Toko Su

Hoekpresentatie door Su Tomesen

3 september t/m 9 oktober 2022

Kunstenaar en filmmaker Su Tomesen brengt vanaf 2 september kramen, winkels en koopwaar uit de hele wereld bij elkaar in de etalages en hoekruimte van Bureau Europa.

Buiten het gereguleerde Westen wordt de inrichting van de openbare ruimte vaak door vindingrijke mensen in eigen hand genomen. Het leven ontwikkelt zich er organisch en vrijelijk, wat soms in scherp contrast staat tot hoe het bij ons geregeld is.

De blik van Tomesen gaat daarbij bewust naar de have-nots: mesnen die uit economische noodzaak gedwongen zijn een beroep te doen op hun zelfredzaamheid en inventiviteit, de mentaliteit hebben om dingen op te lappen of te hergebruiken in plaats van af te danken.

Door parallellen tussen uithoeken van de wereld te trekken, wordt een universele kracht zichtbaar in het werk van Tomesen. Dat schept enerzijds het optimisme over het aanpassingsvermogen van de mens in een immer veranderende wereld, anderzijds schuilt hier ook een oproep in tot het zorgdragen voor het behoud van een organische omgang met de publieke ruimte.

Su Tomesen
Su Tomesen (Beek, 1970) is woonachtig in Amsterdam en sinds 2011 met Yogyakarta als tweede basis. De wereld is haar derde thuis: artist-in-residencies leidden naar onder meer Amman, Belgrado, Johannesburg, Napels, Medellín, Tirana en Yogyakarta en resulteerden in langlopende projecten. Met een achtergrond als cultuurhistoricus en televisieregisseur rondde ze in 2007 haar Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut af.

Data 2 september t/m 9 oktober
Finissage 9 oktober, met publieksactiviteit