NL / EN
Project
Jaar
Type

Against the Grain

16 – 17 januari 2015
Against the Grain over de narratieve kenmerken van de architectuur “Things need not have happened to be true. Tales and dreams are the shadow-truths that will endure when mere facts are dust and ashes, and forgot." The Sandman, Neil Gaiman

Duolezing over het belang van toerisme voor duurzame regionale ontwikkeling

21 januari 2015
Duolezing door Bart Lens van Lens°Ass Architecten en curator van Bokrijk Brandmerkt en de architecten van Shift A+U en Gene Bertrand, programma directeur van Discovery Centre Continuum.

DOMESTIC AFFAIRS

19 – 25 januari 2015
Bureau Europa, Dutch Design Exchange en het Institute of Relevant Studies presenteren tijdens de PASSAGEN - Duitslands grootste designevenement - de tentoonstelling DOMESTIC AFFAIRS. Deze tentoonstelling zien wij als een uitgelezen kans een nieuw geluid uit het Dutch Design echelon te laten horen.

Winterwandeling in het Frontenpark 'Ontmoetingen in de ijle winterlucht'

25 januari 2015
Na het succes van afgelopen jaar organiseert Bureau Europa op zondag 25 januari weer een winterwandeling in het Frontenpark: ‘Ontmoetingen in de ijle winterlucht’

Cedric Price – sufficiently incomplete

10 februari 2015
Samantha Hardingham is op dit moment 's werelds toonaangevende kenner van het werk van Cedric Price (1934-2003) en co-curator van de tentoonstelling ‘ CEDRIC PRICE: The Dynamics of Time’, te zien bij Bureau Europa tot 22 maart.

Lezing over Frank van Klingeren en screening ‘Beauty and the Right to the Ugly’

27 februari 2015
Architect en architectuurcriticus Piet Vollaard, geeft op 27 februari een lezing over het werk van architect Frank van Klingeren (1919 – 1999). Aansluitend wordt bij Cinema Lumière 'Beauty and the Right to the the Ugly' (2014) vertoond, de nieuwste film van beeldend kunstenaar en winnaar van de Heineken Prijs 2014, Wendelien van Oldenborgh.

Breaking News & Top Stories

13 maart 2015
Srategisch ruimtelijk planner, architect en onderzoeker Jan Willem Petersen zet tijdens de workshop 'Breaking News & Tops Stories' zijn persoonlijke werkwijze uiteen aan de hand van projecten zoals Assembling Afghanistan, Constructing Lebanon en Terrorism as Urban Practice. Zijn directe benadering van de ruimtelijke praktijk impliceert dat hij geen middel onbeproefd laat om de complexiteit van een specifieke context te doorgronden.

Cedric Price During TEFAF

13 – 14 maart 2015
'CEDRIC PRICE: the DYNAMICS of Time' is nog te bezoeken tot en met zondag 22 maart. Tijdens TEFAF geeft Dr. Tanja Herdt een lezing over Cedric Price en geeft Jan Nauta, curator van de tentoonstelling, een rondleiding.

CEDRIC PRICE: The Dynamics of Time

13 december 2014 – 22 maart 2015
Bureau Europa presenteert de derde versie van een tentoonstelling gewijd aan het werk van architect Cedric Price, met daarin enkele projecten die niet eerder in Nederland te zien waren. De tentoonstelling ‘Cedric Price: The Dynamics of Time’ introduceert het werk van Price door middel van een dwarsdoorsnede van elementen uit zijn inventieve en unieke praktijk: schetsen, projecttekeningen, opgenomen lezingen en de persoonlijke verhalen van medewerkers, collega's en vrienden.

Sphinxdebat over creatieve broedplaatsen

7 april 2015
Creatieve broedplaatsen: de nieuwe economische motor voor stedelijke ontwikkeling? Wat is een creatieve broedplaats, wie zijn de aanjagers en wat zijn de motivaties om een broedplaats te starten? Wanneer is zo’n plek succesvol, en welke belemmeringen kom je tegen? Maar ook: hoe bottom-up of informeel zijn deze plekken eigenlijk, hoe lopen de geldstromen? Welke rol van de overheid is gewenst bij de ontwikkeling van zo’n broedplaats? In hoeverre wordt de creatieve professional (de kunstenaar, de ontwerper) ondergeschikt gemaakt aan het aanjagen van gebiedsontwikkelingen? En zo ja, is dat dan erg?

KIJK Raumplan Versus Plan Libre

10 – 19 april 2015
In navolging van de tentoonstelling aan de TU Delft in 1986-1987 'Raumplan Versus Plan Libre' (curator Max Risselade), zijn derdejaars bachelorstudenten 'Architectonische Vormgeving’ van de Maastricht Academy of Architecture op zoek gegaan naar de hedendaagse betekenis van de ontwerpen van Loos en Le Corbusier.

Opening Sky Hive Solar in het Frontenpark

25 april 2015
Dankzij de geslaagde crowfundingactie Adopt a bee, Honey! is het gelukt om een Sky Hive Solar te vervaardigen voor het Frontenpark in Maastricht. Er was € 15.000 nodig en met de financiële hulp van velen is dit bedrag bij elkaar gebracht.Zaterdag 25 april wordt de Sky Hive Solar in gebruik genomen.

Modelezing bij Bureau Europa + Preview FASHIONCLASH Festival 2015

23 mei 2015
Als podium voor ontwerptalent organiseert Bureau Europa, in samenwerking met FASHIONCLASH, op 23 mei een preview van de shows die in juni aan het grote publiek worden getoond. FASHIONCLASH Festival Maastricht is uitgegroeid tot een internationaal en interdisciplinair evenement, waar opkomende designers van verschillende disciplines de kans krijgen om hun werk te presenteren. Daarnaast is het een gevestigde waarde aan het worden in de internationale modewereld.

Frontenpark

15 september 2013 – 31 mei 2015
Eind april is door gedeputeerde Noël Lebens en wethouder Gerdo van Grootheest het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Frontenpark. Bureau Europa verzorgt voor het komende jaar de programmering van het Frontenpark.
Programma

Who owns my city?

24 april – 5 juni 2015
Bewoners worden opgeroepen te participeren om de leefkwaliteit van hun stad te handhaven. Onze terugtredende overheid maakt ons medeplichtig aan de financiële last van vooruitgang. Tegelijkertijd heeft leefbaarheid een commerciële waarde, die wordt ingezet als garantie voor de vastgoedmarkt.

New Economy, Old Borders

5 juni 2015
ISCOCARP, de International Society of City and Regional Planners organiseert haar jaarlijkse congres in oktober 2015 in Nederland, België en Duitsland. Op 19 en 20 oktober 2015 vindt er een decentraal gedeelte van dit congres in Maastricht plaats. Bureau Europa organiseert dit, in samenwerking met een aantal creatieve ondernemers, in opdracht van de gemeente Maastricht en de provincie Limburg onder de naam 'New Economy, Old Borders', met als doel het bevorderen van Euregionale kennisdeling en grensoverschrijdende samenwerkingen.

Key note lezing door Bas Heijne

10 juni 2015
Dit voorjaar zendt VPRO/Human de documentaire reeks De Volmaakte Mens uit. Daarin gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de nieuwste technologie die ons idee van de mens blijvend lijkt te gaan veranderen. Genetische manipulatie, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie - de mogelijkheden om onszelf te ,,verbeteren'' zijn zo talloos geworden dat we op een kantelpunt in de evolutie lijken te zijn aangekomen: de mens is zijn eigen schepper geworden.

Meet the Maker meets FASHIONCLASH

13 juni 2015
In november 2014 startte Bureau Europa met Meet the Maker, een nieuw concept, dat kunstenaars, designers en performers een platform biedt, waarop zij hun werk kunnen presenteren aan een selecte groep geïnteresseerden. Dit jaar krijgt het evenement een bijzonder vervolg, door een samenwerking met het internationale modeplatform FASHIONCLASH. 5 makers werden geselecteerd een object, project, werk of performance te presenteren aan een (transdisciplinaire)groep belangstellenden. Het thema van het FASHIONCLASH festival 2015 is Gender.
Programma

Negotiating Domesticity: Spatial Productions of Gender in Modern Architecture

19 – 20 juni 2015
‘Eerst vormen wij de architectuur en vervolgens geeft de architectuur ons vorm’ is een bekend adagium binnen het architectuurdiscours. Deze avond, die speciaal en parallel aan de Roze Zaterdag 2015 is geprogrammeerd, gaat over de relaties die we hebben met onze vormgegeven omgeving en hoe deze omgeving mede ons gedrag en onze identiteit bepaald.

Contested Waters

20 juni 2015
Ter gelegenheid van Roze Zaterdag heeft Bureau Europa muziektheatergezelschap Het Geluid Maastricht uitgenodigd het fenomeen 'otherness' (anders zijn) te onderzoeken.
Lezing en debat

Open Source | Met ontwerper Thomas Lommee, architect Pieter Stoutjesdijk en ondernemer Rik Theunissen

24 juni 2015
Van consument naar producent? Van standaardisatie naar diversiteit? Op woensdag 24 Juni gaan we in gesprek over Open Source. De term duidt zowel op het streven naar vrije toegang tot bronmaterialen, als op de technische middelen die dit ideaal in potentie mogelijk maakt. Tegen dominante economische principes zoals monopolisering en andere gesloten processen in, belooft de opkomst van digitale middelen vanaf de jaren ’80 een democratisering van informatie en een cultuur met meer ruimte voor zelfexpressie.

Lezingen over de Nieuwe Wereld

13 mei – 25 juni 2015
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Werkplaats voor de Nieuwe Wereld worden er bij Bureau Europa een aantal lezingen georganiseerd die het gedachtegoed van makers van de tentoonstelling ondersteunen.
workshop

Culturele Hackaton

27 – 28 juni 2015
Op 27 en 28 Juni organiseren ACKspace, Bureau Europa en de Universiteit Maastricht een Culturele Hackathon! Tijdens deze 2-daagse kunnen deelnemers met verschillende vaardigheden en niveaus samenwerken aan een innovatief project. Verken en ontwikkel je creativiteit door middel van workshops, groepsdiscussies en meer!

Werkplaats voor de nieuwe wereld.

1 mei – 5 juli 2015
Wat maakt werk de moeite waard? Hoe geeft ons dagelijks handelen betekenis aan ons leven en aan onze fysieke omgeving? 


workshop

Workshop: Grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio

31 augustus 2015
Met als doel het bevorderen van Euregionale kennisdeling en grensoverschrijdende samenwerking, organiseert Bureau Europa meerdere sessies in samenwerking met een aantal creatieve ondernemers, als voorbereiding op het ISOCARP-congres (International Society of City and Regional Planners) in oktober. 5 juni jongstleden heeft de 1e bijeenkomst van New Economy, Old Borders plaatsgevonden. De eerste bijeenkomst stond in het teken van het delen visies van de verschillende deelregio’s. Hierbij kwam naar voren dat ondanks de verschillende belangen de noodzaak tot samenwerking wel degelijk aanwezig is.

The Great Indoors 2015: de genomineerden

3 – 4 september 2015
Met veel genoegen presenteert de organisatie van The Great Indoors Award de genomineerden voor de The Great Indoors Award 2015. De internationale jury heeft op 3 en 4 september uit 271 inzendingen per category vijf architecten en designers geselecteerd.
lezing en presentatie

De plannen rondom IBA Parkstad: lezing van Jo Coenen

17 september 2015
IBA (kort voor Internationale Bau Ausstellung) is een van oorsprong Duits concept dat wordt gekenmerkt door een lange periode van engagement - vaak 20 jaar. Typerend is ook het aanpakken van maatschappelijke en economische vraagstukken door ruimtelijke ingrepen. Zo werd het met succes ingezet bij de grote krimp in Sachsen-Anhalt, en werd er met het Zeche-Zollverein en het Landschaftspark een boost gegeven aan Duisburg en Essen.
workshop

3de Workshop Isocarp: New Economy, Old Borders

18 september 2015
Met als doel het bevorderen van Euregionale kennisdeling en grensoverschrijdende samenwerking, organiseert Bureau Europa meerdere sessies in samenwerking met een aantal creatieve ondernemers, als voorbereiding op het ISOCARP-congres (International Society of City and Regional Planners) in oktober.
stadswandeling

Helden van hier: Maurice Mentjens. Bekijk de stad door de ogen van Maurice Mentjens

26 september 2015
Bekijk de stad door de ogen van Maurice Mentjens
lezing

Evaluating Alternatives: over de nieuwe rollen en alternatieve verdienmodellen binnen de ontwerppraktijk

2 oktober 2015
Op vrijdag 2 oktober geeft architect Marc Koehler een lezing over de veranderende rol van de architect binnen de ontwerppraktijk. Koehler is met zijn bureau MKA een voorloper als het gaat om een andere werkwijze in de architectuur.

2-daagse workshop Isocarp

19 – 20 oktober 2015
Dit jaar organiseert ISOCARP (International Society of City and Regional Planners), in oktober het jaarlijkse congres in Nederland, België en Duitsland. 19 en 20 Oktober vindt een deel van het congres plaats in Maastricht onder de naam "How to overcome national borders - New Economy, Old Borders – grensoverschrijdende samenwerking vanuit ruimtelijk-economisch perspectief”.

The Great Indoors 2015 FOREVER NOW

2 juni – 31 oktober 2015
The Great Indoors Award is een internationale, tweejaarlijkse prijsvraag op het gebied van interieurvormgeving. Deze editie van The Great Indoors getiteld FOREVER NOW, stelt de vraag naar onze relatie tot het Nu (en nieuw) centraal. Als we vanuit het perspectief van het interieur naar eigentijds design kijken in een poging de huidige trends te begrijpen, zien we een discipline beladen met onduidelijkheden en paradoxen.

The Great Indoors Award 2015 - En de winnaars zijn...

31 oktober 2015
The Great Indoors Award is een internationale, tweejaarlijkse prijsvraag op het gebied van interieurvormgeving. Zaterdag 31 oktober, zijn de winnaars van de editie 2015 bekendgemaakt. Het prijzengeld bestond uit een bedrag van 20.000 Euro, dat werd verdeeld over vier categorieën.
lezing

Oeuvre lezing Wiel Arets met aansluitend boekpresentatie 'Wiel Arets - Bas Princen'

4 november 2015
Op woensdag 4 november gaat de gerenommeerde Limburgse architect Wiel Arets (1955) in op zijn nieuwste gebouwen, gewonnen competities en contemporaine ontwikkelingen binnen zijn bureau Wiel Arets Architects (WAA). Aansluitend prestenteert Wiel Arets zijn laatste publicatie 'Wiel Arets – Bas Princen'.
Lezing en debat

Evaluating Alternatives: Markt & Moraal

9 november 2015
In de serie 'Evaluating Alternatives', over de nieuwe rollen en verdienmodellen van de ontwerper maakt Bureau Europa een uitstap en wordt de basis ideologie van de markt - het neoliberalisme – onderzocht.
lezing

Evaluating Alternatives: duo lezing Rik Martens en Marc Maurer

11 november 2015
Dit is een lezing in de serie ‘Evaluating Alternatives’, over de veranderde rollen en verdienmodellen van de architect en de ontwerper, een onderwerp dat in de afgelopen jaren al veel is besproken. Zowel binnen de discipline zelf, als door hen die veel vertrouwen toedichten aan het probleemoplossend vermogen van ontwerpers. Men spreekt over een paradigmaverschuiving: geen grote gebaren, maar bescheiden, veelal tijdelijke ontwerpen.
performatieve nieuwsredactie

Rise & Shine

4 – 8 december 2015
Rise & Shine is een performatieve nieuwsredactie die informatie verspreidt over projecten van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers en academici die gepresenteerd worden bij UABB.
tentoonstelling

Design by Choice: de oorsprong van massaproductie op maat in Europa

10 oktober 2015 – 17 januari 2016
De tentoonstelling 'Design by Choice' onderzoekt de oorsprong van de hedendaagse consumptiemaatschappij. Centraal in de tentoonstelling staat een representatieve doorsnede van Europese handelscatalogi voor gietijzer.
tentoonstelling

Made in Europe

10 oktober 2015 – 17 januari 2016
Fotograaf Kim Bouvy (1974) heeft van Bureau Europa de opdracht gekregen de specifieke wederkerigheid tussen de industriële geschiedenis en identiteit van Luik en Maastricht te bestuderen.
lezing

Design by Choice, lezingenserie

16 november 2015 – 17 januari 2016
In het kader van de tentoonstelling Design by Choice wordt er een bijzondere lezingencyclus georganiseerd.
tentoonstelling

Domestic Affairs: the house is a home to the paradox

4 december 2015 – 28 februari 2016
Na een succesvolle eerste editie in januari bij de Passagen in Keulen - het grootste designevenement van Duitsland - is het tijd voor een tweede editie van Domestic Affairs, waarbij we de tentoonstelling vertalen naar een Chinese context!
lezing

De Staat van Europa

 
Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. In de serie De Staat van Europa onderzoeken we conditie van een continent.

Bureau Europa gesloten ivm corona virus tot 1 juni