De meervoudige ontwerppraktijk in 21e-eeuwse architectuur

22 mei 2019

Woensdag 22 mei spreken Thijs van Spaandonk -The Cloud Collective, en Mark Feron - Architectenzaak over hun ontwerppraktijk. In een veranderende maatschappij veranderen ook de thema's, de opgave, de organisatievormen en daarmee de rol van de architect.

Deze twee collectieven geven inzicht op hun portfolio en de opgave die ze daarmee willen adresseren. Waar in de 20e-eeuwse de architectuur vooral in het teken van het individuele genie stond, werken veel bureaus nu samen, pakken ze andere opgaves op en heeft de uitgebruiker een prominentere rol.

De vraagstukken die deze kernthema's opleveren vragen om de ontwikkeling van verschillende financiële scenario's, zelfstandige narratieven, die laten zien dat en hoe er verschillende circulaire maatschappijen mogelijk zijn.

The Cloud Collective
The Cloud Collective is een coöperatie van ontwerpbureaus die de maatschappelijke impact van architectuur en ontwerp adresseren. Het collectief bestaat uit de bureaus Civic, Matters, en Bright, die gezamenlijk het maken van en onderzoeken naar openbare plaatsen op zich neemt, met architectonisch zowel als grafisch ontwerp. 

Architectenzaak
Onder het devies dat goede architectuur relevantie architectuur is, werkte Architectenzaak in binnen- en buitenland voor overheden, woningbouwcorporaties, onderwijs-, zorg- en culturele instellingen, beleggers, projectontwikkelaars en particulieren, telkens opnieuw op zoek naar de essentie van relevante architectuur.

De lezing wordt gemodereerd door Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa. 

Datum: woensdag 22 mei, 20.00 uur – 23.00 uur. 
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Taal: Nederlands
Toegang: gratis, wel graag aanmelden via info@bureau-europa.nl, o.v.v. 'lezing 22 mei'.

Beeld: The Cloud Collective.