Drie jaar na de start van haar programma maakte REcentre de balans op. Duurzaamheid is het toverwoord van deze tijd, maar van een duurzame revolutie kan niet worden gesproken. Duurzame innovatie lijkt vooralsnog synoniem aan complexiteit. Verduurzamen vraagt grote investeringen -zowel in tijd en geld- van producenten en een op innovatie en flexibiliteit gerichte relatie met een gebruiker. Maar in tijden van crisis kunnen producenten weinig risico nemen.
Het is daarom dat nu eerder kansen liggen in bottom up initiatieven. Initiatieven die dankzij hun organische structuur en kleinschaligheid meer flexibel en wendbaar zijn dan de grootschalige industrie.
Een sociale agenda waarbij de leefbaarheid van een gebied en de participatie van een gemeenschap voorop staat, biedt allereerst een maatschappelijke impuls en vervolgens een economisch rendement.
Niet de industrie speelt hierbij ten alle tijden de rol van initiator maar individuen en gemeenschappen vormen de aanleiding voor een duurzame verandering. Dit heeft voor REcentre, platform voor duurzaam design in de Euregio Maas-Rijn, geleid tot de keuze het belang van sociale innovatie als agent voor duurzaamheid te benadrukken binnen ‘Re-Action!’.
Curator: Linde Dorenbosch
Fotografie: Johannes Schwartz
Grafisch ontwerp: Experimental Jetset
Tentoonstellingsontwerp: Maurer United Architects