Domestic Affairs: the house is a home to the paradox

4 december 2015 t/m 28 februari 2016

Na een succesvolle eerste editie in januari bij de Passagen in Keulen - het grootste designevenement van Duitsland - is het tijd voor een tweede editie van Domestic Affairs, waarbij we de tentoonstelling vertalen naar een Chinese context!

Domest Affairs vormt een onderdeel van Re-Living the City, UABB BI-City Biennale of Urbanism/Architecture, mede samengesteld door Aaron Betsky in Shenzhen, China. Het is een project van Bureau Europa in samenwerking met het Institute of Relevant Studies - Agata Jaworska en Giovanni Innella - waarvoor een grafische identiteit werd ontwikkeld door Design Displacement Group.

Domestic Affairs toont werk van:

Atelier NL * Auger-Loizeau * Laura Cornet * Heather Dewey-Hagborg * Studio Droog * DUS architects * Imme van der Haak * Claire Hallewas * Ina Hollmann * Jesse Howard * Elisa van Joolen * Chris Kabel * Noortje de Keijzer * Heleen Klopper * Nicolas Maigret * Christien Meindertsma for t.e. * Metahaven * MisoSoupDesign * Alec Momont * Simone C. Niquille * Ruben Pater * PinarViola * Jan Rothuizen * Helmut Smits * Studio Swine * TD * Stefania Vulpi

Het huidige tijdperk kenmerkt zich door een maatschappelijke super-acceleratie, die zich manifesteert in elk aspect van het dagelijks leven, in de manier waarop we denken en de manier waarop we leven. Technologische innovaties en technologie als onderdeel van de menselijke conditie bepalen in steeds grotere mate de manier waarop we de ruimte om ons heen vormgeven en gebruiken, met ongekende nieuwe mogelijkheden tot gevolg. Tegelijkertijd lijken we gevangen in een koortsdroom, een soort Orwelliaanse gemoedstoestand, die ons lijkt vast te houden in een eindeloze opeenvolging van interieurs, gekenmerkt door angst, waarin de grote geschiedschrijving heeft plaatsgemaakt voor fragmentatie en waar de constante bemiddeling van een 'totaalervaring' ons steeds meer doet verlangen naar een vorm van escapisme.

Door middel van een verkenning van het interieur proberen we in de tentoonstelling Domestic Affairs een antwoord te formuleren op deze paradox en de sociale, economische en politieke implicaties die ermee verbonden zijn. De ontwerpers in de tentoonstelling geven hun werk een betekenis die een louter materiële waarde lijkt te ontstijgen. Hun werkwijze kan worden opgevat als een cultureel symbool van verandering: het gebruik van lokale materialen en culturele verhalen, een notie van 'context' die zich richt op het versterken van een gemeenschap, waarbij gebruik wordt gemaakt van collectieve denkwijzen en een circulaire economie, strategieën voor coproductie, en het ontwikkelen van open source ontwerpstrategieën. Door deze ontwikkelingen te projecteren op het huis en de goederen en diensten die ermee verbonden zijn weet de tentoonstelling Domestic Affairs de grenzen van 'huiselijkheid' verder te vervagen.
Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa 

De tentoonstelling Domestic Affairs verkent het huis als de bakermat van ons sociale, economische en politieke leven. In de zoektocht naar een balans tussen privacy en populariteit, vertrouwen en wantrouwen, betrokkenheid en afzondering, verwordt het huis tot een filter voor onze verhouding tot de maatschappij en is het de plek par excellence van waaruit we onze mening vormen ten opzichte van onze lokale en globale medemens. Als zodanig is een thuis meer dan baksteen en cement, meer dan een financieel gegeven, en meer dan een opeenstapeling van gebruiksvoorwerpen en technologieën. Thuis is een gemoedstoestand.

Domestic Affairs is een project van Bureau Europa, samengesteld door het Institute of Relevant Studies (Agata Jaworska en Giovanni Innella), waarvoor een grafische identiteit werd ontwikkeld door Design Displacement Group.

Domestic Affairs wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Data:
4 december, 2015 t/m 28 februari, 2016 (opening: 4 december, 2015)
Openingstijden: dinsdag - donderdag: 11:00 - 18:00 en vrijdag - zondag: 11:00 - 20:00. De Biënnale is gesloten tijdens het Chinees Nieuwjaar: 7 - 13 februari.

De tentoonstelling

De tentoonstelling, foto's Lard Buurman

Uitnodiging Domestic Affairs and Rise & Shine

Domestic Affairs: the newspaper

Downloads