NL / EN
Kies programma
Kies project
Kies jaar
Kies type

Werkplaats voor de nieuwe wereld.

1 mei – 5 juli 2015
Wat maakt werk de moeite waard? Hoe geeft ons dagelijks handelen betekenis aan ons leven en aan onze fysieke omgeving? Raumplan Versus Plan Libre

10 – 19 april 2015
In navolging van de tentoonstelling aan de TU Delft in 1986-1987 'Raumplan Versus Plan Libre' (curator Max Risselade), zijn derdejaars bachelorstudenten 'Architectonische Vormgeving’ van de Maastricht Academy of Architecture op zoek gegaan naar de hedendaagse betekenis van de ontwerpen van Loos en Le Corbusier.

Sphinxdebat over creatieve broedplaatsen

7 april 2015
Creatieve broedplaatsen: de nieuwe economische motor voor stedelijke ontwikkeling? Wat is een creatieve broedplaats, wie zijn de aanjagers en wat zijn de motivaties om een broedplaats te starten? Wanneer is zo’n plek succesvol, en welke belemmeringen kom je tegen? Maar ook: hoe bottom-up of informeel zijn deze plekken eigenlijk, hoe lopen de geldstromen? Welke rol van de overheid is gewenst bij de ontwikkeling van zo’n broedplaats? In hoeverre wordt de creatieve professional (de kunstenaar, de ontwerper) ondergeschikt gemaakt aan het aanjagen van gebiedsontwikkelingen? En zo ja, is dat dan erg?
← verwacht
archief →

CEDRIC PRICE: The Dynamics of Time

13 december 2014 – 22 maart 2015
Bureau Europa presenteert de derde versie van een tentoonstelling gewijd aan het werk van architect Cedric Price, met daarin enkele projecten die niet eerder in Nederland te zien waren. De tentoonstelling ‘Cedric Price: The Dynamics of Time’ introduceert het werk van Price door middel van een dwarsdoorsnede van elementen uit zijn inventieve en unieke praktijk: schetsen, projecttekeningen, opgenomen lezingen en de persoonlijke verhalen van medewerkers, collega's en vrienden.

Cedric Price During TEFAF

13 – 14 maart 2015
'CEDRIC PRICE: the DYNAMICS of Time' is nog te bezoeken tot en met zondag 22 maart. Tijdens TEFAF geeft Dr. Tanja Herdt een lezing over Cedric Price en geeft Jan Nauta, curator van de tentoonstelling, een rondleiding.

Breaking News & Top Stories

13 maart 2015
Srategisch ruimtelijk planner, architect en onderzoeker Jan Willem Petersen zet tijdens de workshop 'Breaking News & Tops Stories' zijn persoonlijke werkwijze uiteen aan de hand van projecten zoals Assembling Afghanistan, Constructing Lebanon en Terrorism as Urban Practice. Zijn directe benadering van de ruimtelijke praktijk impliceert dat hij geen middel onbeproefd laat om de complexiteit van een specifieke context te doorgronden.

Lezing over Frank van Klingeren en screening ‘Beauty and the Right to the Ugly’

27 februari 2015
Architect en architectuurcriticus Piet Vollaard, geeft op 27 februari een lezing over het werk van architect Frank van Klingeren (1919 – 1999). Aansluitend wordt bij Cinema Lumière 'Beauty and the Right to the the Ugly' (2014) vertoond, de nieuwste film van beeldend kunstenaar en winnaar van de Heineken Prijs 2014, Wendelien van Oldenborgh.

Cedric Price – sufficiently incomplete

10 februari 2015
Samantha Hardingham is op dit moment 's werelds toonaangevende kenner van het werk van Cedric Price (1934-2003) en co-curator van de tentoonstelling ‘ CEDRIC PRICE: The Dynamics of Time’, te zien bij Bureau Europa tot 22 maart.

Winterwandeling in het Frontenpark 'Ontmoetingen in de ijle winterlucht'

25 januari 2015
Na het succes van afgelopen jaar organiseert Bureau Europa op zondag 25 januari weer een winterwandeling in het Frontenpark: ‘Ontmoetingen in de ijle winterlucht’

DOMESTIC AFFAIRS

19 – 25 januari 2015
Bureau Europa, Dutch Design Exchange en het Institute of Relevant Studies presenteren tijdens de PASSAGEN - Duitslands grootste designevenement - de tentoonstelling DOMESTIC AFFAIRS. Deze tentoonstelling zien wij als een uitgelezen kans een nieuw geluid uit het Dutch Design echelon te laten horen.

Duolezing over het belang van toerisme voor duurzame regionale ontwikkeling

21 januari 2015
Duolezing door Bart Lens van Lens°Ass Architecten en curator van Bokrijk Brandmerkt en de architecten van Shift A+U en Gene Bertrand, programma directeur van Discovery Centre Continuum.

Against the Grain

16 – 17 januari 2015
Against the Grain over de narratieve kenmerken van de architectuur “Things need not have happened to be true. Tales and dreams are the shadow-truths that will endure when mere facts are dust and ashes, and forgot." The Sandman, Neil Gaiman
← 2015
2014 →

Stad.Academie

29 november 2013 – 19 december 2014
Bureau Europa is mede-initiatiefnemer van Stad.Academie. Stad.Academie is een tijdelijk leertraject voor stadmakers met belangstelling voor het transformerende proces van stadsontwikkeling. De ontwikkeling in onze steden, die in de huidige economische realiteit nagenoeg tot stilstand is gekomen. Daarnaast vergen actuele maatschappelijke tendensen zoals de terugtredende overheid en de participerende burger een nieuwe houding van hen die werkzaam zijn in en aan de stad. Door de lens van een aantal generieke thema’s zoals monumentaliteit, herbestemming & tijdelijkheid worden specifieke case studies in de Euregio uitgewerkt. Zo ontwikkelt het curriculum van de Stad.Academie nieuwe methodes, competenties en een discours om ondanks een stagnerende economie te zoeken naar alternatieve vormen van stedelijke animatie.

Drie ontwerpers over de toekomst van Belvédère Maastricht.

2 december 2014
Sprekers: Nanne de Ru Powerhouse Company / Marc Maurer Maurer United / Paul Achterberg Quadrat

Meet the Maker

29 november 2014
Op 29 november 2014 vindt bij Bureau Europa, in samenwerking met ontwerpbureau NOTO in Maastricht, de eerste editie plaats van ‘Meet the Maker’. Kunstenaars, denkers, ontwerpers en performers uit de Euregio presenteren op één dag één werk. Naast de presentatie van het werk gaat het om de ontmoeting tussen publiek en professionals.

Was getekend, Jo Coenen

27 september – 23 november 2014
Op zaterdag 27 september wordt de tentoonstelling Was getekend, Jo Coenen geopend. Hoewel met zijn recente benoeming tot curator-directeur van IBA Parkstad zijn loopbaan verre van ten einde is, vormt de 65e verjaardag van Coenen de aanleiding voor een tentoonstelling waarin zijn schetsen centraal zullen staan.

Boekpresentatie 'architect' Joan Melchior van der Meij

7 november 2014
Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949), een van de drie grondleggers van de Amsterdamse School. Lang was er weinig over hem bekend. Terwijl zijn collega’s Michel de Klerk en Piet Kramer wereldberoemd zijn geworden, is het leven en werk van Van der Meij altijd in de schaduw blijven staan. Daar komt nu verandering in. Binnenkort verschijnt het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School. Een nieuw standaardwerk over een van Nederlands belangrijkste architecten.

Performing space, space performed Architectuur & Dans (in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen)

2 november 2014
Aan de vooravond van de Nederlandse Dansdagen besteedt Bureau Europa aandacht aan de relatie tussen architectuur en dans. Dansen is, zoals de beroemde uitspraak van Merce Cunningham luidt, "in space and time." Tijdens deze avond wordt ingegaan op de vraag op welke manier de ruimtelijke conditie, sfeer of vorm van een plek, de dans informeert of beïnvloed.

Rondleiding met Jo Coenen

4 oktober 2014
Zaterdag 4 oktober 2014 geeft Jo Coenen een rondleiding door Maastricht, langs een aantal van zijn ontwerpen. Luister naar zijn achterliggende gedachten over Mosae Forum en wat hij vindt dat we kunnen leren van stadsdeel Céramique. En hoe kunnen we de relatie tussen de Maas/stad versterken?

COMING SOON: Real Imaginary Futures

24 mei – 2 augustus 2014
Op 24 mei om 17 uur opende de tentoonstelling COMING SOON. Met landschap als metafoor bevraagt de tentoonstelling wat in het hart ligt van de utopieën van onze tijd: van inspiratie in verleden, urgenties in het heden en projecties naar een mogelijke toekomst. De noden en deugden van onze tijd worden geëxtrapoleerd en impliciet verwerkt (ecologie, economie, sociale cohesie en technologie).

Project 'Verhalen Verbeeld'

31 januari – 31 juli 2014
Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, Marres Projects en Bureau Europa/platform voor architectuur zijn een samenwerking aangegaan in de vorm van een cultureel onderzoek. Dit project met de naam ‘Verhalen Verbeeld’ concentreert zich in eerste instantie op de geschiedenis van het landgoed WinselerHof in Landgraaf.

De utopie van de vrije markt

22 juli 2014
In het paralel programma van de tentoonstelling Coming Soon, Real Imaginairy Futures gaaf filosoof Hans Achterhuis op dinsdag 22 juli een lezing over de utopie van de vrije markt, de voorlopers van de utopie, de moderniteit als gerealiseerde utopie en de hedendaagse behoefte aan utopieën.

Mansholt, Landschap in Perspectief

18 januari – 20 april 2014
Bureau Europa wijdt de tentoonstelling 'Mansholt, Landschap in Perspectief' aan de wijze waarop landbouw de inrichting en vormgeving van het Nederlandse landschap na 1945 heeft bepaald, tegen de achtergrond van de actuele hervorming van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Leidraad van de tentoonstelling is het werk van voormalig landbouwminister Sicco Mansholt

Debat

4 – 5 april 2014
Bureau Europa / platform voor architectuur, LTO en de LLTB presenteerden op vrijdag 4 april 2014: Hameren op Europa. Een debat in het kader van de Europese Verkiezingen van 22 mei 2014.

Crowd-funding actie "Adopt a Bee, Honey!"

1 oktober 2013 – 1 april 2014
In oktober zijn Bureau Europa en Bee Collective de crowdfundingactie ‘Adopt a bee, honey!’ gestart. De opbrengsten van deze actie zijn bestemd voor plaatsing van de Sky Hive Solar, twee bijenkasten op hoogte, in het Frontenpark. Met de Sky Hive Solar kan de bij naar Maastricht worden teruggebracht.

THEATRE AS ARCHITECTURE TRAINING ACADEMY

25 – 26 januari 2014
Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014 vond de eerste TATA workshop plaats in Bureau Europa en de Mosa Fabriek. Op uitnodiging van multidisciplinair collectief TAAT kwam een groep van zes architecten en zes theatermakers bij elkaar om samen onderzoek te doen naar de beleving van tijd in een vormgegeven ruimte.

Minecraft

19 oktober 2013 – 7 januari 2014
Het project ‘Mijnspoorzoeker’ is in opdracht van Stadsregio Parkstad Limburg uitgevoerd. Het gewenste eindresultaat is een totaalconcept voor een nieuw te ontwikkelen hoogwaardige regionale toeristische verbinding tussen Nuth, Hoensbroek en Brunssum inclusief een daarbij horend uitvoeringsprogramma en passende globale kostenraming.
← 2014
2013 →

Frontenpark

15 september – 31 december 2013
Eind april is door gedeputeerde Noël Lebens en wethouder Gerdo van Grootheest het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Frontenpark. Bureau Europa verzorgt voor het komende jaar de programmering van het Frontenpark.

The Great Indoors Award 2013

1 september – 16 november 2013
The Great Indoors Award is een internationale, tweejaarlijkse prijsvraag op het gebied van interieurvormgeving. Op vrijdag 15 november zijn tijdens een feestelijke Award Ceremony de winnaars in de vier categorieën van The Great Indoors 2013 bekendgemaakt. The Great Indoors is een initiatief van FRAME magazine, Bureau Europa/platform voor architectuur, en Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur.

Black Transparency - The Right To Know In The Age Of Mass Surveillance

7 september – 3 november 2013
Tentoonstelling van ontwerp- en onderzoekstudio Metahaven over de vraag hoe informatie mondiaal is georganiseerd en welke plaats het begrip transparantie daarbinnen inneemt.

Tentoonstelling PARKers

31 augustus – 8 september 2013
Tentoonstelling in het Frontenpark: PARKers met cultureel nevenprogramma. Negen tijdelijke kunstwerken, bestaande uit installaties, sculpturen en een performance, een filmavond i.s.m. Lumière Cinema, locatietheater i.s.m. Nightscapes en een concert met vleermuisdetector i.s.m. Intro in situ.
Project PARKers

Radicale Lokaliteit; actueel potentieel

8 juni – 5 augustus 2013
Onlangs opende Bureau Europa voor het eerst zijn deuren in de Timmerfabriek voor de opening van de drieledige tentoonstelling: ‘Radicale Lokaliteit; actueel potentieel’. Met deze tentoonstellingsmanifestatie verricht Bureau Europa van 8 juni t/m 5 augustus onderzoek naar de betekenis van het lokale en de rol van architectuur in onze globaliserende wereld.

Lezing door Martijn de Waal

12 juni 2013
Op woensdag 12 juni organiseerden Architectuurcentrum TOPOS Maastricht en Bureau Europa een lezing van publicist en onderzoeker Martijn de Waal in het kader van de TOPOS-lezingenreeks ‘Raakvlakken’.

Documentairereeks 'All Watched Over by Machines of Loving Grace'

9 juni 2013
Op zondagmiddag 9 juni vertoonde Bureau Europa alle drie delen van de documentairereeks 'All Watched Over by Machines of Loving Grace' (Adam Curtis, 2011) over zelforganiserende systemen, de politiek van het collectief en het opheffen of verdwijnen van het individu.

Lezing door DUS architects

23 april 2013
Op 23 april sprak Hedwig Heinsman van DUS architects (opgericht in 2004 door Martine de Wit, Hans Vermeulen en Hedwig Heinsman) over het werk en de ontwerpattitude van DUS.

Lezing over Louis Le Roy

21 maart 2013
Op 21 maart gaf Piet Vollaard, directeur Archined, een lezing over Fries kunstenaar, tuinman, filosoof Louis Le Roy, een van de belangrijkste propagandisten van de 'Wilde Tuin’ beweging. Debra Solomon en Mariska van den Berg (Urbaniahoeve) reageerden vanuit hun praktijk. Deze lezing opende het nieuwe seizoen van het Sphinxpark.

Playboy Architecture, 1953-1979

29 september 2012 – 9 februari 2013
Tentoonstelling in samenwerking met Princeton University (NY) over hoe het tijdschrift Playboy architectuur en vormgeving als belangrijke instrumenten heeft benut voor het ontwikkelen van een nieuwe identitieit voor de Amerikaanse man.

Lezing ‘Playboy: reconstructies van mannelijkheid’

31 januari 2013
Op donderdag 31 januari geeft Maaike Meijer, literatuurwetenschapper en hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht, de lezing ‘Playboy: reconstructies van mannelijkheid’ in het kader van de tentoonstelling ‘Playboy Architecture, 1953-1979’.
← 2013
2012 →

Sphinxpark: tijdelijk park in Maastricht

23 mei – 31 december 2012
REcentre, NAiM/Bureau Europa en Marres Projects presenteren tot 1 juli 2013 het Sphinxpark, een tijdelijk park in de binnenstad van Maastricht. Op 26 mei is het Sphinxpark feestelijk geopend.

Lezing ZUS [Zones Urbaines Sensibles] i.s.m. TOPOS

21 november 2012
Op woensdag 21 november organiseerde Architectuurcentrum TOPOS Maastricht en NAiM/Bureau Europa een lezing door studio ZUS [Zones Urbaines Sensibles] in het kader van de TOPOS-lezingenreeks ‘Raakvlakken: Ver Weg’.

Lezing 'The Ambition of the Territory' door Christoph Grafe

13 november 2012
Op dinsdag 13 november verzorgt Christoph Grafe, directeur van het Vlaams architectuurinstituut en opdrachtgever van de Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië, een lezing bij NAiM/Bureau Europa.

Lezing: Huizen 3D printen: droom of werkelijkheid?

23 juni 2012
Architectuurcentrum TOPOS Maastricht en NAiM/Bureau Europa organiseerden in samenwerking met FabLab Zuid-Limburg een lezing van 'stone alchemist' Enrico Dini.

SALON/Maastricht

2 – 10 juni 2012
Uitgenodigd door NAiM/Bureau Europa en Marres presenteert SALON/Maastricht een culturele route door Maastricht. SALON/ is een platform voor mode, design, kunst en cultuur, waar zowel jong aanstormend talent als gevestigde ontwerpers en kunstenaars in een culturele route hun werk presenteren op bijzondere locaties in de stad.

ZOO, or the letter Z, just after Zionism

3 maart – 10 juni 2012
NAiM/Bureau Europa presenteert met ZOO, or the letter Z, just after Zionism een tentoonstelling die het boek ‘The Atlas of the Conflict’ door de Israëlische architect Malkit Shoshan als uitgangpunt neemt.

Expert meeting 'Resilient Resistance'

2 juni 2012
NAiM/Bureau Europa organiseerde op 2 juni in de tentoonstelling 'ZOO, or the letter Z, just after Zionism' een expertmeeting voor professionals uit de architectuur, kunst en politiek, en voor iedereen die wilde meedenken en -praten over de rol van een architect/kunstenaar in de maatschappij van vandaag.

Film: 'Mission Statements' van Jord den Hollander

28 april 2012
Op 28 april vertoonde NAiM/Bureau Europa de film ‘Mission Statements, the architecture of Dutch diplomacy’ van architect en filmmaker Jord den Hollander.

Alison & Peter Smithson: The Art of Inhabitation

17 december 2011 – 25 maart 2012
‘Alison & Peter Smithson, The Art of Inhabitation’ toont het werk van Engels architectenechtpaar - Alison (1928-1993) en Peter (1923-2003) Smithson - dat tot de meest toonaangevende en controversiële oeuvres uit de twintigste eeuw behoort.

Gedeelde Grond: de potentie van leegstand

5 november 2011 – 29 januari 2012
De tentoonstelling Gedeelde Grond onderzoekt de mogelijkheden en kansen voor het tijdelijk in gebruik nemen van braakliggende terreinen. Curator: Saskia van Stein
← 2012
2011 →

The Potential of Vacancy

5 november 2011
Lezing door Stealth.unlimited (Ana Džokić en Marc Neelen) Waar liggen kansen voor het tijdelijk herprogrammeren van gebouwen of gebieden? Wat is het vergeten potentieel van leegstand?

The Great Indoors 2011 Design Route

5 november 2011
Een wandeling met Maurice Mentjens, wereldbekend interieurontwerper uit Holtum, door het centrum van Maastricht, langs de 5 studentenprojecten uit het Educatieprogramma van The Great Indoors 2011.

The Great Indoors Award 2011

3 – 5 november 2011
In november 2011 vond in Maastricht de derde editie plaats van The Great Indoors Award, een tweejaarlijkse internationale prijsvraag op het gebied van interieurontwerp.

The Great Expectations Award 2011

4 november 2011
In het kader van The Great Expectations Award ontvingen de beste studentenprojecten uit het Great Indoors Educatieprogramma een prijs. De jury bestond uit de genomineerden voor The Great Indoors Award 2011.

Ronald Rietveld on VACANT NL

4 november 2011
Ronald Rietveld sprak over VACANT NL. Met VACANT NL wil Rietveld het denken over leegstand veranderen door het te koppelen aan een sociaal probleem om het onderwerp zo op de politieke agenda te krijgen.

RE-Action! Sustainability through Social Innovation

17 juli – 2 oktober 2011
REcentre, platform voor duurzaam design in de Euregio Maas-Rijn, presenteerde verschillende best practices uit binnen- en buitenland en spiegelde die aan acht projecten uit Maastricht en omgeving.
Project RE-Action!

Workshop Time/Bank

17 september 2011
NAiM/Bureau Europa verzorgde een workshop over het concept Time Bank/Time Store en opende een tijdelijke Time Store.
Project RE-Action!

Kate Bull: The People's Supermarket

5 september 2011
Tijdens de feestelijke opening van Re-Action! sprak Kate Bull, mede-oprichter van The People's Supermarket (GB) over het belang van sociale innovatie als een katalysator voor duurzaamheid.
Project RE-Action!

Out of Fashion: Maastricht Edition

14 mei – 16 juni 2011
Dit project liet zien hoe modehuizen, avant-garde ontwerpers en jonge, nog onbekende modeontwerpers film, video en online media benutten om hun ontwerpen en visie vorm te geven, te verspreiden en te verkopen.

Events Out of Fashion: Maastricht Edition

14 – 26 mei 2011
In het kader van Out of Fashion Maastricht Edition hebben diverse activiteiten en evenementen plaatsgevonden.

Club Céramique: programma en activiteiten

30 november 2010 – 27 maart 2011
Heden, verleden en toekomst van Maastrichtse wijk Céramique werden verbeeld in Club Céramique met diverse activiteiten en evenementen.

Club Céramique

30 november 2010 – 27 maart 2011
In 2011 transformeerde NAiM/Bureau Europa tot ‘Club Céramique’: een activiteitenprogramma naar aanleiding van de publieke discussie over de wijk Centre Céramique.

Panels. An inquiry into the spatial, the sonic and the public

12 september 2010 – 16 januari 2011
Installatie ‘Panels. An inquiry into the spatial, the sonic and the public’ van kunstenaar Paul Devens was te ervaren, te zien en te horen. Vervreemdende architectonische ervaring met grote rol voor geluid/licht.
Project Panels
← 2011
2010 →

Koolhaas Houselife

1 – 31 oktober 2010
In de documentaire ‘Koolhaas Houselife’ leidt huishoudster Guadalupe Acedo de kijker rond door het Maison à Bordeaux, in 1998 ontworpen door Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. Een experiment dat een andere wijze van kijken naar - en representeren van - architectuur mogelijk maakt.

An inquiry into the spatial, the sonic and the public

29 – 30 oktober 2010
Sonisch-architectonische installatie 'Panels' schiep de bijzondere condities voor een symposium en performances over ruimte en geluid. In dit kader gaven kunstenaars, theoretici en architecten midden in de installatie lezingen en performances.
Project Panels

Clip/Stamp/Fold

27 juni – 26 september 2010
'Clip/Stamp/Fold: The Radical Architecture of Little Magazines 196X–197X' is gebaseerd op onderzoek van Beatriz Colomina (Princeton University) naar de wijze waarop architecten hun standpunten in de jaren 60/70 publiek maakten via zelf geïnitieerde tijdschriften.

Rondetafelgesprek Clip/Stamp/Fold

27 juni 2010
Bijeenkomst met lezingen en rondetafelgesprek rond de opening van tentoonstelling Clip/Stamp/Fold.

Antibodies: de werken van Fernando & Humberto Campana 1989 – 2009

13 maart – 6 juni 2010
NAiM/Bureau Europa toonde in 2010 het werk van de gebroeders Campana, de meest invloedrijke hedendaagse ontwerpers van Latijns-Amerika.
Project Antibodies

Transition Town Maastricht

7 mei 2010
Presentatie van Bart Dekker over de start en ideeën van Transition Town Maastricht: de realisatie van Maastricht als eetbare stad. Tevens vertoning van de film 'The Power of Community'.

Changing Ideals 2 The Sequel

19 december 2009 – 19 februari 2010
NAiM / Bureau Europa presenteerde onder de titel ‘Changing Ideals 2: The Sequel’ actuele maatschappelijke ontwikkelingen binnen de architectuur en vormgeving.

Rien ne va Plus

12 september 2009 – 10 januari 2010
'Rien ne va Plus' (Architectuur in tijden van crisis) en 'Reading Europe' (Een verzameling ideeën over architectuur en design). Resultaat van samenwerking met tijdschrift A10 in een onderzoek naar de mogelijke opdracht van architectuur.
← 2010
2009 →

The Great Indoors Workshops 2009

27 – 29 november 2009
Ook tijdens The Great Indoors 2009 werden workshops georganiseerd voor studenten van academies uit Maastricht, Eindhoven, Aken en Genk. Deelnemers maakten in in drie weken een interieur vanuit het vraagstuk ' Changing Ideals'.

The Great Indoors Award 2009

27 – 29 november 2009
In november 2009 vond in Maastricht de tweede editie plaats van The Great Indoors, een tweejaarlijkse internationaal designevenement op het gebied van interieurontwerp. Naast een workshop- en lezingenprogramma kende een internationale vakjury vijf prijzen toe aan uitmuntende ontwerpen in vijf categoriën.

The Great Indoors Designroute 2009

28 november 2009
In november 2009 stond Maastricht in het teken van The Great Indoors, tweejaarlijkse internationale designwedstrijd. Prijzen werden uitgereikt en een speciale designroute presenteerde de resultaten van The Great Indoors Workshops.

Michele de Lucchi

6 – 16 november 2009
'Casette a forma di casa' toonde 20 uit hout vervaardigde architectonische modellen, schetsen en foto's van De Lucchi. Deze tentoonstelling bracht een onderdeel van de meer autonoom artistieke ambitie van De Lucchi onder de aandacht.

Interieur in het oeuvre van Jef Cornelis

13 november 2009
Expertmeeting 'Interieur in het oeuvre van Jef Cornelis' in samenwerking met Jan van Eyck Academie.

Debatten: Architectuur in Tijden van Crisis

11 oktober 2009
In het kader van tentoonstelling Rien ne va Plus werden de bouwindustrie en de achterliggende economische, maatschappelijke en culturele mechanismen aan de orde gesteld.

Reading Europe

12 september 2009
‘Reading Europe’ is een langlopend project, gericht op de archivering en duiding van de verscheidenheid aan ontwikkelingen en opvattingen binnen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in Europa.

NL = Nieuwe Luxe

22 mei – 23 augustus 2009
Meer aandacht voor een nog onbekend potentieel van de productvormgeving. Dat is wat curator Alexander van Slobbe wilde bereiken met het project 'NL= Nieuwe Luxe'.

Workshop: Wil je met me trouwen?

13 – 16 juli 2009
In deze workshop van Alexander van Slobbe ontwierpen 21 studenten (ABK Maastricht en Design Academy Eindhoven) een bruidsjurk zonder dat er een naaimachine aan te pas kwam.

Wonen in ruimte en tijd. Een zoektocht naar sociaal-culturele trends in het wonen

16 juni 2009
De VROM-raad organiseerde samen met TU Delft en NAiM/Bureau Europa een bijeenkomst over sociaal-culturele trends die de toekomstige woonvraag bepalen.

Changing Ideals: Re-thinking the House

4 november 2008 – 30 april 2009
Binnen ‘Changing Ideals: Re-thinking the House’ werden zeer uiteenlopende woonconcepten met elkaar geconfronteerd, van de Domus Cosmographica van het Mauritshuis tot aan de televisiecultuur van het Big Brother huis.

Salon: De Orde der Dingen

10 april 2009
In salon 'De Orde der Dingen' gaven vormgevers Rianne Makkink en Jurgen Bey hun visie op het huis en het interieur.

Salon: The Private House - recent projects

3 maart 2009
Discussie over de meest actuele ontwikkelingen rond het huis met architecten: Tony Fretton (Londen), Jacob van Rijs (MVRDV, Rotterdam), Don Murphy (VMX, Amsterdam). Gespreksleider: Wim van den Bergh (hoogleraar Architectuur RWTH Aken).
← 2009
2008 →

State Alpha: on the Architecture of Sleep

29 juni – 5 oktober 2008
Freud zag de droom als ‘beschermer van de slaap’. ‘State Alpha, on the architecture of sleep’ onderzocht in welke mate dat gezegd kan worden over de architectuur. De tentoonstelling heeft de bezoeker aangezet tot nadenken over de manier waarop architectuur onze slaap organiseert.
Project State Alpha

Santiago Calatrava en Station Guillemins Liège

25 september 2008
Dubbellezing door Bert van Bunningen en Fred Greve.

Dom Hans van der Laan: het menselijk verblijf

24 februari – 25 mei 2008
NAiM/Bureau Europa schetst lijnen op het snijvlak van architectuur en vormgeving, met interieur als rode draad. De eerste in een reeks van drie tentoonstellingen was ‘Het Menselijk Verblijf’ over architect, ontwerper, theoreticus en monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991).

Excursie Dom Hans van der Laan

24 mei 2008
NAiM/Bureau Europa organiseerde een unieke Dom Hans van der Laan-middag, met een excursie naar zijn meesterwerk in Mamelis: de Abdij St. Benedictusberg gevolgd door de lezing Schoonheid, maat en ritme door Ruud Lammerink.

THUIS / Christoph Seyferth

24 februari – 13 april 2008
'THUIS' is een installatie van Christoph Seyferth. Het werk van deze autodidact is divers; zo heeft hij in Maastricht zijn zelf ontworpen huis laten bouwen, sportbrillen voor Adidas ontworpen en verschillende interieurs en meubels gerealiseerd.

Ora et Labora

6 april 2008
In het museumweekend heeft zondag 6 april het karakter van een dag in het klooster aangenomen. Onder de noemer 'Ora et Labora' ervoeren bezoekers van het NAiM de dagindeling van een kloosterling met gebeden, gezangen, maaltijden en lezingen.

Dansvoorstelling Against Architecture

30 maart 2008
Choreograaf: Bruno Listopad & Korzo producties Dansers: Amaranta Velarde González en Angelina Deck

The Garden of Cosmic Speculation

13 maart 2008
Charles Jencks, de Amerikaanse architectuurcriticus, landschapsarchitect en ontwerper, gaf een lezing met de titel 'The Garden of Cosmic Speculation'. Hij ging in op zijn werk en sprak over kosmische thema's en het vraagstuk van culturele identiteit.

P.J.H. Cuypers: architectuur met een missie

27 september 2007 – 3 februari 2008
De architect P.J.H. Cuypers (1827-1921), meester van de negentiende-eeuwse architectuur, staat in Nederland bekend om grote projecten als het Rijksmuseum (1876-1885) en het Centraal Station Amsterdam (1882-1889), maar ook om zijn enorme hoeveelheid kerken.

Het Huis van Cuypers

24 januari 2008
Lezing van Bernadette van Hellenberg Hubar over de kunstwerkplaats van de firma Cuypers & Stolzenberg, een modern equivalent van de middeleeuwse bouwloods.

De restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens & Verder met Cuypers: de restauratie van het Rijksmuseum

6 januari 2008
Dubbellezing met als sprekers Cor Bouwstra & Anne van Grevenstein over de restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens en de restauratie van het Rijksmuseum.
← 2008
2007 →

Over de houdbaarheid van een restauratie: een terugblik op de restauratie van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht.

22 november 2007
Honderd jaar na dato werd de restauratie van de Onze Lieve Vrouw Basiliek door diaken Régis de la Haye nader onder de loep genomen.

The Great Indoors Award 2007 Workshops

15 – 17 november 2007
90 studenten van de Design Academy Eindhoven, Academie Beeldende KunstenMaastricht, en Academie van Bouwkunst Maastricht namen deel aan vijf verschillende workshop, gegeven door de genomineerden voor de awards.

The Great Indoors Award 2007

15 – 17 november 2007
In 2007 was het thema van internationale, tweejaarlijkse competitie The Great Indoors: Branded by Space, over de groeiende invloed van interieurdesign op het private en publieke domein.

Performance Michele De Lucchi

16 november 2007
Als onderdeel van een tentoonstelling over zijn werk, gaf De Lucchi een performance waarin hij met een kettingzaag zijn autonome artistieke ambitie tot een architectonisch object presenteerde. Al zagend creëerde hij uit een boomstronk een klein houten huis dat in de reeks Casette a forma di casa werd opgenomen.

P.J.H. Cuypers: Gebouw en Stad

8 november 2007
Lezing door Cuypersdeskundige Aart Oxenaar: "Pierre Cuypers ontdekt dat traditionele architectuurtypen niet meer zonder meer geïmplementeerd kunnen worden in de stad, maar dat de architect - wil hij een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren met zijn werk aan het straatbeeld - daarop moet reageren."

Cuypers: Architectuur met een Missie

18 oktober 2007
Lezing van Linda Vlassenrood over Cuypers als bevlogen architect met een missie. "Hij geloofde in een samenlevingsideaal, in een architectuur die de maatschappij kon veranderen, in het 'Gesamtkunstwerk' en in de neogotiek als enige gerechtvaardigde architectuurstijl."

Jean Prouvé

12 mei – 2 september 2007
De overzichtstentoonstelling 'Jean Prouvé, De poëzie van het technische object' werd door Vitra Design Museum in Weil am Rhein in samenwerking met het Design Museum Akihabara in Tokio en het Deutsche Architektur Museum in Frankfurt ontwikkeld.
Project Jean Prouvé

De Eetbare Stad

3 maart – 22 juni 2007
In het kader van de eerste Bipolis, een manifestatie over creatieve industrie, organiseerden NAiM/Bureau Europa, Z33 in Hasselt en Het Domein in Sittard een samenwerkingsproject rond het thema voedsel, met als werktitel 'Food for Thought/Thoughts on Food'.

Visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio

11 mei 2007
NAiM bracht de officiële bouwmeesters van Nederland en België samen voor een unieke avondlezing. Zij presenteerden hun visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio en op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en België.
Project Jean Prouvé

New Faces in European Architecture

2 september 2006 – 21 april 2007
Met de openingstentoonstelling ‘New Faces in European Architecture: David Adjaye, Jürgen Mayer H., PLOT = BIG + JDS, SeARCH’, presenteerde het NAi Maastricht in 2006 in de Kolommenzaal een avant-garde van (jonge) Europese architecten.

Vrouwen aan het woord over vernieuwende bouwkunst

8 februari 2007
Monica Adams en Juliette Bekkering zijn twee jonge architecten die aan de hand van hun persoonlijke geschiedenis en inspiratiebronnen hun visie gaven op architectuur en de achtergronden toelichtten bij hun realisaties en toekomstige projecten.
← 2007
2006 →

Verleden, heden, toekomst Céramiqueterrein

14 december 2006
Lezingen van Prudent de Wispelaere en Jan Vercauteren over het volledig hernieuwde Céramiqueterrein in Maastricht, het visitekaartje van ex-Rijksbouwmeester Jo Coenen van het gelijknamige Maastrichtse architectenbureau.

Deense architectuurbelofte in Nederland

16 november 2006
Rond de tentoonstelling New Faces in European Architecture gaven Bjarke Ingels en Bjarne Mastenbroek, twee van de belangrijkste Europese avant-gardearchitecten, hun persoonlijke visie op stedenbouwkundige vraagstukken van de toekomst.