Koolhaas Houselife

1 t/m 31 oktober 2010

In de documentaire ‘Koolhaas Houselife’ leidt huishoudster Guadalupe Acedo de kijker rond door het Maison à Bordeaux, in 1998 ontworpen door Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. Een experiment dat een andere wijze van kijken naar - en representeren van - architectuur mogelijk maakt.

Anders dan de meeste films over architectuur biedt 'Houselife' niet zozeer een formele uitleg van het gebouw, maar neemt de film de toeschouwer mee in die even onzichtbare als dagelijkse werkelijkheid van deze wereldberoemde villa.
 

Zoals elk ander huis is ook Maison à Bordeaux een plek vol chaos, vuil en permanente veranderingen. Centraal staat een lift van 3 bij 3,5 meter die de drie vloerlagen verbindt voor de minder valide opdrachtgever. De film van Ila Bêka en Louise Lemoîne portretteert de levendige en veranderlijke werkelijkheid van een monument. Dit wordt geschetst aan de hand van de verhalen en werkzaamheden van Guadelupe Acedo, de huishoudster, en alle anderen die het gebouw onderhouden. Door Guadelupe te volgen bieden Bêka en Lemoîne een onvoorspelbare inkijk in de ruimten en structuren van het gebouw.

Een film van: Ila Bêka & Louise Lemoine
Filmproductie: BêkaFilms, 2008

De film Houselife werd getoond in een tijdelijke bioscoop. De houten constructie van de eerdere tentoonstelling 'Clip/Stamp/Fold'  was door Guus van den Akker en Dirk van de Weijer - de geest van Gordon Matta-Clark was nabij - doorsneden met cirkels en dat gaf een mooie referentie naar Maison à Bordeaux. De binnenruimte, in principe niets meer dan een restvorm, bood een ideale black box, die helaas ook weer plaats moest maken voor de volgende tentoonstelling. 

Fotografie: Johannes Schwartz