Super Local - Pim Baarsen en Pavilions for Okana - Ellen Rouwendal/Laura Straehle over ontwerpen en goed doen

21 maart 2018

Wat is de juiste ethische en morele balans tussen goeddoen en de ambitie hebben om ontwerpkwaliteit toe te voegen aan de maatschappelijke context waarbinnen kunstenaars en ontwerpers voor in de armere landen werken? Ontwerpers Pim van Baarsen (SuperLocal) en Ellen Rouwendal en Laura Straehle (Pavilions for Okana) hebben ervaring met dit vraagstuk.

Ontwerpen is een kwestie van probleemoplossen, beweert Van Baarsen: het inzetten van creativiteit om iets beter te maken en de wereld niet nog voller maken met producten die we eigenlijk al hebben. Zijn designprojecten vonden plaats, samen met Luc van Hoeckel, in Nepal en Malawi, waar zij een collectie van speeltuinartikelen ontwierpen met lokaal beschikbare materialen. Het project Bottle Up, in Zanzibar, herbruikt oude flessen en zet het glas om tot bruikbaar product. Het is lokaal vervaardigbaar, wordt verkocht aan toeristen en die nemen dan feitelijk hun eigen afval mee naar huis.

Ook Ellen Rouwendal en Laura Straehle werkten in Afrika, in Kenia, waar zij hun project Pavilions for Okana opzetten. De twee masterstudentes uit Delft hebben hun afstudeerproject aan de Architectuurfaculteit als design-build-studio in Afrika opgezet vanuit het vraagstuk hoe studenten kunnen bijdragen aan de armere gebieden in de wereld met slechts kleinschalige, architectonische interventies. De kleine paviljoens die zij ontwierpen worden gebouwd als multifunctionele, publieke ruimtes in de landelijke gebieden rond Lake Victoria. Zo komt er ook een community centre in Okana tot stand.

SuperLocal
De multidisciplinaire ontwerpstudio, met oprichters Luc van Hoeckel en Pim van Baarsen, werkt, sinds hun afstuderen aan de Design Academy Eindhoven (2015), aan projecten over de hele wereld, maar vooral in ontwikkelingslanden. Super Local wil producten en diensten ontwikkelen die ook na hun vertrek uit de regio bestaansrecht hebben, doordat de lokale community ze als waardevol en praktisch ervaart. In 2017 was SuperLocal finalist bij de Young Designer Award-categorie van Dutch Design Awards.

Pavilions for Okana
Met hun Design-Build-Studio, pogen Ellen Rouwendal en Ellen Straehle (TU Delft) architectuurtheorie te combineren met praktische ervaring, als pleidooi voor studenten hun eigen bijdrage, hoe bescheiden ook, te leveren aan de ontwikkeling en maatschappijverbetering in Derde Wereldlanden als Kenia. Het project werd ogpevat als afstudeerproject, dat na het afstuderen van Rouwendal en Straehle in de praktijk wordt uitgevoerd.

Datum: 21 maart 2018, van 20:00 - 22:00 uur
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa