Duo-lezing Jurgen Bey & Roel Slabbers

14 juli 2016

Roel Slabbers (1983, Ospel) geeft een toelichting op zijn afstudeerproject Inter Esse waarmee hij de BNI PRIJS 2015 won. Jurgen Bey, mede oprichter van Studio Makking & Bey en directeur van het Sandberg Instituut licht als voorzitter van de BNI jury toe waarom werd gekozen voor het ontwerp van Slabbers.

Het ontwerp van Roel Slabbers is te beschouwen als een onderzoek naar overgangen in de architectuur: overgangen als binnen-buiten, boven-beneden en privé-publiek. Het onderzoek bevraagt welke nieuwe woonvorm gestalte kan geven aan meer gevarieerde typen huishoudens, dan de eengezinswoningen aan de Mergelweg, een straat in een stadsdeel dat grenst aan het landschap. Door diverse ruimtelijke interventies in de overgangsruimtes zoals de trap, de gang en de hal wordt uit de te kleine arbeiderswoning een open en gemoedelijk woonhuis gereconstrueerd.

Jurgen Bey, mede oprichter van Studio Makking & Bey en directeur van het Sandberg Instituut licht als voorzitter van de BNI jury toe waarom werd gekozen voor het ontwerp van Slabbers. Daarnaast deelt hij zijn perspectief op de transformatie opgave in het interieur.

Inter-Esse is een ontwerpend onderzoek naar overgangen in de architectuur. Aanleiding hiervoor is het ongeschikt raken van eengezinswoningen uit vroegere tijden. Het onderzoek bevraagt welke nieuwe woonvorm gestalte kan geven aan meer gevarieerde huishouden-typen. Voor het onderzoek is het Limburgse Jekerdal als locatie gekozen. Een plek tussen stad en
land. Hier wordt middels interventies met overgangsruimtes zoals de trap, de gang en de hal een conviviaal woonhuis geconstrueerd.

Sinds 2014 werkt Roel Slabbers met Joey Rademakers (winnaar BNI-prijs 2013) samen als ontwerp- en onderzoeksbureau De Nieuwe Context. Hier werken zij aan opgaven waar herbestemming, renovatie en herstructurering van de bestaande woonomgeving centraal staan. In de toekomst is er de ambitie om ook op onderzoeksniveau een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van nieuwe of hernieuwd woonvormen.

Datum: 14 juli, 20.00- 22.00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa

Duo-lezing Jurgen Bey & Roel Slabbers

Inter Esse