Sphinxpark: tijdelijk park in Maastricht

23 mei t/m 31 december 2012

REcentre, NAiM/Bureau Europa en Marres Projects presenteren tot 1 juli 2013 het Sphinxpark, een tijdelijk park in de binnenstad van Maastricht. Op 26 mei is het Sphinxpark feestelijk geopend.

Tijdens een feestelijke, zonnige bijeenkomst met verscheidene activiteiten is op zaterdag 26 mei het Sphinxpark geopend door Wethouder van Cultuur Jacques Costongs. 

Honderden bezoekers hebben deelgenomen aan het programma, aangezeten bij de picknick, de Proeftuin en de Bijenpaal bezocht, de klaagzang beluisterd en de plaatsen van herinneringbezocht. 

Zie hiernaast de foto's van de opening (van de hand van Moniek Wegdam).

In het tijdelijke Sphinxpark komen verschillende vraagstukken over de verhouding van de stad tot het landschap aan de orde. Hierbij moet worden gedacht aan krimp, stadslandbouw, sociale cohesie en burgerparticipatie. De verschillende projecten worden ontwikkeld in samenwerking met partijen uit Maastricht en de Euregio

De eerste onderdelen van een langlopend programma tot 1 juli 2013 zijn nu zichtbaar. In samenwerking met het Landhuis in Maastricht is een kleine stadslandbouwpraktijk ontwikkeld. Samen met een grote groep vrijwilligers is in de afgelopen twee maanden een ‘community garden’ gestart, die de basis vormt voor een kleine lokale voedselketen.

Het tweede project dat nu al zichtbaar is in het Sphinxpark is de ‘bijenpaal’ van Bee Collective. Dit initiatief van Studio Kernland, Meier+Moor, Robin van Hontem Productdesign en Werkmannen, heeft als doel in de stad bijen te houden én dit aantrekkelijker te maken voor meerdere mensen. Bijen zijn onmisbaar voor onze voedselproductie, maar de bijenpopulatie wordt wereldwijd ernstig bedreigd. Een manier om de bijenpopulatie te versterken is het houden van bijen in een stedelijke omgeving, waar tegenwoordig meer biodiversiteit aanwezig is dan op het platteland. In het Sphinxpark is het eerste prototype geplaatst van de ‘bijenpaal’, waarbij de bijen gezamenlijk worden gehouden door een groep startende imkers uit de regio. 

Daarnaast is een aantal interventies van het project ‘Plaatsen van Herinnering’ van Karin Peulen te zien in het Sphinxpark. Peulen gaat in samenwerking met andere kunstenaars, archeologen, filosofen en studenten beeldende kunst in op het vraagstuk van landschap, erfgoed en herinnering, onderwerpen die als vanzelfsprekend zijn verbonden aan dit voormalige industrieterrein met zo’n rijke geschiedenis. 

De onderzoeken met een meer stedenbouwkundige invalshoek, uitgevoerd door Studio Stad uit Maastricht en de Fachhochschule Düsseldorf, zijn ook al van start gegaan, maar deze resultaten zullen pas in de zomer en het najaar te zien zijn in het park. Tijdens de opening worden maquettes gepresenteerd van deze projecten.

De officiële opening van het Sphinxpark op 26 mei is de eerste van een reeks publieksactiviteiten die in de zomermaanden van 2012 worden georganiseerd.

De entree van het Sphinxpark is via de Boschstraat 24 (naast Infocentrum Belvédère) of bij de ingang aan het Maagdendries.

NB: Het Sphinxpark heeft een divers karakter en er zijn slechts deels verharde paden. Een goede wandelschoen is aan te raden. Het terrein heeft nog geen voorzieningen voor minder validen.

Het Sphinxpark is een project van REcentre, platform voor duurzaam design in de Euregio Maas-Rijn, NAiM/Bureau Europa en Marres Projects en is onderdeel van het project Landschap in Perspectief.

Het Sphinxpark komt mede tot stand dankzij de genereuze medewerking van Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Wijkontwikkelingsmaatschappij Belvédère.

Fotografie: Kim Bouvy

Foto's Sphinxpark

Sphinxpark overzicht

Landhuis Proeftuin

Sky Hive

Buurt BBQ - Statenkwartier, Boschpoort en Bosscherveld

Aflsuiting Sphinxpark

Video