Visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio

11 mei 2007

NAiM bracht de officiële bouwmeesters van Nederland en België samen voor een unieke avondlezing. Zij presenteerden hun visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio en op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en België.

Sprekers: Mels Crouwel en Marcel Smets

Hoe zullen architectuur en stedenbouw in de Euregio Maas-Rijn evolueren de komende decennia? Welke maatschappelijke en economische thema’s zullen de bovenhand voeren in het toekomstig debat over ruimtelijke ordening en bouwkunst? Hoe gaat Nederland om met deze vraagstukken en welke accenten legt de Belgische overheid?

Mels Crouwel is Nederlands 13deRijksbouwmeester sinds 1806Mels Crouwel (˚1953) studeerde in 1978 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft. In 1979 richtte hij samen met Jan Benthem het bureau Benthem Crouwel Architekten BV bna in Amsterdam op. Sinds 1 oktober 2004 vult Mels Crouwel zijn nieuwe functie als Rijksbouwmeester parttime in en blijft hij verbonden aan Benthem Crouwel. Crouwel heeft met zijn bureau vele projecten ontworpen, waaronder Amsterdam Airport Schiphol (Masterplan 1988 - 2003 en Schiphol Centrum 2000), Malietoren in Den Haag (1996) en Anne Frank Huis in Amsterdam (1999). Ook projecten als het De Pont museum voor hedendaagse kunst in Tilburg en het Popcluster 013 in Tilburg zijn van zijn hand. Heel recent is de Moerdijkbrug voor de HSL, ook een ontwerp van Benthem Crouwel, gerealiseerd. Mels Crouwel ontving voor zijn werk verschillende prijzen, onder andere in 1999 de prestigieuze BNA-kubus.

Vlaams Bouwmeester Marcel Smets volgt Bob Van Reeth op

Marcel Smets (°1947) studeerde architectuur aan de Rijksuniversiteit Gent (1970) en stedenbouw aan de Technische Universiteit van Delft (1974). Hij behaalde het doctoraat Toegepaste Wetenschappen aan de K.U.Leuven (1976), waar hij tot docent (1978) en gewoon hoogleraar (1985) werd benoemd. Hij publiceerde diverse artikels en boeken over de geschiedenis van de stedenbouw in België en de hedendaagse praktijk van het stedenbouwkundig ontwerp in Europa. Hij is lid van het wetenschappelijk comité van Europan, nam deel aan vele jury's en doceerde als gasthoogleraar aan het ILAUD in Urbino, Italië, de architectuurfaculteit in Thessaloniki, Griekenland, en de GSD van Harvard University. Sinds 1989 leidt hij het Projectteam Stadsontwerp, een onderzoeksgroep aan de K.U.Leuven die zich toelegt op de heraanleg en herbestemming van verlaten industriële sites en uitgediende infrastructuren. In die functie was hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de transformatie van de Leuvense stationsomgeving en fungeerde hij als stedenbouwkundig ontwerper van studies en projecten in Antwerpen, Leuven, Hoeilaart, Turnhout, Rouen, Genua en Conegliano.