De Staat van Europa: de toekomst van de Unie

18 April 2018

Luuk van Middelaar en Joop de Vries spreken in deze lezing over bureaucratie en burgerschap in de Europese Unie, de Europese democratische identiteit en de toekomst die Europa tegemoet gaat.

‘Europa’ heeft zich ontwikkeld tot een forum waar steeds meer thema’s en belangen bij elkaar komen. Europees overleg staat prominent op de nationale agenda’s en het Europese project bepaalt de ruimte voor een volgende generatie Europeanen in een veranderende wereld. De grote vraag is hoe de Europeanen op crises en uitdagingen zullen inspelen. Richten ze zich op details en accepteren ze een afnemende rol in de wereld? Voelen ze dat ze het heft weer in eigen handen moeten nemen? Meer dan je vermoedt, ligt de toekomst van de Europese samenlevingen in de handen van hun burgers.

De Staat van Europa
De lezingenreeks De Staat van Europa neemt de staat van verdiensten van de huidige Europese Unie onder de loep en beschouwt op haar slagen, falen en toekomst.

Luuk van Middelaar
Historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaarwas was adviseur van en tekstschrijver voor respectievelijk Frits Bolkestein (in Brussel) en Jozias van Aartsen (in Den Haag). Van 2009 tot 2014 maakte hij deel uit van het kabinet van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Sinds 2015 is hij hoogleraar aan de Universiteit Leiden en columnist bij het NRC Handelsblad.

Joop de Vries
Joop de Vries werkte in het begin van zijn loopbaan bij Shell in het laboratorium en daarna in trading- en marketingposities in Londen. Als hoofd van het team dat bij Shell wereldscenario’s ontwikkelt, bouwde hij ervaring op met scenarioplanning. Na zijn vertrek bij Shell was hij verbonden aan sociaal-culturele onderzoekinstituten in Parijs en Heidelberg. In 2006 publiceerde hij Wiens Europa wint? en momenteel legt hij de laatste hand aan Europe’s Hearts and Minds.   

Datum: woensdag 18 april, 20.00 – 22.00 uur
Taal Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Muziekgieterij, verzamelen bij Bureau Europa