Is het af? Christophe van Gerrewey en Huub Smeets over utopieën in de praktijk

1 maart 2018

Architectuurfilosoof en auteur Christophe van Gerrewey en Huub Smeets, voormalig directeur Stadsontwikkeling in Maastricht, gaan in gesprek over utopisme en praxis in architectuur- en stedenbouwontwerp en -realiteit.

Welke plek heeft toekomstgeloof in stadsontwikkeling, in hoeverre is het een katalysator van het wel of niet slagen van grote projecten en welke leer trekken wij eruit?
 

Voor de tentoonstelling Unvollendete schreef Christophe van Gerrewey het essay Het is af, dat het concept van onafheid onder de loep neemt. Per definitie is een stad nooit voltooid en ook de onafheid van haar onderdelen schijnt licht op de mores, politiek en economie van een zeker tijdsbestek. Kijk naar het Sea Trade Center in Zeebrugge, dat door de afbraak van de Berlijnse Muur, de aanleg van de Kanaaltunnel en het Schengenakkoord opeens veel minder relevant was. Of de Sagrada Familia in Barcelona, die na een eeuw nog altijd niet voltooid is.

Ook Maastricht, zoals voormalig stadsontwikkelaar Huub Smeets kan beamen, heeft een keur aan ongerealiseerde of onvoltooide bouwplannen gekend, van de beruchte Campus Maastricht in Randwyck tot de ontginning van een forenzenstad op het Plateau van Margraten. Vanuit zijn professionele ervaring kan Huub Smeets uitleg geven over de overwegingen die een stad maken moet die het ontwerp- en bouwproces van dergelijke projecten finaal beïnvloeden. Welke dromen heeft Maastricht wel waargemaakt en waarom kwam de keuze wel bij het één, maar niet bij het ander te liggen? Hoe ziet de toekomst van Maastricht eruit?

Christophe van Gerrewey
Christophe van Gerrewey is architectuurfilosoof, auteur en essayist. Ook doceert hij architectuurtheorie aan de EPFL in Lausanne. Hij schreef zijn doctoraat De architectuur, een gebruiksaanwijzing aan de Universiteit Gent. In 2012 publiceerde hij zijn eerste roman, Op de hoogte en in 2013 Trein met vertraging. Zijn derde roman Werk werk werk verscheen in het najaar van 2017.

Huub Smeets
Huub Smeets is oud-directeur Stadsontwikkeling en Grondzaken bij gemeente Maastricht (1988-2000) en ambtelijk eerstverantwoordelijke geweest bij onder meer Céramique en het Maas-Markt-Project. Tevens was hij directeur van woningbeleggingsfonds Vesteda (2000-2011) en directeur van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018.

Deze lezing wordt gemodereerd door Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa.

Datum: 1 maart 2018, 20.00 uur
Locatie: Bureau Europa
Taal: Nederlands
Toegang: gratis