NL / EN
Project
Jaar
Type
Tentoonstelling

Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht

15 november 2017 – 1 april 2018
Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Wie denk er niet gelijk terug aan de Campus van Calatrava en het VandenEnde/Rieu-theater. Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken.
Rondleiding

Curatortour Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

17 februari – 14 april 2018
Remco Beckers, projectleider bij Bureau Europa en curator van de tentoonstelling Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht geeft een curatortour op 17 februari, 17 maart en 14 april.
Tentoonstelling

Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

15 december 2017 – 15 april 2018
Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken. In het krachtenveld van stadvisies, beleidsnota’s, publieke opinie, de economische conjunctuur, culturele Zeitgeist, manoeuvrerende ontwerpers, wil Bureau Europa een lans breken voor het experiment. Met een verwijzing naar Schuberts onvoltooide symfonie, onderzoekt Bureau Europa in deze tentoonstelling hoe Maastricht eruit zou zien, als een aantal niet gelukte projecten toch geslaagd waren.
Presentatie

De Toonzaal #2: Chantal Le Doux

7 maart – 15 april 2018
In De Toonzaal ontmoeten toevallige voorbijgangers elke zes weken terloops een andere ruimtelijke of beeldende ervaring. Chantal Le Doux is de tweede kunstenaar die zij zullen ontmoeten.
Event

Museumnacht Maastricht

13 – 14 april 2018
Vrijdag 13 april vindt voor de 3de maal Museumnacht Maastricht plaats en openen 13 kunstinstellingen tot 1 uur 's nachts de deuren!
Workshop

Kinderworkshop maquettes bouwen met Sandrien Wansink

4 januari 2018
Op 4 januari wordt door beeldend kunstenaar en docent kunsteducatie Sandrien Wansink een workshop maquette bouwengegeven. Deze gratis workshop is voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en duurt anderhalf uur.
Tentoonstelling & presentaties

Ondernemende Ontwerpers - De renaissance van de maakcultuur in Maastricht

10 november 2017 – 7 januari 2018
Ondernemende Ontwerpers toont talent uit verschillende ontwerpdisciplines en van verschillende generaties. Ieder vanuit de eigen kennis en vaardigheden, vaak over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Iedere twee weken staat een nieuw drietal ontwerpers* centraal. Deze drietallen vertegenwoordigen een specifieke positie in hun (ontwerp)discipline. Daarnaast zijn ze voorlopers van de hedendaagse trends en tendensen binnen design.

Nieuwjaarsborrel 2018

11 januari 2018
De gezamenlijke nieuwjaarsborrel van Bonnefanten Museum Maastricht, Van Eyk, Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Hogeschool Zuyd en Bureau Europa, platform voor architectuur en design wordt dit jaar georganiseerd door Marres en Bureau Europa.
Lezing

Ontwerp je Stad: een filosofie in de praktijk gebracht

31 januari 2018
Waarom wordt Maastricht door stedenbouwers zo'n aantrekkelijke stad gevonden? Waarschijnlijk vanwege zowel de historische structuur van de stad, als de recente stedenbouwkundige projecten.De stad is continu in ontwikkeling, een weloverwogen en gestaag proces. Maar hoe vindt deze ontwikkeling plaats, welk gedachtegoed wordt ermee belichaamd, hoe wordt het in de praktijk gebracht? Universitair docent Jacob Voorthuis en stedelijk socioloog Hans Hoorn gaan hierover in gesprek.
Lezing

2de lezing Stad en Spoor: Nieuwe regionale connectiviteit: van hyperlokaal naar interregionaal.

7 februari 2018
Stedenbouw, verkeerskunde en regionale connectiviteit ontmoeten elkaar rondom het station. Het station is niet alleen een knooppunt in de stad, maar ook op regionaal, zelfs Euregionaal vlak op het snijvlak van economische, culturele en ecologische belangen waar de stad Maastricht zich in de 21e eeuw voor inzet.
Debat

Huis / Zorg/ Architectuur

7 februari 2018
Een debat waarin de spanning wordt gezocht tussen de institutionele vereisten en normen, de 'zorg-normen', maar ook wordt de veronderstelde goedheid van huiselijkheid ter discussie gesteld.
Tentoonstelling

De Toonzaal: Joep Hinssen

11 januari – 25 februari 2018
De Toonzaal biedt beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten een venster. Grenzend aan de straat tonen zij werk dat onderzoekend, beelden of kritisch ingaat op vraagstukken gerelateerd aan het publieke domein.
Lezing

Is het af? Christophe van Gerrewey en Huub Smeets over utopieën in de praktijk

1 maart 2018
Architectuurfilosoof en auteur Christophe van Gerrewey en Huub Smeets, voormalig directeur Stadsontwikkeling in Maastricht, gaan in gesprek over utopisme en praxis in architectuur- en stedenbouwontwerp en -realiteit.
Rondetafelgesprek

De verkiezingen: de toekomst van de ruimtelijke en stedelijke kwaliteit van Maastricht

7 maart 2018
Weet jij al waar je op gaat stemmen? Op woensdag 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Er spelen uiteraard een hoop issues, maar ook het stadsbeeld en de ontwikkeling van Maastricht, het verbeteren van de stedelijke kwaliteit, behoren daartoe
Webinar

Start E-Words starts in Maastricht

8 maart 2018
De Europe for Citizens grant is een Europese subsidie die toegekend wordt aan projecten die bijdragen aan een beter begrip van burgerschap in de Europese Unie, met oog op haar geschiedenis en diversiteit. De gehonoreerde programma’s vergroten de aandacht voor herdenking, collectieve geschiedenis en waarden en democratisch bewustzijn. In 2017 is de grant toegekend aan het project E-Words. Na de kick-off in Siena op 12 oktober 2017, wordt de eerste activiteit op 8 maart gehouden: een webinar tussen de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Siena, waarin studenten en het publiek in debat kunnen over de thema’s identiteit en mensenrechten.
Kinderworkshop

Maquettes bouwen: bouw je stad van de toekomst

13 – 15 maart 2018
In het kader van de tentoonstelling Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht worden er twee kinderworkshops georganiseerd, voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

unvoll- endete. nooit gebouwd maas- tricht t/m 15/04