Dag van de Architectuur

17 juni 2017

Op 17 juni viert Maastricht de 'Dag van de Architectuur' en staan de schijnwerpers op het belang van de architectuur in de stad. Iconische gebouwen openen hun deuren en tonen wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken en de democratisering en verduurzaming van de stedelijke omgeving.

Bureau Europa opent deze dag om 10.00 uur de deuren met een afwisselend programma:

Architecten aan de Maas
Architect Han Westelaken, van Architecten aan de Maas, spreekt over het Maastrichtse verpleeghuis 'Larissa'. Met een realisatie van 90 wooneenheden, voor met name dementerende ouderen, heeft het nieuwe ontwerp van het verpleeghuis de Victor de Stuersprijs 2016 gewonnen. Westelaken spreekt in zijn lezing over de overwegingen die hij heeft moeten maken vanwege het binnenstedelijke karakter van het verpleeghuis en de beperkte ruimte en middelen die hij daarvoor tot zijn beschikking had.

Bureau Europa
Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa, volgt de lezing op met een rondleiding door 'Intensive Care, architectuur en design in de zorg' en vertelt meer over de dieperliggende betekenis van de tentoongestelde projecten, de vraagstukken die eraan ten grondslag lagen en de antwoorden die erop te vinden zijn. Wat is gezondheidszorg, welke alternatieven dragen architecten en ontwerpers daar voor aan, hoe verhouden de focus op levenskwaliteit en levensduur zich tot elkaar? Hoe past het ontwerp van verpleeghuis Larissa in het bredere spectrum van de problematiek rondom de gezondheidszorg?

Toneelgroep Maastricht
Actrice Mieneke Bakker van Toneelgroep Maastricht geeft bezoekers een exclusieve preview van het toneelstuk Ich bau dir ein Schloss, dat in première gaat tijdens Cultura Nova in Heerlen. Bakker speelt een succesvolle architecte die terugkeert naar huis waar haar een droomopdracht wacht: de heruitvinding van haar geboortestreek, in tijden van krimp. Bakker schreef Ich bau dir ein Schloss samen met journalist Wiel Beijer, die net als Bakker afkomstig is uit de vroegere Oostelijke Mijnstreek. Ich bau dir ein Schloss is een co-productie met Internationale Bauausstellung Parkstad en Cultura Nova.

10.00  Welkom met drankjes
10.30  Han Westelaken presenteert Verpleeghuis Larisa
11.15  Saskia van Stein leidt je rond door Intensive Care
12.00  Han Westelaken presenteert Verpleeghuis Larisa
12.45  Pauze met drankjes
13.15  Saskia van Stein leidt je rond door Intensive Care
14.00  Mieneke Bakker speelt een preview van Ich bau dir ein Schloss
14.30  Afsluitende borrel
 

Datum: zaterdag 17 juni, tussen 10.00 uur en 15.00 uur
Locatie: Bureau Europa
Taal: Nederlands
Toegang: gratis