De Toonzaal: Joep Hinssen

11 januari t/m 25 februari 2018

De Toonzaal biedt beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten een venster. Grenzend aan de straat tonen zij werk dat onderzoekend, beelden of kritisch ingaat op vraagstukken gerelateerd aan het publieke domein.

Het publieke domein is van oorsprong dé plek waar we elkaar en 'het andere' tegenkomen of ontmoeten. Een ontmoeting die in het huidige politiek maatschappelijke klimaat steeds minder vanzelfsprekend is en zelfs onder spanning staat. Elke zes weken ontmoeten toevallige voorbijgangers in De Toonzaal terloops een andere ruimtelijke of beeldende ervaring.

Joep Hinssen (1988, Venlo) is de eerste kunstenaar die voorbijgangers in De Toonzaal zullen ontmoeten. In zijn werk onderzoekt hij voortdurend manieren waarop wij de wereld ordenen. En hoe in- en uitwisselbaar deze ordeningssystemen zijn. Geluid en muziek spelen daarbij een belangrijke rol. In zijn werk ligt de focus vooral op de vraag of muziek verbanden en en gelijkenissen heeft met andere vormen van menselijke organisatie en vice versa.

De Toonzaal levert een bescheiden bijdrage aan de contemporaine culturele productie in Maastricht, vanuit een besef dat middelen en ruimten schaars zijn. Bureau Europa deelt haar plek om zo een venster voor de verbeelding te zijn en een bijdrage te leveren aan een divers cultureel landschap.

De Toonzaal is een initiatief van beeldend kunstenaar Thomas Hütten, grafisch ontwerper Lyanne Polderman en Saskia van Stein, directeur Bureau Europa.