Berend Strik over De Moderne Moraal

Een bijzondere serie Glas-in-loodramen in poppodium Paradiso

9 maart 2024

In het kader van de opening van de TEFAF organiseert Bureau Europa op zaterdag 9 maart een brunchlezing. Kunstenaar Berend Strik zal zijn project De Moderne Moraal - te zien in de tentoonstelling In Vitro - toelichten.

Deze glas-in-loodramen in de Grote Zaal van Paradiso zijn ontworpen door Berend Strik en Hans van Houwelingen. Elk raam van het project reflecteert op een hedendaagse ontwikkeling die nieuwe morele kwesties aan de orde stelt. De ramen bieden zo een overzicht van een kwart eeuw verschuivende zeden en gebruiken, van acceptatie en gewenning. Thema’s variëren van de werkende vrouw, de eerste MRI-scan, het gekloonde schaap Dolly, naar het eerste homohuwelijk en de stijgende zeespiegel, de moderne monarchie met de inhuldiging van Willem-Alexander en de zoektocht naar het ‘beloofde land’ van opeengepakte vluchtelingen in een boot. De oorspronkelijke glas-in-loodramen met afbeeldingen van onder andere Socrates, Dante, Spinoza en Goethe zijn er in de jaren zeventig uitgehaald. Deze ramen stamden uit de tijd dat de Amsterdamse popzaal Paradiso dienstdeed als kerk van de Vrije Gemeente. Met de verbouwing van Paradiso in 1993 ontstond het plan om er nieuwe ramen in te plaatsen.

Datum zaterdag 9 maart, 10:30-11:30 uur (inloop vanaf 10:00)

Locatie Bureau Europa, platform voor architectuur en design

Toegang gratis. Aanmelden via info@bureau-europa.nl. Na bevestiging door ons is uw aanmelding definitief. Let op: maximaal 40 deelnemers.