Reversed Archeology

Kunstenaarspresentatie Sarah-Joy Zwarts

19 januari t/m 3 maart 2024

De presentatie Reversed Archeology van kunstenaar Sarah-Joy Zwarts opent op vrijdag 19 januari om 15.00 uur. Om 15.30 uur zal de kunstenaar haar presentatie toelichten.

Over de kunstenaar

Na een reeks omzwervingen vestigde Sarah-Joy Zwarts (Maastricht, 1987) zich opnieuw in haar geboortestreek. Ze genoot een opleiding in zowel geschiedenis als vrije kunsten, met een bijzondere focus op tekenen. Beide disciplines combineert ze in haar beeldend werk, waarbij ze een open methodiek toepast om taal, vorm, materiaal en verhaal zo dicht mogelijk bij het onderwerp te laten aansluiten.

 

Dwalen en creëren

Zwarts gelooft dat er een grote parallel bestaat tussen de handeling van het creëren en de handeling van het ronddwalen. Door te bewegen ontsluier je immers nieuwe inzichten, die zich daaropvolgend weer tot nieuwe paden ontvouwen om te vervolgen. Het kunnen dwalen voelt als een acte de révolte, een creatieve daad.

Wat als men zich binnen dit dwalen echter richt op de dwaalbare plaats zelf? Welke dialoog ontstaat er dan tussen wandelaar en landschap? Wat vertellen zij elkaar, en in hoeverre kan dit leiden tot tastbare artefacten?

Sinds een aantal jaren richt Zwarts zich op braakliggende non-places dichtbij haar thuis (Eigenbilzen), vanuit de overtuiging dat deze sites de meest uitnodigende voorwaarden scheppen om te dwalen. Haar huidige focus ligt op een hellingflank bij het Albertkanaal, waarbij ze voornamelijk onderzoekt welk type herkenningsstructuur (baken) hier zou kunnen passen. Als een dialoog tussen zichzelf en het landschap laat ze dit object zichzelf procesmatig vormen.

 

Over de hoekkamer 

Bureau Europa geeft  als platform voor architectuur en design, aan kunstenaars, architecten en ontwerpers uit de regio de ruimte om korte presentaties te geven. Hierbij wordt de ruimte ter beschikking gesteld als podium en kan de genodigde naar eigen inzicht de ruimte gebruiken voor een presentatie, workshops, lezingen en/of verkoop.