Evaluating Alternatives: lezing van Geert Lovink

28 januari 2016

De bekende mediatheoreticus Geert Lovink geeft een lezing bij Bureau Europa over het ontwerpen van waardesystemen, betalingstechnologieën en de rol van ontwerpers in de economische experimenten.

Deze lezing is onderdeel van de serie ‘Evaluating Alternatives’, over de veranderende rol van de architect en ontwerper, een onderwerp dat in de afgelopen jaren al veel is besproken. Zowel binnen de discipline zelf als door hen die veel vertrouwen toedichten aan het  probleem oplossend vermogen van ontwerpers. Men spreekt over een paradigmaverschuiving: geen grote gebaren, maar bescheiden, veelal tijdelijke ontwerpen.
 

In de nasleep van de financiële crisis, houdt een groeiend aantal ontwikkelaars, hackers, ondernemers en andere makers zich bezig met het ontwerpen van onze financiële toekomst. Gedesillusioneerd door 'het systeem', wenden zij zich tot informatie-technologie en het idee om gebruikers hun eigen beloningen middels peer-to-peer systemen te laten regelen. Vooral de opmars van 'cryptogeld' Bitcoin staat in de schijnwerpers, maar de lijst van alternatieve platforms is eindeloos (Amazon Coins, Linden Dollars, BerkShares etc). In deze lezing geeft Lovink inzicht in de, vaak ambitieuze, beloften en doelstellingen van deze economische alternatieven. Hoe en op welke schaal kunnen deze nieuwe technieken economische en maatschappelijke waarde creëren?

Geert Lovink is een media-theoreticus, internet criticus en auteur van Zero Comments (2007), Networks Without a Cause (2012) en Social Media Abyss (nog niet verschenen).

Van 2004-2013 doceerde hij nieuwe media masteropleiding bij Media Studies, Universiteit van Amsterdam. In zijn huidige rol als directeur van het Institute of Network Cultures, heeft Lovink diverse conferenties over kritische media theorie en hedendaagse mediacultuur mee georganiseerd. Hij is ook een vooraanstaand wetenschapper in het Moneylab Project, dat kunstenaars, activisten en onderzoekers bij elkaar te brengt

Schrijver, docent en onderzoeker Theo Ploeg zal de avond modereren.

Datum: 28 januari, 19:30 - 21.30
Taal: Engels
Toegang: Gratis
Locatie: Bureau Europa

Geert Lovink