Evaluating Alternatives: over de nieuwe rollen en alternatieve verdienmodellen binnen de ontwerppraktijk

2 oktober 2015

Op vrijdag 2 oktober geeft architect Marc Koehler een lezing over de veranderende rol van de architect binnen de ontwerppraktijk. Koehler is met zijn bureau MKA een voorloper als het gaat om een andere werkwijze in de architectuur.

Een voorbeeld van deze aanpak is het door MKA ontwikkelde woonconcept Superlofts, waarbij bewoners hun eigen droomloft kunnen samenstellen binnen een vast ruimtelijk en financieel kader. Superlofts zijn unieke collectieve woongebouwen met gedeelde voorzieningen en spelen in op de vraag naar lokale betrokkenheid en collectiviteit, terwijl ze tegelijkertijd een individuele keuzevrijheid en eigenheid bieden.

De veranderende rol van de architect
Deze lezing van Marc Koehler is de eerste in de serie ‘Evaluating Alternatives’, over de veranderende rol van de architect en ontwerper, een onderwerp dat in de afgelopen jaren al veel is besproken. Zowel binnen de discipline zelf als door hen die veel vertrouwen toedichten aan het  probleem oplossend vermogen van ontwerpers. Men spreekt over een paradigmaverschuiving: geen grote gebaren, maar bescheiden, veelal tijdelijke ontwerpen.

Nieuwe technologisch landschap
Tekenend voor deze ontwikkelingen is bijvoorbeeld de cover van het jaarboek architectuur 2014/2015. De spraakmakende en iconische  architectuur van de Markthal (MVRDV) naast de tijdelijke ecologische broedplaats De Ceuvel (Space&Matter e.a.).
Steeds vaker zien we (jonge) ontwerpers verschillende rollen onderzoeken om tot ruimtelijke, strategische, programmatische of organisatorische optimalisatie te komen. Het huidige technologische landschap maakt dit alles mede mogelijk. Dit experimenteren met ontwikkelmethodes brengt hen ook buiten de traditionele professionele kaders. Daarnaast wordt actief gezocht naar alternatieve economische methodes als crowd-funding (Voordekunst, Kickstarter), Time/Bank, Open systems (co-creatie) of crowd-sourcing (co-productie & critical mass) om projecten te  realiseren.

Andere rol voor de burger, het bestuur en de bedrijven
Deze uiteenlopende trends zijn uiteraard binnen een breder maatschappelijk krachtenveld te plaatsen. Ook de rol van burger, bestuur en bedrijven verandert onder de huidige economisch maatschappelijke realiteit. In deze serie zal Bureau Europa de komende periode aandacht besteden aan de risico’s en het potentieel van deze nieuwe rollen en alternatieve verdienmodellen binnen de ontwerppraktijk.

Biografie Marc Koehler
Marc Koehler (1977, Naarden) studeerde Engineering aan de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek, Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde.

Na bij het gerenommeerde Nederlandse architectenbureau Architekten Cie. gewerkt te hebben, richtte Marc in 2005 zijn eigen ontwerppraktijk MKA op en was tevens van 2004 - 2011 als docent betrokken bij de TU Delft.
Marc Koehler heeft de Nationale Bouwprijs 2015, categorie ‘Talent met Toekomst’ ontvangen voor het Dune House in Terschelling. Dit project heeft ook de Reynaers Projectprijs 2014 gewonnen. Marc Koehler is genomineerd voor de Iakov Chernikhov Prize 2015 en de Prix de Rome in 2014. In 2009 werd Marc geselecteerd door architectuurcriticus Hans Ibelings opgenomen in de Top 10 lijst van Nederlandse Architecten onder de 40. Gewonnen internationale ontwerpprijvragen omvatten onder andere de Oporto Riverfront competitie (2008), het buurthuis van Loker, België (2009), een eervolle vermelding voor de nieuwe faculteit van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft (2009 ), het Campus Vesalius gebouw in Gent (2011) en meer recent het Rhijnspoorgebouw voor de Hogeschool van Amsterdam (2013) en de Kastamonu Campus in Turkije (2013). Momenteel werkt MKA aan een Community Centre en Bibliotheek in Edegem in België, een villa op Terschelling en verschillende collectieve woongebouwen door heel Nederland (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Delft), vanuit het door MKA ontwikkelde Superlofts concept.

Datum: 2 oktober
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands
Locatie: Bureau Europa

Marc Koehler

Ontwerpen van Marc Koehler

Video