Een avond over de relatie tussen natuur en zorgarchitectuur door Agnes van den Berg en Matthias Rottmann/De Zwarte Hond

31 mei 2017

Op 31 mei treedt Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, in gesprek met Matthias Rottmann, architect en partner bij architectenbureau De Zwarte Hond.

Er wordt steeds meer nagedacht over de placering van ziekenhuizen en zorginstellingen in een meer en meer natuurlijk gebied; een transitie van de stedelijke naar de rurale omgeving, het verwerken van de natuur in de architectuur. Architectenbureau De Zwarte Hond heeft samen met het Zuyderland in Sittard een nieuw zorgconcept gelanceerd, waarin de patiënt en het individuele genezingsproces centraal staan. Met het vergroten van de keuzevrijheid van de patiënt als uitgangspunt, wordt diens belang boven dat van de artsen en verzekeringsmaatschappijen gesteld.

Het ziekenhuis krijgt een universelere uitstraling en de ingewikkelde, traditionele lay-out wordt herontworpen op zodanige wijze dat van de logistiek eveneens een heilzame werking uitgaat. Ook natuur speelt hierbij een belangrijke rol.

Tijdens deze lezing, die wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg, zal worden ingegaan op de rollen van natuur en architectuur in het genezingsproces.

Bio Agnes van den Berg
Agnes van den Berg bestudeert de individuele verschillen in de waardering van ruige en verzorgde natuur. Als omgevingspsycholoog begon zij in 1997 in Wageningen, waarna ze verschillende posities bekleedde bij onderzoeksinstituut Alterra en  mee werkte aan een aantal onderzoeksprojecten op het gebied van natuurbeleving en de relatie tussen natuur en gezondheid. Op dit moment is zij bijzonder hoogleraar natuurbeleving bij de basiseenheid Culturele Geografie van de Rijksuniversiteit Groningen, een leerstoel gefinancierd door het Nationaal Groenfonds, en heeft zij haar eigen onderzoeksbureau Natuurvoormensen.

Bio Matthias Rottmann
Matthias Rottmann leidt samen met Henk Stadens het kantoor van De Zwarte Hond in Keulen. Rottmann's expertise ligt bij grootschalige (infrastructuur)projecten en stedenbouwkundige transformatieopgaven. Hij beweegt zich actief in het architectuurdebat, publiceert en is verbonden als gastdocent en criticus aan verschillende bouwkunst onderwijsinstellingen in Nederland en Duitsland.

Datum: woensdag 31 mei, 20.00 uur – 22.00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa