Lezing ‘White Heart’

Kunstenaar Elizabeth James-Perry (USA) en ontwerper Christien Meindertsma in gesprek

16 mei 2024

In het kader van de In Vitro-expositie nodigt Bureau Europa steeds deelnemers aan de expositie uit om werk met eigen woorden toe te lichten. Op 16 mei verwelkomen wij ontwerper Christien Meindertsma en kunstenaar Elizabeth James-Perry (USA) die samen met filmmaker Tim van Gils de film ‘White Heart’ maakten.

White Heart refereert aan de glazen kralensoort die al eeuwenlang vanuit Europa over de hele wereld wordt verspreid. Eerst als handelswaar naar de voormalige koloniën waar het vandaag de dag door o.a. de leden van Aquinnah Wampanoag aan de Amerikaanse noordoostkust nog steeds wordt gebruikt als decoratie op sieraden en kleding.

Ontwerper Christien Meindertsma heeft de geschiedenis van de kraal onderzocht en in een film vastgelegd. De film toont de huidige handelsroute van de kralen: van de Tsjechische zandmijnen via de Rotterdamse havens naar de werkplaats van kunstenares Elizabeth James-Perry van de Aquinnah Wampanoag-stam, die traditionele sieraden maakt met gebruik van eeuwenoude ambachten.

In de expositie In Vitro wordt de film getoond en liggen de glazen kralen en de halsketting die de kunstenaar speciaal voor de tentoonstelling maakte en die is aangekocht door het Allard Pierson Museum, waar de film en objecten eerder zijn vertoond.

Datum woensdag 16 mei, 19:00-20:30 uur

Locatie Bureau Europa, platform voor architectuur en design, Boschstraat 9 Maastricht

Toegang aanmelden via info@bureau-europa.nl. NB: de lezing gaat door in het Engels.