Het ambacht van de vioolbouwer

Hoekpresentatie door Niels Rijsemus

17 december 2022 t/m 5 maart 2023

De etalageruimte van Bureau Europa wordt ingericht door de Maastrichtse vioolbouwer Niels Rijsemus. Een eeuwenoud, maar zeldzaam en langzaam uitstervend beroep moet Rijsemus noodgedwongen combineren met bijzonder productontwerp.

Het beroep van vioolbouwer wordt in Nederland geschaard onder 'vrije beroepen': er is geen studiefinanciering voor studenten (bovendien kun je alleen in het buitenland studeren) en geen overheidssteun voor houtvoorraad en werktuigen. Het aantal vioolbouwers neemt af.

Rijsemus ging in de leer bij zijn eigen vader en lost het huidige, moeilijke klimaat op door naast violen ook andere bijzondere producten te vervaardigen uit hetzelfde pokhout dat duurzaam en bewerkbaar genoeg is voor de violen zelf. Van pols-horlogebandjes tot zakmessen, presse-papiers en lampenkappen.

Sinds 2005 werkt Niels Rijsemus als zelfstandig vioolbouwer in het atelier van zijn vader Martin dat sinds 1980 is gevestigd in de Witmakersstraat in Maastricht. Naast de gezel van zijn vader te zijn geweest, volgde hij restauratieopleidingen in Mittelwald bij de gerenommeerde Georg Eittinger. Naast zijn vioolwerkzaamheden vervaardigt Niels Rijsemus ook ambachtelijke producten van hout onder de naam ViolinWorks.

Data zaterdag 17 december t/m zondag 5 maart; reguliere openingstijden
Toegang reguliere toegangsprijzen
Mensen met een kleine portemonnee zijn welkom te informeren naar de mogelijkheden.

 

Beeld: Moniek Wegdam