De restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens & Verder met Cuypers: de restauratie van het Rijksmuseum

6 januari 2008

Dubbellezing met als sprekers Cor Bouwstra & Anne van Grevenstein over de restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens en de restauratie van het Rijksmuseum.

De restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens.

Bij De Haar ging het Cuypers om het creëren van een ideale toestand: een verbeterde werkelijkheid. Het werd een geheel nieuw Gesamtkunstwerk en met een duizelingwekkend aantal tekeningen ook zijn best gedocumenteerde project. Kasteel de Haar is representatief voor zijn opvattingen over restaureren waarin nieuwbouw een geoorloofd middel was. Presentatietekeningen, decoratieschema's, foto's, meubels, dagboeken, sjablonen en werklijsten uit het Kasteel zijn hiervan het bewijs en staan centraal in de tentoonstelling in het NAi Maastricht.

Het architectenbureau Verlaan & Bouwstra is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot specialist en is autoriteit op het gebied van restauraties, reconstructies en preventief onderhoud van monumenten. Vraag restauratiearchitect Bouwstra naar een standpunt over restaureren en hij antwoordt: "Met een standpunt verwerp je een ander. Wij kiezen voor een houding van begrijpen en interpreteren. Wij praten over nieuwe ideeën met respect voor het verleden en erkennen hierbij de mogelijkheid van meerdere opties."

Verder met Cuypers: de restauratie van het Rijksmuseum

"Het gaat erom dat je met zoveel mogelijk informatie over kleur en motieven het Rijksmuseum maakt zoals het in Cuypers' tijd was" (Nieuwsbrief Het Nieuwe Rijksmuseum, 2006). Onder leiding van Anne van Grevenstein heeft de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) de restauratie en reconstructie van Cuypers' decoratieschema uitgevoerd in het Rijksmuseum. Maar wat komt er allemaal kijken bij een dergelijke reconstructie en restauratie? Waar begin je? Hoe pak je het aan? Anne van Grevenstein gaf een kijkje achter de schermen.

Anne van Grevenstein-Kruse is restaurator met als specialisaties polychromie en schilderijen. Ze was van 1983 - 1987 hoofdrestaurator van het Frans Hals Museum en is sinds 1987 directeur van de Stichting Restauratie Atelier Limburg.