NL / EN
Project
Jaar
Type

Saskia van Stein gaat Bureau Europa verlaten

1 mei – 1 juni 2019
Tot onze grote spijt moet de Raad van Toezicht melden dat Saskia van Stein, directeur, Bureau Europa op termijn gaat verlaten. We zijn Saskia zeer grote dank verschuldigd voor alle activiteiten en werkzaamheden die zij de afgelopen jaren in en voor Bureau Europa heeft gerealiseerd.
Tentoonstelling

Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen

12 april – 16 juni 2019
De tentoonstelling Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen onderzoekt het huidige klimaat van institutioneel wantrouwen en de rol die technologie daarbij speelt. Eeuwenlang werd de kloof– die werd gedefinieerd door (verborgen) machts- en kennisstructuren – tussen de gezagsdragers binnen de kerk, de overheid, de industrie en de gewone burgers overbrugd door de Idee van vertrouwen.
Rondleiding

Rondleiding door de Timmerfabriek

15 juni – 15 mei 2019
Op 18 mei en op 15 juni, tijdens de Dag van de Architectuur, krijg je de unieke kans een kijkje te nemen bij Bureau Europa en de Muziekgieterij, waar de architecten van Maurer United je zal rondleiden en de verbouwingen zal toelichten. Leer hoe het Sphinxkwartier zich al vanaf 2007 aan het ontwikkelen is en welke plek de Timmerfabriek daarbij inneemt
Lezing

I Am Trust: the currency of data-driven societies - door Vincent Thornhill, Guillemette Legrand en Sally Wyatt

29 mei 2019
In het kader van de tentoonstelling Digitaal Dilemma – de Architectuur van Vertrouwen, wordt prof. Sally Wyatt van de Universiteit Maastricht geïnterviewd door de curatoren, Vincent Thornhill en Guillemette Legrand, over het tijdperk van Big Data,je persoonlijke data als valuta, en het Zelf als collectief in het Internet of Things.
Event

Digital Detox

13 juni 2019
Op donderdag 13 juni vindt er vanaf 18.00 uur een event plaats op de Markt in Maastricht. Waar wij in onze tentoonstelling Digitaal Dilemma - de Architectuur van Vertrouwen het vraagstuk centraal stellen van digitale technologie en haar invloed op de architectuur en onze samenleving, jagen we met Digital Detox het gesprek aan over digitalisering in stad en samenleving, in Maastricht en in de regio.
Event

Dag van de Architectuur

15 juni 2019
De jaarlijkse Dag van de Architectuur staat bij Bureau Europa in het teken van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Deze vorm van bouwen, waarbij toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar zijn, wint aan populariteit. Maar wat komt hierbij kijken?
Lezing

Het Gilde in de 21e eeuw: didactiek en erfgoedbehoud op nationale schaal

17 januari 2019
Door Wijnand Freling (auteur van Stucwerk in het Nederlandse Woonhuis uit de 17e en 18e eeuw), Anton van Delden (voorzitter van het Neerlandsch Stucgilde) en Angelique Friedrichs (onderzoeker en restaurateur bij het SRAL Maastricht).
Lezing

Ornament, ritueel en identiteit in hedendaagse architectuur en design

14 februari 2019
Architect Willem Jan Neutelings en architectuuronderzoeker Marius Grootveld belichten de rol van het ornament, niet vanuit zijn historische maar juist hedendaagse toepassing. In hedendaagse architectuur, ontwerp en stedenbouw lijkt ornamentiek een verminderde rol te spelen ten opzichte van het verleden, maar klopt dit wel? Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht.
Stadswandeling

De verborgen interieurs van Maastricht

15 maart – 15 februari 2019
Stadshistoricus Servé Minis neemt je mee op een wandeling door de Maastrichtse binnenstad, waarbij een aantal indrukwekkende locaties worden aangedaan. Je wordt uitgenodigd onbeschaamd voyeur te zijn in de wethouders- en secretaressekamers in het stadhuis, de Spiegelzaal van de universiteit, de woningen van de gegoede burgerij en nog meer bijzondere plekken waar je normaal niet gauw komt.
Lezing

Oeuvrelezing Unfold Design Studio

27 februari 2019
Tijdens deze lezing gaan Claire Warnier en Dries Verbruggen van Unfold Design Studio (Antwerpen) in op de vraagstukken en methodiek gerelateerd aan de maak- en ambachtscultuur van de 21ste eeuw. Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht.
Rondleiding door curator

Curatortour door Stucco Storico 16 februari en 16 maart

19 januari – 16 maart 2019
Remco Beckers, projectleider bij Bureau Europa en curator van de tentoonstelling Stucco Storico: het verhaaal achter een ambacht geeft driemaal een curatortour.
Symposium

De schatkamer van Dom Hans van der Laan - met Caroline Voet en Jo Coenen

16 maart 2019
Zaterdag 16 maart presenteert de Van der Laan Stichting i.s.m. het Vlaams Architectuurinstituut en Bureau Europa het project: “De Schatkamer van Dom Hans van der Laan”.
Tentoonstelling

Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht

24 november 2018 – 24 maart 2019
Op 24 november opent Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design. Na Design by Choice is dit de tweede tentoonstelling in onze serie over de migratie van ambachten.
Installatie & debat

A State of Exception

27 maart – 3 april 2019
Op 27 maart opent 'A State of Exception' een bescheiden tentoonstelling, maar met een blik op de uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen een zeer actuele tentoonstelling met werken van Christopher Meerdo (VS), Alina Schmuch en Franca Scholz (D), Thomas Stratmann (D) en Joram Raaijmakers (NL).
Lezing

De bijzonderheden van de moderne Spaanse architectuur

3 april 2019
In deze lezing aangeboden door de Circulo Cervantes Maastricht, gaat architectuurhistoricus Suzanne Roelofs in op waarom de Spaanse architectuur zo bijzonder wordt gevonden: in een stad als Maastricht, waar ooit een uitgebreide campus van Santiago Calatrava had kunnen staan, is dat natuurlijk geen oninteressante vraag.
Event

Museumnacht Maastricht

12 – 13 april 2019
Op 12 april wordt voor de vierde maal de Museumnacht Maastricht georganiseerd. Bij 13 art venues wordt een georganiseerd dat dit jaar in het teken staat van het thema 'Lost in Space'.
Gesprek

Helden van Hier: Boy Bastiaens

25 april 2019
Donderdag 25 april is ontwerper Boy Bastiaens te gast bij Bureau Europa en gaat Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa, met hem in gesprek over zijn oeuvre en zaken die hem inspireren en fascineren. Denk aan voorbeelden uit de popcultuur, muziek, maar ook strips met een klare lijn.
Duo lezing

De meervoudige ontwerppraktijk in 21e-eeuwse architectuur

22 mei 2019
Woensdag 22 mei spreken Thijs van Spaandonk -The Cloud Collective, en Mark Feron - Architectenzaak over hun ontwerppraktijk. In een veranderende maatschappij veranderen ook de thema's, de opgave, de organisatievormen en daarmee de rol van de architect.

te zien t/m 16 juni: Digitaal Dilemma