Groeten uit Maastricht: verleden, heden, toekomst van Maastricht Porseleinstad

30 November 2017

In het kader van de tentoonstelling Groeten uit Maastricht - van 11 november t/m 7 januari - in het Eiffelgebouw, organiseert Bureau Europa een lezing over Maastricht Porseleinstad door Piet Stockmans en José Maase. Niet alleen heeft Maastricht een rijke, grootindustriële en internationale geschiedenis in de porseleinproductie, maar tevens een veelbelovende toekomst. Mosa bestaat in 2018 135 jaar en is nog lang niet uitgerangeerd.

Koninklijke Mosa Maastricht

Opgericht in 1883 door Louis Regout - telg uit de beroemde Maastrichtse familie van industriemagnaten - heeft Mosa zich in de afgelopen 135 jaar ontwikkeld tot fabrikant van keramiekwaren die niet terugdeinst voor innovatieve, vernieuwende en zelfs traditie-brekende werkwijzen.De fabrieken van Mosa bevinden zich inmiddels in 30 landen op vier continenten.

Porseleinontwerper Piet Stockmans en Mosa-designer José Maase doen hun relaas over de vroegere, huidige en toekomstige werkwijzen en producten in het porseleinvak en van Koninklijke Mosa Maastricht.

Piet Stockmans
Piet Stockmans combineert met zijn team van de Studio Pieter Stockmans ambachtelijke productie met een hedendaagse, experimentele aanpak. De voormalige Mosa-ontwerper en specialist in designs uit hardporselein, focust al sinds 1987 op kleine, unieke collecties met een sober en discreet design. Het vervaardigen van porselein kost veel tijd: immers, de filosofie geldt die stelt dat porselein niet te kneden valt. Het kneedt wie het vervaardigt.

José Maase
José Maase is industrieel ontwerper bij Mosa. In die capaciteit helpt zij bij het ontwerp van nieuwe kleurkaarten, dessins en structuren en draagt zij ervoor zorg dat de verschillende collecties nauw op elkaar afgestemd zijn. Met onderscheidende ontwerpen levert Mosa bijdragen aan architectonische ontwerpen voor nu en morgen. Innovatie en design gelden daarbij als speerpunten. Daarnaast zet Mosa zich sterk in voor duurzaamheid in het ontwerp- en productieproces en worden de Cradle-to-Cradle-principes opgevolgd. Er wordt samengewerkt met architecten voor de realisatie van maatwerk. Mosa’s LED-serie, Terra XXL en Mosa Matt Collection wonnen al diverse, internationale designprijzen.

Datum: 30 november 2017, 20:00 - 22:00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa

Videos