NL / EN
Project
Jaar
Type
rondleiding + discussie

Rondleiding door Pathé o.l.v. Nanne de Ru + discussieavond over architectuurkritiek

11 januari 2016
Op maandag 11 januari geeft Nanne de Ru, ontwerper van de onlangs geopende Pathé bioscoop een rondleiding door de bioscoop. Daarna vindt er bij de Jan van Eyck Academie - in samenwerking met architectuurcentrum TOPOS - een avondprogramma plaats over architectuurkritiek.
lezing en debat

Bezoek Rijksbouwmeester Floris Alkemade

14 januari 2016
Op 14 januari bezoekt Rijksbouwmeester Floris Alkemade een aantal projecten in Zuid-Limburg, geeft hij ’s avonds een lezing en neemt hij deel aan een discussie.
tentoonstelling

Design by Choice: de oorsprong van massaproductie op maat in Europa

10 oktober 2015 – 17 januari 2016
De tentoonstelling 'Design by Choice' onderzoekt de oorsprong van de hedendaagse consumptiemaatschappij. Centraal in de tentoonstelling staat een representatieve doorsnede van Europese handelscatalogi voor gietijzer.
tentoonstelling

Made in Europe

10 oktober 2015 – 17 januari 2016
Fotograaf Kim Bouvy (1974) heeft van Bureau Europa de opdracht gekregen de specifieke wederkerigheid tussen de industriële geschiedenis en identiteit van Luik en Maastricht te bestuderen.
lezing

Design by Choice, lezingenserie

16 november 2015 – 17 januari 2016
In het kader van de tentoonstelling Design by Choice wordt er een bijzondere lezingencyclus georganiseerd.
lezing

Evaluating Alternatives: lezing van Geert Lovink

28 januari 2016
De bekende mediatheoreticus Geert Lovink geeft een lezing bij Bureau Europa over het ontwerpen van waardesystemen, betalingstechnologieën en de rol van ontwerpers in de economische experimenten.

Common Carnaval

20 januari – 9 februari 2016
De Maastrichtse samenleving koestert haar gebruiken, oude en nieuwe bestaan naast elkaar. Carnaval is één van die tradities. Het ritueel van carnaval is opgebouwd uit vele gebeurtenissen: samenkomsten van mensen, in grotere en kleinere groepen, ook al in de aanloop naar ‘Vastelaovend’ toe. Samen kostuums maken, aan de wagens bouwen, samen muziek maken, eten en drinken. Het motto van de Maastrichtse Vastelaovend is verbinden door ‘Plezeer & Sjariteit’, door plezier en liefdadigheid.
tentoonstelling

Domestic Affairs: the house is a home to the paradox

4 december 2015 – 28 februari 2016
Na een succesvolle eerste editie in januari bij de Passagen in Keulen - het grootste designevenement van Duitsland - is het tijd voor een tweede editie van Domestic Affairs, waarbij we de tentoonstelling vertalen naar een Chinese context!
tentoonstelling + boekpresentatie

Het scherp van de stroper

24 januari – 28 februari 2016
Transitie van een stad in poëtisch perspectief door Maarten van de Berg – poëzie- en Bert Janssen – fotografie-.
workshop

Upcylcing - van tentoontellingsbanner naar tassen

20 maart 2016
Op veler verzoek, nog een keertje de workshop tassen maken van tentoonstellingsmateriaal.
masterclass en lezing

Mapping de gezonde stad

1 – 2 april 2016
Future Urban Regions (FUR) organiseert, mede namens de Academie voor Bouwkunst Maastricht en Bureau Europa, de masterclass ‘Mapping de gezonde stad’
Rondleiding

Helden van Hier: Teske van Royen

2 april 2016
Nieuwsgierig naar de verhalen achter de vormgegeven omgeving van je eigen stad?
Tentoonstelling

Museumnacht Maastricht

15 april 2016
1 NACHT – 10 ART VENUES – 14.000 M² KUNST – 110 KUNSTENAARS 90 PERFORMANCES – 50 ARTIESTEN – 1 AFTER PARTY
tentoonstelling

Domestic Affairs in Doha, Quatar

24 maart – 14 mei 2016
Na twee succesvolle eerdere edities in Keulen en Shenzhen zal de tentoonstelling Domestic Affairs, a house is a home to a paradox vanaf 24 Maart te zien zijn in de hoofdstad van Qatar: Doha.
performances

Off the Record

20 mei 2016
De laatste jaren heeft performance steeds meer waardering en momentum gekregen in het domein van de contemporaine kunsten. Geworteld in de jaren ’60 was de performance prototypisch voor een aantal verschuivingen: de kritiek op materiele en consumptieve gedreven economieën in de kunst, het opnieuw toe-eigenen van het vrouwelijk lichaam gevoed door het feministisch discours en de verschuiving van een waardering naar het eindproduct naar het proces van het maken, om er maar een paar te noemen.
Kamercolleges

René Gabriëls over utopisme & architectuur

10 mei – 7 juni 2016
Vanaf dinsdag 10 mei zal filosoof René Gabriëls wekelijks kamercolleges geven bij Bureau Europa over architectuur en utopisme.
Presentatie

Presentatie van de plannen voor Belvédère/Sphinxkwartier

14 juni 2016
Je hoort en ziet de naam steeds vaker: het Sphinxkwartier. Maar over welk gebied in Maastricht gaat het nou precies en wat is het verhaal en idee achter dit nieuwe stadsdeel? Tijdens dit Sphinxmoment presenteert Toos Hofstede (van Viastory) het verhaal van het ‘Sphinxkwartier'. Maar met alleen het juiste verhaal ben je er nog niet. Het gebied moet vooral gaan leven. En het liefst nu al, voor en tijdens de vele geplande veranderingen.
Presentatie

Eindpresentaties minor Intervention Design

28 juni 2016
Op 28 juni vinden de eindpresentaties van Intervention Design plaats, een minor van de Maastricht Academy of Media Design & Technology (MAMDT). In deze minor van docent/journalist Theo Ploeg krijgen de studenten de opdracht om mediatheorie alsmede hun eigen waarden naar de praxis van design te vertalen.
Presentatie

Presentatie & publiekspresentatie Maastricht als creatieve stad

29 juni 2016
Maastricht wil een creatieve stad zijn en heeft de creatieve industrie benoemd tot economische topsector. De stad, die een aantal kunstacademies en een faculteit in cultuurwetenschappen telt, ziet studenten na hun afstuderen uit de stad vertrekken.
Rondleiding

Walhallatour tijdens de Week van Nieuw Maastricht

9 juli 2016
Tijdens een wandeling door het Sphinxkwartier, op 9 juli, worden architectonische kenns en performatieve beleving bij elkaar gebracht tijdens de zogenaamde Walhallatour. Met medewerking van zangeres Daniela Bernoulli (i.s.m. Muziek en theatergezelschap Het Geluid), Alain Nijssen (projectleider Belvédère), dichter Maarten van den Berg, Lara Klaassen (directeur CNME), architect Marc Maurer (directeur Maurer Untited) en danser Joost Vrouwenraets.
tentoonstelling

THE NEXT BIG THING IS NOT A THING

5 maart – 10 juli 2016
De tentoonstelling THE NEXT BIG THING IS NOT A THING verbindt de laatste ontwikkelingen op het gebied van design met de wetenschap van de antropologie. Met 'de blik' als metafoor verkent de tentoonstelling de grenzen aan de ontwerpdiscipline en worden nieuwe vormen van kennisontwikkeling en kritische reflectie onderzocht. De tentoonstelling stelt verschillende mythes binnen de vormgeving aan de orde, deconstrueert haar symboliek, en toont de invloed van technologie op het designlandschap.
Lezing

Duo-lezing Jurgen Bey & Roel Slabbers

14 juli 2016
Roel Slabbers (1983, Ospel) geeft een toelichting op zijn afstudeerproject Inter Esse waarmee hij de BNI PRIJS 2015 won. Jurgen Bey, mede oprichter van Studio Makking & Bey en directeur van het Sandberg Instituut licht als voorzitter van de BNI jury toe waarom werd gekozen voor het ontwerp van Slabbers.
Tentoonstelling

pop-up tentoonstelling a Home away from Home

20 – 30 juli 2016
Maar liefst 366 architecten en designers reageerden in het najaar van 2015 op de oproep van Rijksbouwmeester Floris van Alkemade en Carolien Schippers (COA) voor nieuwe, flexibele huisvestingsoplossingen die een passend tijdelijk thuis kunnen bieden aan asielzoekers. Tijdens deze pop-up tentoonstelling zijn de mooiste ontwerpen te zien.

Buiten de Perken!

1 – 30 september 2016
Buiten de Perken! is een fotowedstrijd georganiseerd door CNME en Bureau Europa over de prikkelende aanraking tussen het groen van de natuur en het grijs van bebouwing.
Tentoonstelling

Bronsgroen Eikenhout - van landschap tot achtertuin

1 september – 1 oktober 2016
De natuur staat onder druk, onder andere door de teloorgang van biodiversiteit en de ecologische gevolgen van klimaatverandering is de kwaliteit van onze natuur inmiddels ook verworden tot een maatschappelijke vraagstuk. De roep om duurzaamheid, biodiversiteit en verticaal groen wordt luider.
debat

Oude fabrieken voor een nieuwe stad. De erfenis van 'de Sphinx'

5 oktober 2016
Het Sphinxkwartier ontwikkelt zich in rap tempo tot een creatieve en ondernemende stadswijk. Toch laten de oude fabrieken, en het definitieve vertrek van 'De Sphinx' (eind 2015), een leegte achter. Kan de ‘hippe’ herbestemming dit gat vullen?
installatie

Nederlandse Dansdagen bij Bureau Europa: Nightwalking II

8 oktober 2016
Op 7, 8 en 9 oktober toont Festival de Nederlandse Dansdagen de top van de Nederlandse dans in Maastricht. Van urban dance en avant-garde tot moderne dans en klassiek ballet door toonaangevende gezelschappen, zoals Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam. En ook het beste van jong choreograferend Nederland presenteert spraakmakende voorstellingen. Bureau Europa is de locatie van 'Nightwalking II', een bijzondere, interdisciplinaire installatie, waarin je zelf voor even de wereld kunt ervaren van iemand die geboren is met doofblindheid.
Stadsgesprekken

Maurice Hermans over De Antistad

19 oktober 2016
Op 19 oktober gaan we in gesprek met Maurice Hermans, de auteur van het onlangs verschenen boek 'De Antistad'. De publicatie toont de wordingsgeschiedenis van Nederlands meest vergrijzende, meest transitionele en volgens sommigen meest mislukte stad: Heerlen.
wandeling

Wandeling langs de Grensmaas in Itteren

12 november 2016
Op zaterdag 12 november organiseert Bureau Europa een rondleiding door Itteren, het epicentrum van het Grensmaas project dat in 2008 van start is gegaan.
Bustour

Contemporary-Art-Bus tour door de Euregio

12 – 13 november 2016
Veertien instellingen voor hedendaagse kunst, gelegen in de Euregio en verenigd in Very Contemporary, organiseren op zaterdag 12 en zondag 13 november de Contemporary-Art-Bus tour.
lezing

Duo-lezing: Jalila Essaïdi en Mike Thompson

15 november 2016
Op 15 november zijn Jalila Essaïdi en Mike Thompson te gast bij Bureau Europa. Ze zullen laten zien hoe samenspel tussen technologie, wetenschap, kunst en ontwerp leidt tot innovatie op nieuwe gebieden.
Tentoonstelling

Maasparadox: culturele veerkracht in tijden van klimaatverandering

5 november 2016 – 22 januari 2017
Water is voor ons zowel een vloek als een zegen. We zijn ervan afhankelijk voor drinkwater, landbouw, en recreatie, maar het veroorzaakt ook overstromingen. Nederland heeft een lange traditie in ontwerpen met water, maar helpt die kennis ons om voorbereid te zijn op de toekomst? Maasparadox is een tentoonstelling waarin ontwerpers, kunstenaars, en bewoners nadenken over de invloed van de klimaatverandering op het leven van mensen in de Maasregio.
lezing

De Staat van Europa

 
Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. In de serie De Staat van Europa onderzoeken we conditie van een continent.

Bureau Europa gesloten ivm corona virus tot 1 juni