Love in a Mist

De Architectuur van Emancipatie

14 februari t/m 15 augustus 2021

In Love in a Mist heeft de vrouw de centrale positie, vanuit de architectuur en vanuit haar historische ontwikkeling en emancipatie. Van de het nonnenklooster tot de vroedvrouwenschool tot de abortuskliniek, neemt deze expo de ruimte om het ongehoorde verhaal van de vrouw te vertellen en te tonen dat ook Limburg het toneel van bijzondere emancipatie is geweest.

Love in a Mist / Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena), uit de ranonkelfamilie, is een paars bloemetje met zwarte zaadjes. De zaadjes staan bekend om de verschillende heilzame werkingen voor hart, lever en hersenen. Lang geleden werd het zaad gebruikt om vruchtbaarheid te verhogen, dan wel weeën of miskramen voort te brengen.

Van oudsher werd ‘typische vrouwelijke’ kennis net zozeer geproblematiseerd als het vrouwelijk lichaam zelf. Maar kijkend naar de architectuur van kloosters tot fabrieken, naar de organisatie van gezondheid van de vroedvrouwenschool tot de abortuskliniek en naar de structuren van invloed van de machtige prinsessen van Thorn tot het huidige belang van het Maastrichtse Mooswief, wordt duidelijk dat het vrouwelijk vermogen ten onrechte onderschat wordt.

Arts en activist Rebecca Gomperts komt in de tentoonstelling aan het woord als één van ‘s werelds meest invloedrijke personen (Time Magazine, 2020): in internationale wateren maakt zij veilige, legale abortus mogelijk voor vrouwen die dat in eigen land niet kunnen. Een spraakmakende lezingenreeks met vrouwelijke architecten wordt gepresenteerd door Merel Pit. In de tentoonstelling komen ook kunstenaars als Yael Bartana en Desirée Dolron aan bod, net als de eerste Nederlandse vrouwen die in staking gingen of naar de stembus, beide in Maastricht...