NL / EN
Project
Jaar
Type
lezing

Transformatie van de ENCI

19 januari 2017
De aanleg van de trap aan de Luikerweg is een belangrijke mijlpaal in de transformatie van de ENCI-groeve. Na bijna honderd jaar wordt de groeve in 2017 weer toegankelijk gemaakt voor publiek.
Tentoonstelling

Maasparadox: culturele veerkracht in tijden van klimaatverandering

5 november 2016 – 22 januari 2017
Water is voor ons zowel een vloek als een zegen. We zijn ervan afhankelijk voor drinkwater, landbouw, en recreatie, maar het veroorzaakt ook overstromingen. Nederland heeft een lange traditie in ontwerpen met water, maar helpt die kennis ons om voorbereid te zijn op de toekomst? Maasparadox is een tentoonstelling waarin ontwerpers, kunstenaars, en bewoners nadenken over de invloed van de klimaatverandering op het leven van mensen in de Maasregio.
rondleiding

Curator tour door Maasparadox

22 januari 2017
Op zondag 22 januari geeft Han Dijk, co-curator van Maasparadox, een publieke rondleiding door de tentoonstelling Maasparadox. Han is oprichter en directeur van POSAD, een stedenbouwkundig ontwerpbureau voor ruimtelijke planning en strategie.

Bureau Europa zoekt per 1 maart een projectleider (0,4 fte)

5 januari – 10 februari 2017
Bureau Europa is op zoek naar iemand (M/V) met organisatorische ervaring en ambitie in de culturele sector. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de lezingen, debatten en andere presentatie-activiteiten van Bureau Europa.
duo lezing

De Staat van Europa, duolezing door OMA/AMO Stephan Petermann en XML David Mulder

22 februari 2017
Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. Stephan Petermann - OMA/AMO en David Mulder - XML Architecture Research Urbanism geven beiden een presentatie over de manier waarop zij 'bouwen' aan 'de Staat van Europa'. Beide bureaus onderzoeken al langere tijd de betekenis, identiteit en de diverse manieren van representatie van de Europese unie.
event

Meet the Maker

12 maart 2017
Op zondag 12 maart 2017 vindt bij Bureau Europa, in samenwerking met grafisch ontwerpbureau Studio Noto, ‘Meet the Maker’ plaats. Tijdens 'Meet the Maker' bieden we talent uit de Euregio de kans hun werk te tonen en in dialoog te gaan met als doel duurzame samenwerking en netwerken te laten ontstaan.
event

TEFAF Pop-up hotel 'To Many Places'

11 – 13 maart 2017
Van 10 tot en met 19 maart verandert Bureau Europa, platform voor architectuur en design, in het TEFAF Pop-up Hotel. In samenwerking met The Student Hotel - onze nieuwe overburen - en ontwerpster Emmy Polkamp is een bijzonder programma ontwikkeld.
lezing

De Staat van Europa: lezing door prof.dr. Mathieu Segers

28 maart 2017
Op 28 maart geeft Prof. dr. Mathieu Segers de tweede lezing in de serie met de titel 'De Staat van Europa'. In de serie 'De Staat van Europa' onderzoeken we conditie van een continent.
Debat & theater

Club Romance

29 maart 2017
'Club Romance' is het contextprogramma van 'Tasso & Jeanne d'Arc' de voorstelling van het Nationale Toneel. Deze voorstelling wordt gespeeld op 29 maart in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
workshop

Workshop MedicijnFabriek: natuurlijke medicijnen voor de onderbuik!

7 april 2017
Tijdens de Museumnacht Maastricht, op vrijdag 7 april kun je deelnemen aan een workshop van Circus Engelbregt. Onder begeleiding van vakkundig opgeleide laboranten onderzoek je in het Frontenpark de helende werking van de natuur en fabriceer je – gebaseerd op persoonlijke klachten – je eigen medicijn. Deze workshops zijn onderdeel van de tentoonstelling Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg.
event

Museumnacht Maastricht

7 – 8 april 2017
Op vrijdag 7 april vindt de Museumnacht Maastricht plaats. Tijdens deze tweede editie openen maar liefst 13 culturele instellingen openen hun deuren tot 1 uur ’s nachts! Naast de vaste, lopende tentoonstellingen presenteert elke instelling een speciaal programma vol performances, workshops, artist talks, exclusieve rondleidingen, previews, drinks & beats.
Lezing

Bernard Hulsman over 'Het geheim van Palladio'

13 april 2017
Bernard Hulsman, redacteur architectuur van NRC Handelsblad, zal in de lezing 'Het geheim van Palladio' aan de hand van het werk van de Italiaanse renaissance-architect Andrea Palladio (1508-1580) laten zien en horen welke rol imitatie in de architectuur speelde. Aan de hand van gebouwen uit Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en Rusland zal Hulsman uiteenzetten zien hoe groot de invloed van Palladio op de architectuur is geweest.
lezing

Frank Kolkman over alternatieven voor de hierarchische superioriteit van de farmaceutisce industrie

19 april 2017
Designer Frank Kolkman geeft een lezing binnen het kader van de tentoonstelling Intensive Care, architectuur en design in de zorg. Zijn respondent zal Marijke Linthorst zijn, voormalig lid van de Eerste Kamer en redactrice bij het tijdschrift S&D van de Wiardi Beckman Stichting.
Lezing

'De vloeibare stad' door Floor Milikowski

18 mei 2017
Donderdag 18 mei geeft Floor Milikowski op uitnodiging van Stad.Academie, de academie voor stadmakers, een lezing getiteld 'De vloeibare stad'. Deze titel, vrij refererend naar het begrip ‘liquid modernity’ van de socioloog en filosoof Zygmunt Bauman, gaat er van uit dat de vloeibare stad is op te vatten als een voortdurend ontstaan, als permanente verstedelijking.
rondleiding

Meet Maastricht Festival: rondleiding door Intensive Care

26 mei 2017
Tijdens het Meet Maastricht Festival, dat plaatsvindt van 26 t/m 28 mei, verzorgt Bureau Europa op vrijdag 26 mei een Engelstalige rondleiding door de tentoonstelling Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg. Na de rondleiding voeren de deelnemers een interactieve discussie over hun eigen opvattingen over welzijn en zorg, vanuit hun eigen culturele achtergronden.
Lezing

Een avond over de relatie tussen natuur en zorgarchitectuur door Agnes van den Berg en Matthias Rottmann/De Zwarte Hond

31 mei 2017
Op 31 mei treedt Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, in gesprek met Matthias Rottmann, architect en partner bij architectenbureau De Zwarte Hond.
Tentoonstelling

Tenstoonstelling van de winnaar en genomineerden van de Hermine van Bers Kunst Prijs tijdens KunstTour

2 – 4 juni 2017
Op vrijdag 2 juni werd bij Lumière de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitgereikt aan Mike Moonen tijdens de opening van het KunstTour-weekend.
Lezing

De Staat van Europa: Indira van 't Klooster over de identiteit van Europese architectuur

15 juni 2017
Binnen de serie De Staat van Europa, een lezingserie van Bureau Europa die is gestart in het teken van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht, spreekt Indira van 't Klooster over de Europese signatuur van de gebouwde omgeving. Van 't Klooster is oprichter en hoofdredacteur van A10 new European architecture Cooperative, het platform voor de architectuur in Europa.
event

Dag van de Architectuur

17 juni 2017
Op 17 juni viert Maastricht de 'Dag van de Architectuur' en staan de schijnwerpers op het belang van de architectuur in de stad. Iconische gebouwen openen hun deuren en tonen wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken en de democratisering en verduurzaming van de stedelijke omgeving.
workshop

Expeditie Zilverschoon

18 juni 2017
Al eens hondsdraf gegeten, melganzenvoet of zilverschoon? Zondag 18 juni laten kunstenaars Janna Navis en Esther van de Pas je tijdens Expeditie Zilverschoon kennismaken met de eetbare wilde planten van Maastricht. Expeditie Zilverschoon koppelt de mens in de stad opnieuw aan de natuur, en in het bijzonder aan wilde planten en 'onkruiden' die voor de mens nuttig zijn: de eetbare.
Lezing

Schone schijn: manipulerende zorg en architectuur bij Alzheimer - door Henri Snel, Ruud Hendriks en Ike Kamphof

22 juni 2017
De komende decennia zullen worden gekenmerkt door een grote groei van het aantal patiënten met de ziekte van Alzheimer en de behoefte aan specifieke verzorgingstehuizen.
Tentoonstelling

Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg

6 april – 25 juni 2017
Op 6 april opent wethouder Mieke Damsma bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design de tentoonstelling 'Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg'. Deze tentoonstelling over zorg, ruimtelijk ontwerp en design onderzoekt de zorgopgaven van de 21ste eeuw, vanuit verschillende invalshoeken en ontwerpdisciplines.
Lezing

‘Grondstof Herzien’ over het archtectonisch potentieel van materialen en verhalen Rademacher de Vries en Werkstatt

4 juli 2017
Architecten Christopher de Vries/Rademacher de Vries Architecten en Raoul Vleugels/Werkstatt gaan in gesprek.
Symposium

Helden van Hier: Zuiderlicht

7 juli 2017
Elk half jaar zet Bureau Europa een ontwerper of architect die zijn of haar stempel heeft gedrukt op - de vormgeving van - Maastricht in de spotlights. Na eerdere edities met onder meer Jo Coenen en Maurice Mentjens is nu Ontwerpbureau Zuiderlicht aan de beurt. Dit bureau voor visuele communicatie en meervoudig winnaar van de Red Dot Design Award, bestaat 30 jaar en organiseert samen met Bureau Europa een feestelijk mini-symposium over de kracht van design.
rondleiding

Wandeling 'Maastrichter Steen' op 14 & 29 juli

14 – 29 juli 2017
Vrijwel alle belangrijke monumenten in Nederland bevatten een aanzienlijke hoeveelheid natuursteen. Instandhouding van deze monumenten is van groot belang, niet alleen vanuit cultuurhistorische overwegingen, maar ook vanuit economische overwegingen. Denk maar eens aan de toeristen die bezoekjes brengen aan oude binnensteden.
Tentoonstelling

Maastricht, Stenen Stad

30 juni – 7 augustus 2017
Op 30 juni opent bij Bureau Europa de tentoonstelling Maastricht, Stenen Stad, in samenwerking met TU Delft en MMIA.
lezing

De Staat van Europa

 
Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. In de serie De Staat van Europa onderzoeken we conditie van een continent.
Lezing

Exist, Will Exist: DaF-architecten en RAAAF over hun omgang met het bestaande

5 september 2017
Welke denkmodellen bestaan er binnen de architectuur, rondom het omgaan met de bestaande omgeving? Welke overwegingen komen eraan te pas bij nieuwe ontwerpen, welke symboliek en betekenisgeving zijn het eindresultaat? Catherine Visser - DaF-architecten en David Habets - RAAAF gaan in deze dubbellezing in op deze vragen. Ze lichten het onderzoekend ontwerpen door de architect en nieuw ervaren van beladen, cultureel erfgoed door de kunstenaar toe vanuit eigen missie, praktijken en ervaringen.
Lezing

Het Parcours: een lezing van Beatrice de Fraiture

10 september 2017
Tijdens het Parcours opent Bureau Europa haar deuren met de tentoonstelling The Materiality of the Invisible. De Maastrichtse archeologe Beatrice de Fraiture is uitgenodigd een lezing te geven over de noodzaak van onderzoek naar en restauratie van opgravingen en te koppelen aan het huidige Thermenmuseum.
event

For All, By All - Nederlands paviljoen op EDIT in Toronto

28 september – 8 oktober 2017
Van 28 september tot 8 oktober 2017 vindt in Toronto de Expo for Design, Innovation & Technology (EDIT) plaats, een 10-daags festival, dat de intersectie van design, innovatie en technologie onderzoekt. Het gezamenlijke voorstel van Bureau Europa, Bright - The Cloud Collective, This must be the Place, in samenwerking met Metabolic en ZUS, won de pitch met de inzending For All, By All. Naast het paviljoen verzorgen de bureaus een parallelprogramma van lezingen en discussies.
Lezing

Evaluating Alternatives: ontwerpen met afval - ROTOR en Superuse Studios

12 oktober 2017
Op donderdag 12 oktober geven Lionel Devlieger - ROTOR en Jos de Krieger - Superuse Studios een lezing in het kader van onze serie ‘Evaluating Alternatives’, waarin we de veranderde rollen van de architect en ontwerper belichten. Een onderwerp dat in de afgelopen jaren al veel is besproken, zowel binnen de discipline zelf, als door hen die veel vertrouwen toedichten aan het probleemoplossend vermogen van ontwerpers.
Lezingen, rondleiding en film

Publieksprogramma The Materiality of the Invisible

13 – 24 oktober 2017
Bureau Europa, Marres en Van Eyck hebben in het kader van de tentoonstelling The Materiality of the Invisible een bijzonder publieksprogramma samengesteld.
Lezing

Helden van Hier: Archeologie en landschapsontwikkeling - Vullings de Moor en Bureau Verbeek

25 oktober 2017
Nieuwsgierig naar de verhalen achter de vormgegeven omgeving van je eigen regio? Regelmatig zet Bureau Europa ontwerpers of architecten in de spotlight die hun stempel hebben gedrukt op – de vormgeving van – de regio. Op woensdag 25 oktober is het de beurt aan hergebruiks- en landschapsarchitectuur: Lotte de Moor van Vullings de Moor en Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek.
Lezing & workshop

Vormstof en het nieuwe porselein

3 – 4 november 2017
Wat getuigt er in Maastricht nog van het porseleinverleden? In een gepassioneerd pleidooi breken Jo Schoenmakers en Marjo de Vries van Vormstof een lans voor porselein en voor een Maastrichtse trots en hernieuwd bewustzijn van de rijke geschiedenis die Maastricht in deze als ambachtsstad had en nog steeds heeft.
Lezing

Forensic Architecture and digital archaeology

6 november 2017
Lezing door de Israëlische architect Eyal Weizman, keynote en boegbeeld van Forensic Architecture. Aan zijn lezing gekoppeld zal Femke Snelting, van Constant (Brussel), spreken over digitale archeologie.
Lezing

De Staat van Europa: Maurer United Architects en Yuri Veerman over symboliek in Europa

9 november 2017
Binnen de zesdelige serie 'De Staat van Europa', gestart op 22 februari in het teken van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht, spreken Marc en Nicole Maurer en Yuri Veerman in deze vierde lezing over symbolische waardes in het moderne Europa, zoals deze tot uitdrukking komen in architectuur, ontwerp, politiek en maatschappij
Lezing, rondleiding en performance

De Mobiele Stad: het stationsgebied in ontwikkeling

16 november 2017
Er gebeurt veel rondom het station in Maastricht. Zijn de investeringen die nu gemaakt worden in het stationskwartier een stedelijke noodzaak? Of kan hetzelfde, of zelfs meer, worden bereikt door op een andere manier naar vervoer en mobiliteit te kijken? Welke ideeën leven er bij de dagelijkse gebruiker van het station en haar omgeving? Na deze dubbellezing van Jake Wiersma en Daniel Jongtien kun je met hen gesprek en antwoord krijgen op deze vragen.
Tentoonstelling

The Materiality of the Invisible

29 augustus – 26 november 2017
Op 29 augustus 2017 openen Van Eyck, Marres en Bureau Europa, de tentoonstelling The Materiality of the Invisible. Verspreid over de deelnemende instellingen tonen 35 kunstenaars de actualiteit van de archeologie voor de hedendaagse kunst en architectuur.
Lezing

Groeten uit Maastricht: verleden, heden, toekomst van Maastricht Porseleinstad

30 november 2017
In het kader van de tentoonstelling Groeten uit Maastricht - van 11 november t/m 7 januari - in het Eiffelgebouw, organiseert Bureau Europa een lezing over Maastricht Porseleinstad door Piet Stockmans en José Maase. Niet alleen heeft Maastricht een rijke, grootindustriële en internationale geschiedenis in de porseleinproductie, maar tevens een veelbelovende toekomst. Mosa bestaat in 2018 135 jaar en is nog lang niet uitgerangeerd.
Tentoonstelling & presentaties

Ondernemende Ontwerpers - De renaissance van de maakcultuur in Maastricht

10 november 2017 – 7 januari 2018
Ondernemende Ontwerpers toont talent uit verschillende ontwerpdisciplines en van verschillende generaties. Ieder vanuit de eigen kennis en vaardigheden, vaak over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Iedere twee weken staat een nieuw drietal ontwerpers* centraal. Deze drietallen vertegenwoordigen een specifieke positie in hun (ontwerp)discipline. Daarnaast zijn ze voorlopers van de hedendaagse trends en tendensen binnen design.
Tentoonstelling

Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht

15 november 2017 – 1 april 2018
Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Wie denk er niet gelijk terug aan de Campus van Calatrava en het VandenEnde/Rieu-theater. Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken.
Tentoonstelling

Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

15 december 2017 – 15 april 2018
Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken. In het krachtenveld van stadvisies, beleidsnota’s, publieke opinie, de economische conjunctuur, culturele Zeitgeist, manoeuvrerende ontwerpers, wil Bureau Europa een lans breken voor het experiment. Met een verwijzing naar Schuberts onvoltooide symfonie, onderzoekt Bureau Europa in deze tentoonstelling hoe Maastricht eruit zou zien, als een aantal niet gelukte projecten toch geslaagd waren.

Bureau Europa gesloten ivm corona virus tot 1 juni