Ornament, ritueel en identiteit in hedendaagse architectuur en design

14 februari 2019

Architect Willem Jan Neutelings en architectuuronderzoeker Marius Grootveld belichten de rol van het ornament, niet vanuit zijn historische maar juist hedendaagse toepassing. In hedendaagse architectuur, ontwerp en stedenbouw lijkt ornamentiek een verminderde rol te spelen ten opzichte van het verleden, maar klopt dit wel? Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht.

Welke positie neemt het ornament, het symbool, het ritueel in in de nieuwe monumentiek? Zijn de theaters, de concertgebouwen en de musea de oude stadhuizen en stadspaleizen van vandaag? Om Veldwerk te parafraseren: een gebouw is in continue dialoog met zijn omgeving. Vanuit die gedachte gaat de lezing ook in op het gebruik van historische en geografische contexten en het citeren van oude normentalen, rituelen en symboliek, en op de verhouding tussen revival en originaliteit, bij de totstandkoming van nieuw architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp.

Neutelings Riedijk Architecten
De gebouwen van Willem Jan Neutelings, van Neutelings Riedijk Architecten (Rotterdam), lijken haast op sculpturen, een bewerking van eenvoudige geometrische vormen met regelmatige overstekken. Ook valt de bijzondere gebouwhuid op met opmerkelijke gevelschriften of letters die functioneren als kolommen, waarbij een gebouw met zorg in de bestaande historische of urbane context geplaatst wordt, die vaak zeer delicaat is. Op die manier krijgt ook een nieuw gebouw al een iconische status in de publieke ruimte.

Veldwerk
Marius Grootveld, samen met Jantje Engels, oprichter van Veldwerk (Gent), is geïnteresseerd in het ontwerp, de documentatie en het onderzoek van architectuur en ziet een samenhang tussen stad, ritueel en ornament. De naam van Veldwerk legt de nadruk op de focus op omgeving en context, waar een gebouw altijd veel aan ontleent.

Moderator: Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

Na afloop is er gelegenheid voor een gezellige borrel.

Datum: donderdag 14 februari, 20.00 uur – 22.00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis, wel graag van te voren aanmelden via info@bureau-europa.nl
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design