Eureka! Edmond Hustinx!

Een deelexpositie over deze Maastrichtse uitvinder en pionier in duurzaamheid

30 september t/m 12 november 2023

Op initiatief van Sociaal Historisch Centrum voor Limburg is de Edmond Hustinx Stichting te gast bij Bureau Europa met een deelexpositie over haar naamgever en oprichter. De Maastrichtse zeepfabrikant en kunstmecenas staat te boek als een gedreven uitvinder met maar liefst 1.116 ideeën en patenten op zijn naam, waaronder veel productiemethoden die afvalstoffen hergebruikten. De rol van Hustinx als een pionier in duurzaamheid wordt in Eureka! Edmond Hustinx! met archiefstukken, foto’s, film- en audiodocumentatie geschetst en maakt deel uit van de Maand van de Geschiedenis 2023.

Edmond Hustinx (1898-1984) leek in de wieg gelegd voor een wetenschappelijke carrière, maar de Eerste Wereldoorlog dwarsboomde die plannen. Afgesloten van afzetmarkt en grondstoffen raakte de Maastrichtse zeepfabriek van vader Hustinx in moeilijkheden; de jonge Edmond staakte zijn studie om te helpen in het bedrijf. Hier bleek zijn creatieve brein op zijn plek; hij ontwikkelde nieuwe productiemethodes en bedacht manieren voor het hergebruik van afvalstoffen. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de fabriek in een laboratorium voor productiemethoden met een zo gering mogelijke impact op de omgeving. Door deze werkwijze, die Hustinx zelf omschreef als ‘co-productie’; werd hij door de Club van Rome aangeprezen als pionier van de duurzame industrie. Een praktische toepassing van deze werkwijze was de warmtepomp uit 1965. Hustinx’ voortdurende zoeken bracht hem in contact met wetenschappers en kunstenaars wereldwijd, en bracht internationaal vooruitstrevend ideeëngoed naar Maastricht.

De deelexpositie in twee zalen van Bureau Europa is samengesteld door Joep Vossebeld en gebaseerd op het archiefonderzoek van Frank Hovens, SHCL, en de expertise van Joes Minis.

De opening vindt plaats op 1 oktober 2023 om 14.00 uur, met een woord van welkom door Floor van Spaendonck (Bureau Europa), Prof. Nico Randeraad (SHCL), Lene ter Haar (Stichting Edmond Hustinx), gevolgd door een introductie over Edmond Hustinx door Leon Minis, tijdgenoot en langjarig secretaris van de Hustinx Stichting.

Op 5 november 2023 om 14.00 uur vindt een rondleiding plaats door Frank Hovens, SHCL, Joes Minis en Joep Vossebeld, Stichting Hustinx. Meld je aan via info@bureau-europa.nl.

Colofon
Curator
Joep Vossebeld | Concept Joes Minis | Archivaris Frank Hovers | Projectcoördinator Remco Beckers | Teksten Joep Vossebeld | Redactie Lene ter Haar | Advies Joes Minis, Leon Minis & Lene ter Haar

Met dank aan bruikleengevers Stichting Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) en School of Business en Economics, Maastricht University en aan organisator Stichting Edmond Hustinx.

Deze presentatie is bedacht in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2023, met het thema Eureka!