NL / EN
Project
Jaar
Type
Workshop

Kinderworkshop maquettes bouwen met Sandrien Wansink

4 januari 2018
Op 4 januari wordt door beeldend kunstenaar en docent kunsteducatie Sandrien Wansink een workshop maquette bouwengegeven. Deze gratis workshop is voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en duurt anderhalf uur.
Tentoonstelling & presentaties

Ondernemende Ontwerpers - De renaissance van de maakcultuur in Maastricht

10 november 2017 – 7 januari 2018
Ondernemende Ontwerpers toont talent uit verschillende ontwerpdisciplines en van verschillende generaties. Ieder vanuit de eigen kennis en vaardigheden, vaak over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Iedere twee weken staat een nieuw drietal ontwerpers* centraal. Deze drietallen vertegenwoordigen een specifieke positie in hun (ontwerp)discipline. Daarnaast zijn ze voorlopers van de hedendaagse trends en tendensen binnen design.

Nieuwjaarsborrel 2018

11 januari 2018
De gezamenlijke nieuwjaarsborrel van Bonnefanten Museum Maastricht, Van Eyk, Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Hogeschool Zuyd en Bureau Europa, platform voor architectuur en design wordt dit jaar georganiseerd door Marres en Bureau Europa.
Lezing

Ontwerp je Stad: een filosofie in de praktijk gebracht

31 januari 2018
Waarom wordt Maastricht door stedenbouwers zo'n aantrekkelijke stad gevonden? Waarschijnlijk vanwege zowel de historische structuur van de stad, als de recente stedenbouwkundige projecten.De stad is continu in ontwikkeling, een weloverwogen en gestaag proces. Maar hoe vindt deze ontwikkeling plaats, welk gedachtegoed wordt ermee belichaamd, hoe wordt het in de praktijk gebracht? Universitair docent Jacob Voorthuis en stedelijk socioloog Hans Hoorn gaan hierover in gesprek.
Lezing

2de lezing Stad en Spoor: Nieuwe regionale connectiviteit: van hyperlokaal naar interregionaal.

7 februari 2018
Stedenbouw, verkeerskunde en regionale connectiviteit ontmoeten elkaar rondom het station. Het station is niet alleen een knooppunt in de stad, maar ook op regionaal, zelfs Euregionaal vlak op het snijvlak van economische, culturele en ecologische belangen waar de stad Maastricht zich in de 21e eeuw voor inzet.
Debat

Huis / Zorg/ Architectuur

7 februari 2018
Een debat waarin de spanning wordt gezocht tussen de institutionele vereisten en normen, de 'zorg-normen', maar ook wordt de veronderstelde goedheid van huiselijkheid ter discussie gesteld.
Tentoonstelling

De Toonzaal: Joep Hinssen

11 januari – 25 februari 2018
De Toonzaal biedt beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten een venster. Grenzend aan de straat tonen zij werk dat onderzoekend, beelden of kritisch ingaat op vraagstukken gerelateerd aan het publieke domein.
Lezing

Is het af? Christophe van Gerrewey en Huub Smeets over utopieën in de praktijk

1 maart 2018
Architectuurfilosoof en auteur Christophe van Gerrewey en Huub Smeets, voormalig directeur Stadsontwikkeling in Maastricht, gaan in gesprek over utopisme en praxis in architectuur- en stedenbouwontwerp en -realiteit.
Rondetafelgesprek

De verkiezingen: de toekomst van de ruimtelijke en stedelijke kwaliteit van Maastricht

7 maart 2018
Weet jij al waar je op gaat stemmen? Op woensdag 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Er spelen uiteraard een hoop issues, maar ook het stadsbeeld en de ontwikkeling van Maastricht, het verbeteren van de stedelijke kwaliteit, behoren daartoe
Webinar

Start E-Words starts in Maastricht

8 maart 2018
De Europe for Citizens grant is een Europese subsidie die toegekend wordt aan projecten die bijdragen aan een beter begrip van burgerschap in de Europese Unie, met oog op haar geschiedenis en diversiteit. De gehonoreerde programma’s vergroten de aandacht voor herdenking, collectieve geschiedenis en waarden en democratisch bewustzijn. In 2017 is de grant toegekend aan het project E-Words. Na de kick-off in Siena op 12 oktober 2017, wordt de eerste activiteit op 8 maart gehouden: een webinar tussen de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Siena, waarin studenten en het publiek in debat kunnen over de thema’s identiteit en mensenrechten.
Kinderworkshop

Maquettes bouwen: bouw je stad van de toekomst

13 – 15 maart 2018
In het kader van de tentoonstelling Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht worden er twee kinderworkshops georganiseerd, voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.
Tentoonstelling

Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht

15 november 2017 – 1 april 2018
Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Wie denk er niet gelijk terug aan de Campus van Calatrava en het VandenEnde/Rieu-theater. Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken.
Fietstocht & wandeling

De Groenwandeling van Maastricht: een ander verhaal dan van de stenen van Maastricht.

7 april 2018
Fiets en wandel zaterdag 7 april samen met landschapshistoricus Fon Habets en landschapsarchitecte Jacqueline Verhees door Maastricht en kom meer te weten over de Maastrichter groenstructuren,
Reflectiebijeenkomst

Reflectiebijeenkomst Stad & Spoor

11 april 2018
Op 11 april vindt de laatste bijeenkomst plaats in de interactieve lijn voor Stad en Spoor. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Bureau Europa en onderzoeksbureau Pantopicon i.s.m. de Gemeente Maastricht.
Rondleiding

Curatortour Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

17 februari – 14 april 2018
Remco Beckers, projectleider bij Bureau Europa en curator van de tentoonstelling Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht geeft een curatortour op 17 februari, 17 maart en 14 april.
Event

Museumnacht Maastricht

13 – 14 april 2018
Vrijdag 13 april vindt voor de 3de maal Museumnacht Maastricht plaats en openen 13 kunstinstellingen tot 1 uur 's nachts de deuren!
Tentoonstelling

Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

15 december 2017 – 15 april 2018
Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken. In het krachtenveld van stadvisies, beleidsnota’s, publieke opinie, de economische conjunctuur, culturele Zeitgeist, manoeuvrerende ontwerpers, wil Bureau Europa een lans breken voor het experiment. Met een verwijzing naar Schuberts onvoltooide symfonie, onderzoekt Bureau Europa in deze tentoonstelling hoe Maastricht eruit zou zien, als een aantal niet gelukte projecten toch geslaagd waren.
Presentatie

De Toonzaal #2: Chantal Le Doux

7 maart – 15 april 2018
In De Toonzaal ontmoeten toevallige voorbijgangers elke zes weken terloops een andere ruimtelijke of beeldende ervaring. Chantal Le Doux is de tweede kunstenaar die zij zullen ontmoeten.
Lezing

De Staat van Europa: de toekomst van de Unie

18 april 2018
Luuk van Middelaar en Joop de Vries spreken in deze lezing over bureaucratie en burgerschap in de Europese Unie, de Europese democratische identiteit en de toekomst die Europa tegemoet gaat.
Lezing

Helden van Hier: oeuvrelezing door Bas van der Pol

24 april 2018
Elk half jaar zet Bureau Europa een ontwerper of architect, die zijn of haar stempel heeft gedrukt op de vormgeving van Maastricht, in de spotlights. Na eerdere edities met onder meer Jo Coenen, Maurice Mentjens, ontwerpbureau Zuiderlicht en landschapsarchitecten Lotte de Moor en Barry Kerckhoffs, is nu architect Bas van der Pol - The Element A - aan de beurt met een oeuvrelezing over zijn werk in Maastricht, Nederland en Afrika.
Event

GEN ART HUB

25 april 2018
Maastricht Academy of Media Design and Technology organiseert in samenwerking met Bureau Europa GEN ART HUB. Op 25 april tonen studenten de resultaten van een 8 weken lange ontdekkingstocht over generatieve kunst en design.
Wandeling

Expeditie Zilverschoon en de Mobiele Keuken

29 april 2018
Al eens hondsdraf gegeten, melganzenvoet of zilverschoon? Op zondag 29 April laten kunstenaars Janna Navis en Esther van de Pas je tijdens Expeditie Zilverschoon kennismaken met de eetbare wilde planten van Maastricht.
Tentoonstelling

Locus populi ubi?

11 – 13 mei 2018
Dickers werken zijn heel divers en variëren van het ontwerpen en maken van maquettes, installaties tot tekeningen van arcologische steden, waar architectuur en ecologie versmelten.
Lezing

De Week van het Nieuwe Maastricht: Keynote lezing Charles Landry

1 juni 2018
De WNM18 start maandag 28 mei op verschillende plekken in de stad en wordt afgesloten met een keynote lezing van Charles Landry op vrijdag 1 juni. Charles Landry is auteur, spreker en international adviseur.
Event

2 juni: Dag van de Architectuur

2 juni 2018
Op 1 en 2 juni 2018, tijdens de Dag van de Architectuur Zuid-Limburg, slaan Bureau Europa en SCHUNCK* de handen ineen. In samenwerking met diverse regionale partners presenteren we een programma van DOEN en BELEVEN. Bureau Europa neemt bezoekers mee door het Belvédèregebied voor rondleidingen, bezichtigingen, tekst en uitleg, muziek en een wandeling door groen, langs water en onder beton.
Debat

Maastricht Maakstad: feit of fictie?

7 juni 2018
In het kader van de tentoonstelling Embracing.Exchange, organiseert Bureau Europa op donderdagavond 7 juni een debat over de potentie van maakstad Maastricht met René Holten - meubelontwerper, José Maase - industrieel ontwerper bij MOSA, Pieter Paul van de Wouw - beleidsmedewerker Cultuur en Economische Zaken bij de Gemeente Maastricht en Theo Ploeg - fictional sociologist en docent iArts.
Rondleiding

Rondleidingen bij Artifort en Mosa

8 juni 2018
Hoe staat het met de maakindustrie in Maastricht en omgeving, welke exportproducten kenmerken Maastricht? Wat is Maastrichts design? In het kader van de tentoonstelling Embracing.Exchange, organiseert Bureau Europa, platform voor architectuur en design, twee korte rondleidingen door twee lichtende voorbeelden van de ontwerpende industrie, met een rijke geschiedenis, binnen en buiten de stad.
Tentoonstelling & presentaties

Embracing.Exchange

1 – 10 juni 2018
Van 1 tot 10 juni vindt in het Eiffelgebouw Embracing.Exchange plaats. Geselecteerde ontwerpers en instellingen werken 10 dagen samen aan een grote expositie, lezingen, debatten en matchmaking events. Elke dag zijn er ontwerpers aanwezig die bezoekers rondleiden.
Debat

Maastricht Modestad: feit of fictie?

29 juni 2018
Op zoek naar een nieuwe identiteit, probeert Maastricht een aantal rollen uit. Maakstad, Muziekstad, Modestad. Waar Bureau Europa op 7 juni bevraagt of Maastricht er goed aan doet zich als Maakstad te profileren, staat op 29 juni centraal of Maastricht Modestad feit of fictie is.

Bureau Europa bewaarder van OMA's EU United vlag

18 april – 31 juli 2018
Van alle Europese vlaggen, ontwierp OMA/AMO een vlag met een barcode.Waar de Europese vlag nu een vast aantal sterren heeft, kan de barcode nog verder uitgebreid worden met elke nieuwe lidstaat van de EU.
Netwerk event

Open call: Meet the Maker

1 – 10 oktober 2018
Ben jij een maker en werk je in de Euregio? Wil jij je werk bij Bureau Europa tentoonstellen en het presenteren aan een selecte groep professionals en andere makers, waarmee je een constructief en inspirerend gesprek kunt aangaan? Dan is dit jouw kans! Doe mee aan de Meet the Maker Open Call.
Tentoonstelling

The Third Space - Space and Spatiality in the works of Krisztina de Châtel

9 september – 14 oktober 2018
In samenwerking met de Nederlandse Dansdagen opent op 9 september, bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design, de tentoonstelling The Third Space. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de choreografe Krisztina de Châtel.
Lezingen, rondleidingen en events

The Third Space - The Space and Spatiality in the works of Krisztina de Châtel Publieksprogramma

9 september – 14 oktober 2018
Ter gelegenheid van de tentoonstelling The Third Space wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd.
Netwerk event

Euregional Portfolio day for designers - Meet the Maker editie

3 november 2018
In het kader van Meet the Maker, wordt kunstenaars, architecten en designers op zaterdag 3 november van 15:00 - 17:00 uur de mogelijkheid geboden om hun werk te tonen tijdens de Euregional Stakeholders in the field of design.
Netwerk event

Meet the Maker #04

3 – 4 november 2018
In het weekend van 3-4 november vindt alweer de 4de editie van Meet the Maker plaats!
Verhalenvertelfestival

l'Art pour Elkaar - Stedelijk verhalenvertelfestival

10 – 11 november 2018
Zaterdag 10 en zondag 11 november vindt l'Art pour Elkaar plaats. Dit is een nieuw cultureel festival in Maastricht, waarbij het vertellen van verhalen en de beleving van de stad centraal staan en er van alles te beleven valt.
Lezing

Voedsellandschappen in verandering: Han Wiskerke over problematiek en oplossingen

28 november 2018
Op 28 november geeft Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie aan de Universiteit van Wageningen, een lezing over de wereldwijde voedselproblematiek en de mogelijke toekomstbestendige oplossingen. Niet slechts economische en sociale criteria zijn belangrijk in het vinden van deze oplossingen, maar we moeten ook kijken naar de ruimtelijke kwaliteiten van het landschap en de manier waarop we dit inrichten.
Tentoonstelling

Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht

24 november 2018 – 24 maart 2019
Op 24 november opent Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design. Na Design by Choice is dit de tweede tentoonstelling in onze serie over de migratie van ambachten.

Bureau Europa gesloten ivm corona virus tot 1 juni