Publieke Geheimen

Een Architectuur van de Limburgse Beeldcultuur

29 augustus t/m 6 oktober 2019

Jij weet het. Ik weet het. Zij daar weten het ook. Als het ons wordt gevraagd? Dan weten wij van niets. Een publiek geheim kent iedereen, maar weet officieel niemand. Ook de beeldcultuur van deze regio is zo'n publiek geheim. Wat zijn de specifieke beelden waarin wij ons herkennen? Public Secrets geeft in deze groepstentoonstelling een eerste aanzet voor een staalkaart van de actuele beeldcultuur. Beeld, beeldvorming en beeldcultuur heeft een relatie, zo niet ongekende grip op ons Zelfbeeld.

Publieke Geheimen zinspeelt ook op Bureau Europa. Architectuur is gestolde geschiedenis. Architectuur geeft primair bescherming en geeft daarnaast cultureel uitdrukking aan de heersende Zeitgeist. We herkennen onszelf in de omgeving, ons huis, de straat, stad en regio waarmee we ons Zelf identificeren. Maar we zijn onszelf niet altijd bewust van alle, al dan niet visuele, codes en machtsstructuren die in onze ontworpen omgeving, van stad tot landschap, besloten liggen: materieel, religie, cultureel, gender, verschillende etnische achtergronden. Telkens weer stelt Bureau Europa 'publieke geheimen' aan de orde en worden aspecten van onze regionale beeldcultuur in internationaal perspectief gethematiseerd.
 

Ken Knabb
De tentoonstelling Publieke Geheimen is oorspronkelijk geïnspireerd op situationistische geschriften van de Amerikaan Ken Knabb. Het Situationisme is de eerste tegencultuur waaraan Knabb zich wijdt. De hoofdthema’s zijn telkens tegenculturen, beginnend bij de hippe “counter cultures” uit de jaren ‘60 tot de Occupy-beweging in 2011. ​Deze invloedrijke avant-garde kunstenaarsbeweging is in 1955 door Guy Debord in Parijs opgericht.

Belangrijke denkbeelden zijn dérive en detour, oftewel de “wetenschap van het dwalen”: het door middel van je eigen fantasie anders ervaren van de stad om je heen. Ook het idee van psychogeografie is voor de Situationisten van belang omdat daarmee het effect van een omgeving op onze emotie en gedrag wordt onderzocht. Kortom laat je inspireren door associatieve plattegronden, alternatieve wandelingen en gekantelde perspectieven

Kunstenaars
Sara Bachour i.s.m. Gladys Zeevaarders, Dear Hunter, Janneke Janssen, Tineke Kambier, Chris Keulen, Chaim van Luit, George Meijers, Tanja Ritterbex, Johannes Schwarz, Nic.Tummers, Michiel Ubels & Mike Moonen en Kim Zwarts.

Speciale gast: Ken Knabb

Curatoren: Lene ter Haar en Saskia van Stein
Visuele identiteit: Janneke Janssen

Datum opening: 29 augustus, 17 - 19 uur
Data: 31 augustus t/m 6 oktober 
​Toegang: € 5, studenten/scholieren € 3, museumjaarkaart gratis
Locatie: Bureau Europa

Publieke Geheimen (opening)

Publieke Geheimen (tentoonstelling)

Gerelateerde Publicaties

  • Publieke Geheimen
    Publieke Geheimen
    Saskia van Stein & Lene te Haar

    Een Architectuur van de Limburgse Beeldcultuur

    Download publicatie