Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

15 december 2017 t/m 15 april 2018

Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken. In het krachtenveld van stadvisies, beleidsnota’s, publieke opinie, de economische conjunctuur, culturele Zeitgeist, manoeuvrerende ontwerpers, wil Bureau Europa een lans breken voor het experiment. Met een verwijzing naar Schuberts onvoltooide symfonie, onderzoekt Bureau Europa in deze tentoonstelling hoe Maastricht eruit zou zien, als een aantal niet gelukte projecten toch geslaagd waren.

Het initiatief, om niet-gerealiseerde projecten in een tentoonstelling bijeen te brengen, getuigt van een zelfverzekerdere houding. Terugkijken op de stedelijke ontwikkeling van de afgelopen 70 jaar kan namelijk confronterend zijn. Er zijn tal van ambitieuze projecten, van de overkapping van de Maas, de Calatrava Campus, het van den Ende Casino, die verder kwamen dan de tekentafel, maar sneuvelden in het publieke domein.
 
        
Zoals bij elke beginnende geschiedschrijving, bestaat de neiging om het stedenbouwkundige verleden van Maastricht te portretteren als een onvermijdelijke mars van conservatisme naar vooruitgang. Maar wie dieper graaft ziet dat ook ‘gefaalde’ plannen ontstaan zijn met een ambitie of zelfs noodzaak: om de stad, haar stedelijkheid, haar leefbaarheid of haar woningvoorraad te verbeteren. Anders dan ‘de papieren of utopische architectuur’ - die is bedoeld als maatschappijkritiek of om het discipline-specifieke discours te stimuleren - gaat het in Unvollendete om projecten die wel degelijk zijn ontworpen om gerealiseerd te worden. Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht vertelt een complexe geschiedenis, die vele kanten op had kunnen gaan maar consolideerde in de stad zoals ze nu is.

In een documentaire komen aan het woord:
- Marc Maurer, architect
- Jo Coenen, architect en stedenbouwer
- Jake Wiersma, senior-stedenbouwkundige bij de gemeente Maastricht
- Jacqueline Verhees, tuin- en landschapsarchitecte
- Huub Smeets, voormalig directeur Stadsontwikkeling en Grondzaken
- Hans Hoorn, stedelijk socioloog, oud-adjunct-directeur Stadsontwikkeling en Grondzaken bij gemeente Maastricht
- Guy Vloebergh, regio- en stadsontwerper.
- Gerdo van Grootheest, voormalig wethouder ruimtelijke ordening, milieu en recreatie bij gemeente Maastricht (2010-2017)
- Tim Prins, architect en oprichter van Studio Stad
- Mirjam Depondt, voormalig wethouder Stadsontwikkeling en Onderwijs (1999-2006) en loco-burgemeester bij gemeente Maastricht
- Gerd Leers, burgemeester Maastricht (2002-2010),
- Frits Palmboom, stedenbouwkundige
- Carola Janssen, eigenaar van CO3 real estate solutions

Bureau Europa onderzoekt dit thema naar een idee van Wido Smeets - hoofdredacteur Zuiderlucht, Chris Keulen - fotograaf en Wim Ortjens - directeur Communicatie Gemeente Maastricht.

Curatoren:
Remco Beckers - projectleider Bureau Europa en Saskia van Stein - directeur Bureau Europa.

Visuele identiteit:
Ivo Straetmans – Studio Noto

Ruimtelijke vormgeving:
Maurer United Architects

Datum: 15 december 2017 tot en met 15 april 2018
Toegang: €5, studenten/scholieren €3, museumkaart gratis
Locatie: Bureau Europa

De opening van Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht - foto's: Jonathan Vos

De tentoonstelling - foto's: Johannes Schwartz

Grafische identiteit - Studio Noto

Download publicatie

Gerelateerde Publicaties