NL / EN
Project
Jaar
Type
Tentoonstelling

Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht

24 november 2018 – 24 maart 2019
Op 24 november opent Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design. Na Design by Choice is dit de tweede tentoonstelling in onze serie over de migratie van ambachten.
Installatie & debat

A State of Exception

27 maart – 3 april 2019
Ter afsluiting van het project E-WORDS organiseren de Universiteit Maastricht (Faculty of Arts and Social Sciences), de Jan Van Eyck Academie en Bureau Europa, platform voor architectuur en design een debatavond waar artistieke, maatschappelijke en wetenschappelijke perspectieven elkaar ontmoeten. In een kleine tentoonstelling zullen werken te zien zijn van Christopher Meerdo (VS), Alina Schmuch en Franca Scholz (D), Thomas Stratmann (D).
Lezing

De bijzonderheden van de moderne Spaanse architectuur

3 april 2019
In deze lezing aangeboden door de Circulo Cervantes Maastricht, gaat architectuurhistoricus Suzanne Roelofs in op waarom de Spaanse architectuur zo bijzonder wordt gevonden: in een stad als Maastricht, waar ooit een uitgebreide campus van Santiago Calatrava had kunnen staan, is dat natuurlijk geen oninteressante vraag.
Tentoonstelling

Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen

12 april – 16 juni 2019
De tentoonstelling Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen onderzoekt het huidige klimaat van institutioneel wantrouwen en de rol die technologie daarbij speelt. Eeuwenlang werd de kloof– die werd gedefinieerd door (verborgen) machts- en kennisstructuren – tussen de gezagsdragers binnen de kerk, de overheid, de industrie en de gewone burgers overbrugd door de Idee van vertrouwen.
Lezing

Het Gilde in de 21e eeuw: didactiek en erfgoedbehoud op nationale schaal

17 januari 2019
Door Wijnand Freling (auteur van Stucwerk in het Nederlandse Woonhuis uit de 17e en 18e eeuw), Anton van Delden (voorzitter van het Neerlandsch Stucgilde) en Angelique Friedrichs (onderzoeker en restaurateur bij het SRAL Maastricht).
Lezing

Ornament, ritueel en identiteit in hedendaagse architectuur en design

14 februari 2019
Architect Willem Jan Neutelings en architectuuronderzoeker Marius Grootveld belichten de rol van het ornament, niet vanuit zijn historische maar juist hedendaagse toepassing. In hedendaagse architectuur, ontwerp en stedenbouw lijkt ornamentiek een verminderde rol te spelen ten opzichte van het verleden, maar klopt dit wel? Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht.
Stadswandeling

De verborgen interieurs van Maastricht

15 maart – 15 februari 2019
Stadshistoricus Servé Minis neemt je mee op een wandeling door de Maastrichtse binnenstad, waarbij een aantal indrukwekkende locaties worden aangedaan. Je wordt uitgenodigd onbeschaamd voyeur te zijn in de wethouders- en secretaressekamers in het stadhuis, de Spiegelzaal van de universiteit, de woningen van de gegoede burgerij en nog meer bijzondere plekken waar je normaal niet gauw komt.
Lezing

Oeuvrelezing Unfold Design Studio

27 februari 2019
Tijdens deze lezing gaan Claire Warnier en Dries Verbruggen van Unfold Design Studio (Antwerpen) in op de vraagstukken en methodiek gerelateerd aan de maak- en ambachtscultuur van de 21ste eeuw. Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht.
Rondleiding door curator

Curatortour door Stucco Storico 16 februari en 16 maart

19 januari – 16 maart 2019
Remco Beckers, projectleider bij Bureau Europa en curator van de tentoonstelling Stucco Storico: het verhaaal achter een ambacht geeft driemaal een curatortour.
Symposium

De schatkamer van Dom Hans van der Laan - met Caroline Voet en Jo Coenen

16 maart 2019
Zaterdag 16 maart presenteert de Van der Laan Stichting i.s.m. het Vlaams Architectuurinstituut en Bureau Europa het project: “De Schatkamer van Dom Hans van der Laan”.

Laatste week Stucco Storico: te zien t/m 24 maart