2 juni: Dag van de Architectuur

2 juni 2018

Op 1 en 2 juni 2018, tijdens de Dag van de Architectuur Zuid-Limburg, slaan Bureau Europa en SCHUNCK* de handen ineen. In samenwerking met diverse regionale partners presenteren we een programma van DOEN en BELEVEN.

Bureau Europa neemt bezoekers mee door het Belvédèregebied voor rondleidingen, bezichtigingen, tekst en uitleg, muziek en een wandeling door groen, langs water en onder beton.

Stedenbouwkundige Peter de Ronde (Gemeente Maastricht) is onze gastheer, hij vertelt alle ins and outs, plannen en ontwikkelingen voor dit deel van Maastricht.

Embracing.Exchange Maastricht
Na een korte introductie over de ambities in het Belvédèregebied, volgt een flitsbezoek aan Embracing.Exchange, de tentoonstelling van Maurer United Architects, te zien van 1 tot 10 juni 2018. Als aanvulling op de tentoonstelling geeft Marc Maurer een korte demonstratie van virtual reality: wat zijn het nut en de potenties van virtual reality in het ontwerp, de vormgeving, de architectuur?

Het Eiffelgebouw
Tijdens een bezichtiging van de loftruimtes en op 30 meter hoogte genietend van het panoramauitzicht over Belvédère, de binnenstad en het Bassin krijg je meer informatie over wat de nabije toekomst van dit gebied. Aansluitend volgt in de skybar van het Student Hotel een jazzy intermezzo.

Student Hotel Maastricht
Het Maastrichtse Student Hotel is het eerste Student Hotel dat in een rijksmonument is ondergebracht. Dat bracht lastige ontwerpvragen met zich mee. Spreek met de ontwerpers van het hotel en geniet van de sfeer in het studentencafé, de recreatieruimtes en de hotelkamers.

Groen, water en beton
De rondleiding wordt vervolgd richting het Frontenpark. Onderweg passeren we De Krul: de oude afrit van de Noorderbrug, een stukje infrastructuur dat doelbewust bewaard wordt en dat in de toekomst geanimeerd zal worden, midden in het groen en over een waterweg. Leer waarom de stad De Krul bewaart en ontdek wat de potenties van verlaten infrastructuur zijn.

Van vestingwerken en hagedissen
Tenslotte lopen we naar het Frontenpark, een uniek stukje groen in het Maastrichtse weefsel, dat door de recente verlegging van de Noorderbrug extra in het zonnetje is komen te liggen. De oude vestingwerken worden grondig gerestaureerd. Maar waar wordt deze restauratie op gebaseerd? Wat betekent restaureren überhaupt? En hoe zit het nu met die hagedis?

Het programma is tot stand gekomen i.s.m. Student Hotel Maastricht en Infocentrum Belvédère.

Datum: zaterdag 2 juni 2018, om 13.00-15.30 uur en om 15.00-17.30 uur > BEIDE RONDLEIDINGEN ZIJN VOLGEBOEKT
Locatie: het Sphinxkwartier en Frontenpark, verzamelen bij ingang Eiffelgebouw-Zuid
Taal: Nederlands
Toegang: gratis, wel graag aanmelden. Klik hier als je je wilt aanmelden voor de rondleiding van 13.00 uur. Wil je mee met de groep die om 15.00 uur vertrekt? Dan klik hier


Activiteiten in Parkstad - 1-2 juni - Samen bouwen in Bekkerveld
Bouw mee! Jong en oud zijn welkom om de handen uit de mouwen te steken. We bouwen samen aan een tijdelijk monument, dat pas af is met jouw medewerking. Studenten van de TU Eindhoven hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een ontwerp dat een relatie aangaat met het park en met de Anna-kerk van architect Frits Peutz. Deze architectuur komt tot stand, weg van digitale tekentafels, in een proces van handen en hoofden die elkaar vinden in een gemeenschappelijk doel.

Op 1 juni wordt de basisstructuur opgezet en gaan kinderen van lokale basisscholen alvast aan de slag met het ontwerp van een gevelpatroon. Ben je handig en wil je meewerken aan het bouwen van de basisstructuur? Stuur dan vóór vrijdag 25 mei een mailtje naar architectuur@schunck.nl.

Op 2 juni worden de gevelvlakken ingevuld, waarbij iedereen, kinderen, jongeren en volwassenen, de kans krijgt om zijn/haar stempel na te laten op het monument. Ondertussen is het gebouwtje te bezoeken voor publiek. Welkom!

Kosten: Gratis
Locatie: Bekkerveld
Tijdstip: 10.00 – 18.00 uur

Activiteiten in Parkstad - 2 juni - Belevingsroutes Modernistisch erfgoed
Het monument in Bekkerveld is tevens het startpunt voor twee belevingsroutes onder leiding van performancekunstenaars Jolien Naeyaert (BE) en Rita Hoofwijk. In kleine groepjes bezoek je de oude HTS naast Bekkerveld en/of het voormalige Coriovallumcollege aan de Klompstraat. Verwacht geen klassieke rondleiding met een geschiedkundige overdracht, maar verander je perspectief op het erfgoed dat Heerlen rijk is. Laat je verrassen!

Kosten: gratis, aanmelden via deze pagina of via 045 5 77 22 00
Verzamelpunt Route 1, ingang van de HTS Noordzijde Bekkerveld (in verlengde van Burgemeester Savelbergstraat)
Verzamelpunt Route 2: ingang Coriovallumcollege, hoek Klompstraat en Groene Boord
Tijdstip: elk uur van 10.00 tot 18.00 uur met uitzondering van 13.00 uur. Elke route duurt ongeveer 30 minuten

Activiteiten in Parkstad - doorlopend - KLUSHUIS – van Bijlmermeer tot Bleijerheide
In de Vitrine van SCHUNCK* is de tentoonstelling KLUSHUIS te zien waarbij de projecten SUPERLOCAL in Bleijerheide en DeFlat Kleiburg in Amsterdam worden getoond in hun circulaire aanpak. Daarnaast is het proces van onze Architect in Residence Jason Serier te zien en het begeleidend onderzoek van de studenten TU Delft over SUPERLOCAL.

Kosten: Gratis
Locatie: Vitrine SCHUNCK*, Bongerd 18
Tijdstip: Doorlopend

Activiteiten in Parkstad - 2 juni - Bezoek het MaankwartierHet Maankwartier van kunstenaar Michel Huisman is in volle uitvoering. Neem een kijkje achter de schermen van de stationsontwikkeling. Je kunt het gebouw bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer info op www.maankwartier.nl/actueel/dag-van-de-bouw-2018

Foto's: Moniek Wegdam