De Staat van Europa, duolezing door OMA/AMO Stephan Petermann en XML David Mulder

22 februari 2017

Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. Stephan Petermann - OMA/AMO en David Mulder - XML Architecture Research Urbanism geven beiden een presentatie over de manier waarop zij 'bouwen' aan 'de Staat van Europa'. Beide bureaus onderzoeken al langere tijd de betekenis, identiteit en de diverse manieren van representatie van de Europese unie.

Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. Stephan Petermann - OMA/AMO en David Mulder - XML Architecture Research Urbanism geven beiden een presentatie over de manier waarop zij 'bouwen' aan 'de Staat van Europa'. Beiden bureaus onderzoeken al langere tijd de betekenis, identiteit en de diverse manieren van representatie van de Europese unie. In de serie De Staat van Europa onderzoeken we conditie van een continent.

Op dit moment is er sprake van een alom aanwezige Europese crisis en een snel veranderende publieke opinie rond de betekenis en het belang van 'Europa'. Robert Schumann - door velen de oprichter van Europa genoemd - stelde dat, het besef dat een duurzame eenheid voor Europa een eenheid in verscheidenheid zal zijn.

Hoewel we per definitie Europeanen zijn, wordt dit besef overstemd door ressentimenten over de teloorgang van het politieke mandaat van de natiestaat. Er wordt vooral gestuurd op politieke en monetaire eenheid en er lijkt weinig oog voor de achterliggende sentimenten van het verlies aan de eigen identiteit. Een identiteit die, als een paradox, gebaseerd is op onze unieke culturele diversiteit. Deze collage van natiestaten, staat nu onder druk: de gevolgen van een financieel geglobaliseerde wereld, de ‘golf’ migranten die naar ‘Fort  Europa’ komen, de stroperige en bureaucratische besluitvorming en verminderd sociale solidariteit, om maar wat zaken te benoemen.

In de stad waar in 1992 het Verdrag van Maastricht werd getekend, vindt men veel sporen die voorbijgaan aan omkaderde natiestaten door het grensoverschrijdende levenspad van de mensen die er wonen.
Stephan Petermann - OMA/AMO en David Mulder - XML Architecture Research Urbanism geven beiden een presentatie over de manier waarop zij 'bouwen' aan 'de Staat van Europa'. Beide bureaus onderzoeken al langere tijd de betekenis, identiteit en de diverse manieren van representatie van de Europese unie.

Stephan Petermann - AMO
Stephan Petermann is architect en partner bij AMO, de denktank van OMA, het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture, dat in 1975 werd opgericht door Rem Koolhaas. AMO, opgericht in 1999 en bedoeld als het spiegelbeeld van OMA, opereert onafhankelijk binnen het bedrijf en is gericht op de uitbreiding van architectonische productie, bredere kwesties rond cultuur, identiteit en organisatie in acht nemend. Naast zijn werkzaamheden voor AMO doceert Petermann aan de Aarhus School of Architecture.

David Mulder - XML
David Mulder van der Vegt richtte in 2008 XML op, samen met Max Cohen de Lara. Het kantoor wordt gevoed door een research-driven aanpak dat de zorgvuldige analyse van de kern van een project omzet in een krachtig ontwerp. XML is internationaal bekend door het creëren van innovatieve ontwerpen, zoals het ontwerp van de Verenigde Naties kantoortoren 'United Natures' en de kunstruimte 'Art Square' in Hong Kong.

In 2016 publiceerde XML het boek 'Parliament' dat de plenaire zalen van de parlementen van alle 193 VN-lidstaten in hun ruimtelijke opbouw vergelijkt. Begin 2016, realiseerde XML in samenwerking met Jurgen Bey een nieuw interieur voor de Europese Raad in Brussel, in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Tussen 2014 en 2016 voerde XML het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Designing Democracy van het Sandberg Instituut in Amsterdam uit.

Moderator: Saskia van Stein

Datum: 22 februari
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voertaal: Nederlands
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design

beeld: Studio NOTO
foto's: OMA/AMO en XML

Stephan Petermann & David Mulder