De Staat van Europa: Indira van 't Klooster over de identiteit van Europese architectuur

15 juni 2017

Binnen de serie De Staat van Europa, een lezingserie van Bureau Europa die is gestart in het teken van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht, spreekt Indira van 't Klooster over de Europese signatuur van de gebouwde omgeving. Van 't Klooster is oprichter en hoofdredacteur van A10 new European architecture Cooperative, het platform voor de architectuur in Europa.

Wat is de politieke context waarbinnen de huidige architectuur zich in Europa aan het uiten is? Welke overeenkomsten zijn er te vinden tussen de verschillende landen en culturen? Kan er worden gesproken worden een typische, Europese signatuur van de gebouwde omgeving? Wat is eigenlijk 'Europees'? In haar lezing zoekt Van 't Klooster naar alternatieve inspiratiebronnen, opleidingen en ervaringstrajecten voor moderne architecturen en hoe zij met hun werk een reactie geven op wat er om hen heen economisch, politiek en maatschappelijk gebeurt: een demonstratie dat architectuur als fenomeen in een veel bredere, Europawijde context valt.

Bio Indira van 't Klooster
Indira van 't Klooster is de oprichter, hoofdredacteur en voorzitter van A10 new European Architecture Cooperative, een organisatie van journalisten, criticasters en bloggers in het domein van de architectuur, dat dient als platform voor opbloeiende, Europese architectuur binnen de bredere contexten van economie, politiek, filosofie, sociologie en kunst. Het bericht over alle ontwikkelingen op Europees architectuurvlak en reflecteert het daarmee op actuele, Europese thema's en is een vervolg op het tijdschrift A10, waar ze tussen 2010 en 2016 aan het hoofd stond tussen. Van 't Klooster is tevens auteur van Reactive! Innovators of Dutch Architecture (Trancity, 2013) en Forty and Famous: 10 Interviews with young European Architects (Amilcar Publishers, 2016). Van 't Klooster werkte voor Architectuur Lokaal en nam deel een groot aantal jury's zoals de Media Architecture Prize in Hongarije in 2016, Architect of the Year in Estland in 2015, de Young Italian Architect Award in Italië in 2014, de Nederlandse Maaskant Prijs in 2014 en de Doolan Prize in Schotland in 2013. Ze wordt regelmatig genodigd als gastspreker in heel Europa.

In 2017 zetten Van 't Klooster en Pakhuis De Zwijger een tweemaandelijkse talkshow op, Architecture Now, over de tegenwoordige stand van zaken van architectuur in Nederland.

Datum: donderdag 15 juni, 20.00 uur – 22.00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa