The Third Space - Space and Spatiality in the works of Krisztina de Châtel

9 september t/m 14 oktober 2018

In samenwerking met de Nederlandse Dansdagen opent op 9 september, bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design, de tentoonstelling The Third Space. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de choreografe Krisztina de Châtel.

Het invloedrijke en krachtige werk van Krisztina de Châtel wordt mede bepaald door de combinatie van haar choreografieën en de ruimtelijke dimensie ervan. Net zoals de dansers in haar choreografieën worden beïnvloed door de ruimtelijke conditie van de omgeving waarin zij dansen, zal ook de bezoeker dit fysiek ervaren tijdens een bezoek aan The Third Space.
 

Krisztina de Châtel
De voorstellingen van De Châtel - die in de afgelopen 35 jaar ruim zeventig choreografieën en twee dansfilms maakte - draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Haar choreografieën tonen in toenemende mate haar visie op de maatschappij en staan bekend om de wisselwerking tussen ruimte en lichaam,

Interessante crossover
Voor Bureau Europa vormt deze tentoonstelling een interessante crossover met een kunstvorm die doorgaans wordt gezien als pure podiumkunst. De keuze voor De Châtel ligt voor de hand, vanwege haar staat van dienst en vanwege het ruimtelijke en architectonische karakter van haar werk. Bureau Europa sluit hiermee aan bij het actuele idee van de stad als podium voor ‘performance’ in het algemeen en participatie in het bijzonder en ambieert met deze tentoonstelling een impuls te geven aan de dialoog over de relatie tussen dans, choreografie, scenografie en architectuur.

Curatoren
De tentoonstelling wordt gecureerd door Stephen Shropshire en Emma Touchot.

Randprogramma
Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder randprogramma georganiseerd. Houd onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten voor meer informatie over deze programmering.

Opening: zondag 9 september 2018 om 13.00 uur tijdens het Parcours – de opening van het culturele seizoen in Maastricht. De tentoonstelling is te zien t/m 14 oktober 2018, de laatste dag van het Festival de Nederlandse Dansdagen.
Locatie: Bureau Europa
Toegang: € 5, studenten/scholieren € 3, museumjaarkaart gratis

Fotocredit: Bob van Dantzig, Lines (1979)

De opening

De tentoonstelling - foto's: Elsa Paternotte

Gerelateerde Publicaties