THEATRE AS ARCHITECTURE TRAINING ACADEMY

25 t/m 26 januari 2014

Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014 vond de eerste TATA workshop plaats in Bureau Europa en de Mosa Fabriek. Op uitnodiging van multidisciplinair collectief TAAT kwam een groep van zes architecten en zes theatermakers bij elkaar om samen onderzoek te doen naar de beleving van tijd in een vormgegeven ruimte.

Tijdens deze intensieve workshop werden de deelnemers, verdeeld in koppels van telkens een theatermaker en een architect, al snel in het diepe gegooid. De kersverse duo’s kregen slechts een paar uur om een looproute te ontwikkelen waarop de ruimte de tijd manipuleert. Dit resulteerde in een verrassende serie ruimtelijke installaties, met als opvallende elementen de cadans van het materiaal, kijkgaten, de historie van de ruimte zelf, ‘split screen’ en een op afstand beweegbare keuken.

Als onderdeel van de workshop gaf ontwerper-performer Frank den Oudsten op zaterdagavond een interactieve lezing over de ‘narratieve ruimte’. Met een wervelende mix van geprojecteerde beelden, theorie, filosofie, improvisaties en (persoonlijke) verhalen zette hij zijn visie op de ‘narratieve orde der dingen’ uiteen, legde hij uit hoe deze behoefte heeft aan een ruimere opvatting van het begrip ‘scenografie’ maar vooral aan een manier van ontwerpen waarin weer de tijd wordt genomen om dingen te laten ontstaan.

De zondag werd opgeluisterd door theatermaker Nick Steur, die een spontane improvisatie deed met de deelnemers en ter plekke verzamelde objecten. Zijn buitengewone gevoel voor balans en materialiteit gaf ook weer een enorme impuls voor het vervolg van de workshop, waarin de routes werden besproken aan de hand van de visualisaties. Daarna werd de workshop met een ontspannen drankje afgerond.

De eerste Theater As Architecture Training Academy was een directe uitwisseling tussen architectuur en theater. Binnen een duidelijk kader en tegelijkertijd een ontspannen sfeer konden twee werelden elkaar vinden, uitdagen en samen een schat aan nieuwe ideeën, inzichten en potentiele samenwerkingsverbanden produceren. Deelneemster Anna vatte het mooi samen: “We have different realities but we meet in imagination.”    

TAAT werkt op het snijvlak van theater en architectuur en ontwikkelt de idee van ‘architecturale dramaturgie’. Voor hun project HALL33 werkt TAAT aan een gebouw dat een theaterstuk is en een theaterstuk dat een gebouw is. TAAT heeft een Open Source manier van ontwerpen/ontwikkelen die is gebaseerd op co-creatie en voortdurend wordt opengesteld voor input en feedback van derden.

Deze eerste TATA workshop is onderdeel van het ontwerpproces voor HALL01, het eerste deelproject van HALL33, dat van 14 tot en met 23 maart in Maastricht wordt gepresenteerd tijdens het During TEFAF festival.

HALL01 wordt mogelijk gemaakt door de steun van Bureau Europa, Theater aan het Vrijthof, SoAP, C/O, TAKT Dommelhof en C-Mine.

Deze lezing en workshop vallen binnen de serie 'Notes& Notations' waarin het onderzoek naar de zintuiglijke kennis, de performativiteit en de representatie van de architectuur-discipline centraal staat.

TATA door TAAT