Stucco Storico

het verhaal achter een ambacht

24 november 2018 t/m 24 maart 2019

Op 24 november opent Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design. Na Design by Choice is dit de tweede tentoonstelling in onze serie over de migratie van ambachten.

I Maestri dei Laghi
Stucco Storico toont het bijzondere werk van drie stuccatori Tomaso Vasalli, Joseph Moretti en Petrus Nicolaas Gagini. Geboren en getogen rond het meer van Lugano migreerden zij in de 18e eeuw naar wat we vandaag de Euregio noemen en voorzagen zij interieurs van het destijds bijzonder populaire sierstucwerk. Hun werk is goed bewaard gebleven in Maastricht, Aken, Luik en Eupen en wordt sinds de jaren '90 met vernieuwde kennis gerestaureerd en bestudeerd.

De mooiste interieurs van Limburg
Stucco Storico toont enkele van hun meest toonaangevende interieurs en onderzoekt hoe deze tot stand zijn gekomen. Welke technieken en gereedschappen gebruikt een meesterstukadoor? Hoe heeft stucwerk zich ontwikkeld vanaf de Romeinse tijd? In welke tijd, maatschappij, cultuur en met welke invloeden en voorbeelden werkten de Italiaanse stukadoors in de Euregio? Hoe is het interieur door stucwerk veranderd? Welke innovaties kent het ambacht?

Hedendaagse rol
De kwaliteiten en fijnzinnigheden van het 18e-eeuwse design spelen vandaag de dag een nieuwe rol: waar rococo mag gelden als de laatste echt individualistische en ambachtelijke stijlperiode voor de industrialisatie, massaproductie en uniformiteit van kunst en ontwerp, laten 21ste eeuwse kunstenaars zich opnieuw inspireren door het 18e-eeuwse ambacht. Computertechnologieën bieden hierin zelfs verdere uitkomsten, waardoor het stuc, dat zich altijd al flexibel aan de mal der tijd aanpassen kon, ook nog steeds van onze tijd bewijst te zijn.

Curator: Remco Beckers onder supervisie van Saskia van Stein
Grafische identiteit: Hansje van Halem
Ruimtelijke vormgeving: Ludo Groen - The Berlage/TU Delft

Publieksprogramma
Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten voor meer informatie.

Datum: 24 november 2018 t/m 24 maart 2019
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Toegang: € 5, studenten/scholieren € 3, museumjaarkaart gratis

Tentoonstelling in de maak

De opening

De tentoonstelling

Gerelateerde Publicaties