitair docent aan de Radboud Universiteit, universitair hoofddocentschap Europese integratie aan de Universiteit Utrecht en als Fullbright-Schumann Fellow verbonden aan het Center for European Studies van de Harvard University. In 2013 als Senior Research Fellow aan de afdeling voor Internationale Studies van de Universiteit van Oxford.

Astrology of a Friday
Voorafgaande aan de lezing zal de film 'Astrology of a Friday' van kunstenaar Teresa Cos - voormalige resident van Van Eyck - worden getoond. Deze film werd opgenomen in Statenzaal van de Provincie Limburg, in deze zaal werd op 7 februari 1992 het 'Verdrag van Maastricht' ondertekend.

Saskia van Stein, directeur van Bureau Europazal na afloop van de lezing het gesprek tussen Mathieu Segers en het publiek modereren.

Klik hier voor meer informatie over de lezingencyclus 'De Staat van Europa'.

Datum: 28 maart, 20:00 – 22:00 uur
Taal: Engels
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa