Water Monumenten

Hoekpresentatie door Charlotte Koenen

25 juni t/m 14 augustus 2022

In de hoekruimte en de etalages van Bureau Europa is een nieuwe presentatie te zien waar ook van straat van kan worden genoten. Kunstenaar Charlotte Koenen maakt met deze installatie een brug naar een nieuwe richting in haar werk.

Charlotte Koenens eerdere installaties toonden een onderzoek naar het “idee van de steen als object”. De werkplaats van waaruit dit onderzoek gevoerd kon worden, stond binnen deze tentoonstellingen centraal. Elementen van haar werkwijze zoals zelf ontworpen gereedschappen, opbergmethoden en fotografische beelden worden allemaal onderdeel van het werk, als losse artefacten maar ook als verwijzingen naar het proces.

Thematiek
Nu wordt de stap gemaakt naar een nieuwe thematiek die zich verhoudt tot de vroegere washuizen van het Franse platteland. Wat begon als een fotografisch onderzoek van de typische architecturale elementen van deze “Lavoirs”, heeft zich uitgebreid naar een verkenning van de geschiedenis van de vrouw, die nauw verbonden is aan deze gebouwen en hun architectonische ontwikkeling. Zoals de relatie tussen vrouw en gebouw onderzocht wordt, zo ook die tussen klimaat en architectuur: van de aan de gebouwen verbonden sociale hiërarchie tot de bleekcultuur en nieuwe vegetatie die de wasgebouwen overnemen, die vandaag los van hun voormalige functie blijven voortbestaan als monumenten voor water.

Charlotte Koenen
Charlotte Koenen (1992) woont en werkt in Maastricht. Ze groeide op in België en Frankrijk. In 2014 studeerde ze af aan de Kunstacademie in Maastricht, in 2015/2016 was ze deelnemer aan de Jan Van Eyck Academie.

In 2021 gaf zij in het kader van de expositie Love in a Mist een lezing bij Bureau Europa over haar onderzoek naar de lavoirs en de vrouwengeschiedenis die aan deze architectuur verbonden is.

Opening zaterdag 25 juni, 17.00 - 19.00 uur
Data
25 juni t/m 14 augustus
Finissage zondag 14 augustus, 15.00 - 17.00 uur

Foto's door Moniek Wegdam