I Am Trust

the currency of data-driven societies - door Vincent Thornhill, Guillemette Legrand en Sally Wyatt

29 mei 2019

In het kader van de tentoonstelling Digitaal Dilemma – de Architectuur van Vertrouwen, wordt prof. Sally Wyatt van de Universiteit Maastricht geïnterviewd door de curatoren, Vincent Thornhill en Guillemette Legrand, over het tijdperk van Big Data,je persoonlijke data als valuta, en het Zelf als collectief in het Internet of Things.

Je persoonlijke gegevens, van je fysieke en mentale gezondheid tot hoe je jezelf in werkelijkheid identificeert en online profileert, kunnen op allerhande manieren ingezet worden, zonder dat jij daar per se weet van hebt. Maar deze dataverzamelingen weergeven niet altijd de objectieve waarheid – waarheid wordt immers gemaakt, in het complexe proces van interpretatie, verspreiding en sociale acceptatie. Geen wonder dat we steeds wantrouwender worden.

Als Amazon bevooroordeelde algoritmes gebruikt om nieuw personeel aan te nemen, als Cambridge Analytica onze via social media vergaarde gegevens voor politieke doeleinden laat inzetten, als je je DNA kunt opsturen en door 23andME kunt laten testen, waar staan wij dan nog? Hebben dergelijke technologieën überhaupt voordelen, verdienen ze ons vertrouwen wel? En met welke regelgevingen kunnen we onszelf en onze rechten en vrijheden beschermen? En zijn de geloven en interpretaties van alternatieve, wantrouwige online communities echt wel zo radicaal als we denken?

Sally Wyatt
Na haar opleidingen economie aan de McGill University in Canada en Sussex University in Engeland, behaalde Sally Wyatt haar PhD in Science and Technology Studies (STS) in 1989. Ze heeft daarna gedoceerd en onderzoek gedaan aan de universiteitein van Sussex, Brighton, East London en Amsterdam, de British Economic and Social Research Council en de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen. Haar expertise ligt in de maatschappelijke aspecten van digitale technologieën, met een bijzondere interesse in maatschappelijke afzondering en de manier waarop mensen het internet gebruiken om hun eigen gezondheid te onderzoeken. Samen met Andrew Webster was zij redacteur van de boekenserie Health, Technology and Society.

De introductie en Q&A na afloop worden gehouden door Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa.

Datum: woensdag 29 mei, 20.00 uur – 23.00 uur
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Taal: Engels
Toegang: gratis, wel graag aanmelden via info@bureau-europa.nl o.v.v. ‘lezing 29 mei’