Heel Maastricht Bakt!

Doe mee met het architectonische bakspektakel

17 t/m 21 april 2025

Architecten, thuisbakkers en andere Maastrichtenaren opgelet! Met Pasen 2025 organiseert Bureau Europa Heel Maastricht Bakt!, waar iedereen uitgenodigd wordt om zijn eigen (droom)huis en stad te bakken!

In Londen en New York was het al een groot succes: architecten die in taart en koek hun mooiste ontwerpen bakken. Waar het daar traditioneel met kerstmis gebeurt, gaan we het in Maastricht iets anders doen, namelijk met Pasen 2025. Daarnaast is Heel Maastricht Bakt! zeker niet alleen voor architecten. Iedereen kan namelijk meedoen!

Uiteindelijk krijgen we in de grote toonzaal van Bureau Europa één groot Maastricht, maar dan in koekvorm. Architecten en architectenbureaus worden uitgedaagd om hun mooiste (al dan niet gerealiseerde) ontwerp te bakken. Enthousiaste thuisbakkers worden uitgenodigd om hun eigen huis, hun droomhuis óf een van de vele iconische gebouwen uit ons Maastricht te maken. Want ook een gebakken Maastricht kan natuurlijk niet zonder aw brök of Slevrouwekerk. Ook instellingen, bedrijven, verenigingen en scholen kunnen meedoen! Zij kunnen hun eigen gebouw nabakken of creatief aan de slag gaan en iets compleet anders doen. Heel veel mag, zolang het maar een gebouw voorstelt en helemaal eetbaar is.

Voor de mooiste baksels in elke categorie is er een leuke prijs, die wordt uitgereikt door onze vakjury bestaande uit o.a. architecten en bakkers. Maar het belangrijkste is dat we op deze manier iedereen betrekken bij het nadenken over architectuur en onze stad, en dat we plezier beleven aan het samen bakken.

Hoe kun je meedoen? Meld je aan met online aanmeldformulier (klik hier). Daar kies je in welke categorie je wilt meedoen. Na het invullen krijg je een bevestiging. Inschrijving kost 5 euro. Daarvoor krijg je onder andere een 'basis-bakpakket' met ingrediënten en een aantal andere essentials om aan de slag te gaan. Ook krijg je een boekje met informatie, regels, recepten en meer. vanaf 26 maart kun je dit startpakket ophalen bij meerdere punten doorheen de stad. Over de exacte locaties wordt je als deelnemer binnenkort geinformeerd. Daarna is het aan jou om je ‘taarthuis’ vorm te geven!

Van Witte Donderdag 17 april tot en met tweede Paasdag 21 april worden vervolgens alle baksels, zowel van de thuisbakkers als onze architecten, getoond bij Bureau Europa. Iedereen, deelnemer of niet, kan dit spektakel dan bewonderen. Donderdag 17 april om 15:00 uur worden de winnaars bekend gemaakt en de tentoonstelling feestelijk geopend. iedereen is daarbij van harte uitgenodigd!

Belangrijke data

  • 7 februari: inschrijving geopend
  • 26 maart: startpakketten ophalen
  • 14 & 15 april 09:00-19:00 uur: koek- en taarthuizen inleveren bij Bureau Europa
  • 17 april 15:00 uur: opening en prijsuitreiking
  • 17 t/m 21 april 12:00-17:00 uur: tentoonstelling baksels bij Bureau Europa
 
Basispakketten ophalen
 
Vanaf 26 maart kun je je je basis-bakpakket ophalen bij een van de volgende locaties:

Bureau Europa                        Boschstraat 9
Maastricht Store                     Kleine Staat 1
Charlotte en Marie                  Maastrichter Heidenstraat 3A
Kookwinkel Oldenhof             Markt 16
Boekhandel Dominicanen     Dominicanerkerkstraat 1

Opening

De jury is inmiddels bekend. Voorzitter is burgemeester Wim Hillenaar, bijgestaan door kinderburgemeester Bera Külcü. Het architectengilde wordt vertegenwoordigd door Jo Coenen, architect en stedebouwkundige, en Omayra Mingels, architect bij SatijnPlus. Bakexpertise komt van Charlotte Hoondert. De jury wordt gecompleteerd door conceptontwikkelaar Giulia Lana en oud-gouverneur Theo Bovens.

Witte Donderdag 17 april om 15:00 uur zullen zij de winnaars in de drie categorieën bekend maken en daarmee de tentoonstelling van de baksels feestelijk openen. Voor elke winnaar is er mooie prijs, mogelijk gemaakt door Kookwinkel Oldenhof!

 

Heb je nog inspiratie nodig? Kijk bij de onderstaande foto's om een idee te krijgen:

Conceptontwikkeling Floor van Spaendonck | Productie Maartje Beijsens | Productionele ondersteuning Max Slangen, Yentl Snippe | Grafische vormgeving Max Slangen | PR Maartje Beijsens, Max Slangen | Teksten Floor van Spaendonck, Max Slangen | Vertaling Mestreechs Katja Otten | Juryleden Theo Bovens, Jo Coenen, Wim Hillenaar, Charlotte Hoondert, Giulia Lana, Omayra Mingels, Bera Külcü | Met medewerking van Cultuurmakers Maastricht, Elisabeth Strouvenfonds, Charlotte&Marie, Kookwinkel Oldenhof, Maastricht Marketing