Over (het gebrek aan) stilte

Brunchlezing met Sarah van Sonsbeeck

11 maart 2023

Om het openingsweekend van TEFAF te vieren zijn de vermaarde kunstenaar Sarah van Sonsbeeck voor een brunchlezing en VideoPower uitgenodigd voor een bijzondere, tijdelijke kunstprojectie in de etalageruimte van Bureau Europa. Sarah van Sonsbeeck bouwde haar oeuvre op rondom stilte. Het eerste werk van de kunstenaar is te zien bij Bureau Europa in de expositie Bevroren Muziek.

Kunstenares Sarah van Sonsbeeck was boos op haar bovenburen: de geluidsoverlast nam kostbare ruimte in in haar studentenwoning. Een vraag ontstond: bestaat er iets als een recht op stilte? Van Sonsbeeck ontwikkelde haar hele oeuvre rond die vraag. Een prangende kwestie, zeker nu onze straten nog nooit zo luid zijn geweest als vandaag, nu ieder mens continu online wordt verwacht te zijn, continu in de weer, en nu architecten en stedenbouwers het gezondheidsrisico van geluidsoverlast erkennen en geluid en stilte in hun ontwerpen gaan meenemen. Maar hoe ontwerp je geluid, hoe ontwerp je stilte?

Sarah van Sonsbeeck studeerde architectuur aan TUDelft en kunst aan de Gerrit Rietveld Acadmie. Ze was een resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze bestudeert onder meer de immateriële kanten van architectuur, zoals geluid. Haar werken vergroten deze elementen en ze bedenkt antidota hiertegen: de Faradaytassen schermen alle mobiele apparaten af van binnenkomende signalen voor de nodige stilte. Haar Stiltebank heeft ze neergezet op de stilste plek van Nederland (in De Kaapse Bossen, bij Maarn). En in de glazen kubus One Cubic Meter of (Broken) Silence probeerde zij de absolute stilte te vangen.

Datum zaterdag 11 maart, 11.00 – 12.30 uur
Locatie Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Entree op uitnodiging