De plannen rondom IBA Parkstad: lezing van Jo Coenen

17 september 2015

IBA (kort voor Internationale Bau Ausstellung) is een van oorsprong Duits concept dat wordt gekenmerkt door een lange periode van engagement - vaak 20 jaar. Typerend is ook het aanpakken van maatschappelijke en economische vraagstukken door ruimtelijke ingrepen. Zo werd het met succes ingezet bij de grote krimp in Sachsen-Anhalt, en werd er met het Zeche-Zollverein en het Landschaftspark een boost gegeven aan Duisburg en Essen.

Lezing door Jo Coenen
Op donderdag 17 september komt IBA directeur Jo Coenen vertellen over de IBA voor Parkstad, de stadsregio die bestaat uit Heerlen en 7 omliggende gemeenten. Kan het Duitse instrument ook een substantiële impuls geven aan de voormalige mijnstreek, en bijdragen aan de transformatie van het gefragmenteerde gebied? Zowel het open experiment als de inbreng van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke partijen gaan cruciaal zijn voor een ruimtelijke en sociale renaissance, en het duurzaam ontwikkelen van de economie.

Presentatie van 3 studenten Bouwkunde
Voorafgaand aan de lezing van Coenen presenteren drie studenten Bouwkunde van de TU Eindhoven hun afstudeerproject over IBA Parkstad:

- KyoungHo Choi toont waarom we Kasteel Schaesberg bewust een ruïne moeten laten, met een inrichting van het terrein als horticultuur-locatie;

- Daniek Reijnders verbouwt de V&D in Heerlen tot een Food Experience Center, waarmee de impulsen van landbouw een manifestatie krijgen in het stedelijke gebied, en

- Joost van Gorkom laat zien hoe krimp er in de binnenstad van Heerlen uitziet, en wat er met tijdelijke stedenbouw gedaan kan worden met de locatie tegenover het Schouwburgplein.

De moderatie van deze avond is in handen van Saskia van Stein, directeur Bureau Europa.

Datum: 17 september
Tijd: 20:00 - 22:00
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands
Locatie: Bureau Europa

Jo Coenen

projecten TU Eindhoven