NL / EN
Project
Jaar
Type

Minecraft

19 oktober 2013 – 7 januari 2014
Het project ‘Mijnspoorzoeker’ is in opdracht van Stadsregio Parkstad Limburg uitgevoerd. Het gewenste eindresultaat is een totaalconcept voor een nieuw te ontwikkelen hoogwaardige regionale toeristische verbinding tussen Nuth, Hoensbroek en Brunssum inclusief een daarbij horend uitvoeringsprogramma en passende globale kostenraming.
Programma

THEATRE AS ARCHITECTURE TRAINING ACADEMY

25 – 26 januari 2014
Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014 vond de eerste TATA workshop plaats in Bureau Europa en de Mosa Fabriek. Op uitnodiging van multidisciplinair collectief TAAT kwam een groep van zes architecten en zes theatermakers bij elkaar om samen onderzoek te doen naar de beleving van tijd in een vormgegeven ruimte.

Crowd-funding actie "Adopt a Bee, Honey!"

1 oktober 2013 – 1 april 2014
In oktober zijn Bureau Europa en Bee Collective de crowdfundingactie ‘Adopt a bee, honey!’ gestart. De opbrengsten van deze actie zijn bestemd voor plaatsing van de Sky Hive Solar, twee bijenkasten op hoogte, in het Frontenpark. Met de Sky Hive Solar kan de bij naar Maastricht worden teruggebracht.
Programma

Debat

4 – 5 april 2014
Bureau Europa / platform voor architectuur, LTO en de LLTB presenteerden op vrijdag 4 april 2014: Hameren op Europa. Een debat in het kader van de Europese Verkiezingen van 22 mei 2014.
Programma

Mansholt, Landschap in Perspectief

18 januari – 20 april 2014
Bureau Europa wijdt de tentoonstelling 'Mansholt, Landschap in Perspectief' aan de wijze waarop landbouw de inrichting en vormgeving van het Nederlandse landschap na 1945 heeft bepaald, tegen de achtergrond van de actuele hervorming van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Leidraad van de tentoonstelling is het werk van voormalig landbouwminister Sicco Mansholt
Programma

De utopie van de vrije markt

22 juli 2014
In het paralel programma van de tentoonstelling Coming Soon, Real Imaginairy Futures gaaf filosoof Hans Achterhuis op dinsdag 22 juli een lezing over de utopie van de vrije markt, de voorlopers van de utopie, de moderniteit als gerealiseerde utopie en de hedendaagse behoefte aan utopieën.

Project 'Verhalen Verbeeld'

31 januari – 31 juli 2014
Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, Marres Projects en Bureau Europa/platform voor architectuur zijn een samenwerking aangegaan in de vorm van een cultureel onderzoek. Dit project met de naam ‘Verhalen Verbeeld’ concentreert zich in eerste instantie op de geschiedenis van het landgoed WinselerHof in Landgraaf.
Programma

COMING SOON: Real Imaginary Futures

24 mei – 2 augustus 2014
Op 24 mei om 17 uur opende de tentoonstelling COMING SOON. Met landschap als metafoor bevraagt de tentoonstelling wat in het hart ligt van de utopieën van onze tijd: van inspiratie in verleden, urgenties in het heden en projecties naar een mogelijke toekomst. De noden en deugden van onze tijd worden geëxtrapoleerd en impliciet verwerkt (ecologie, economie, sociale cohesie en technologie).

Rondleiding met Jo Coenen

4 oktober 2014
Zaterdag 4 oktober 2014 geeft Jo Coenen een rondleiding door Maastricht, langs een aantal van zijn ontwerpen. Luister naar zijn achterliggende gedachten over Mosae Forum en wat hij vindt dat we kunnen leren van stadsdeel Céramique. En hoe kunnen we de relatie tussen de Maas/stad versterken?

Performing space, space performed Architectuur & Dans (in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen)

2 november 2014
Aan de vooravond van de Nederlandse Dansdagen besteedt Bureau Europa aandacht aan de relatie tussen architectuur en dans. Dansen is, zoals de beroemde uitspraak van Merce Cunningham luidt, "in space and time." Tijdens deze avond wordt ingegaan op de vraag op welke manier de ruimtelijke conditie, sfeer of vorm van een plek, de dans informeert of beïnvloed.

Boekpresentatie 'architect' Joan Melchior van der Meij

7 november 2014
Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949), een van de drie grondleggers van de Amsterdamse School. Lang was er weinig over hem bekend. Terwijl zijn collega’s Michel de Klerk en Piet Kramer wereldberoemd zijn geworden, is het leven en werk van Van der Meij altijd in de schaduw blijven staan. Daar komt nu verandering in. Binnenkort verschijnt het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School. Een nieuw standaardwerk over een van Nederlands belangrijkste architecten.

Was getekend, Jo Coenen

27 september – 23 november 2014
Op zaterdag 27 september wordt de tentoonstelling Was getekend, Jo Coenen geopend. Hoewel met zijn recente benoeming tot curator-directeur van IBA Parkstad zijn loopbaan verre van ten einde is, vormt de 65e verjaardag van Coenen de aanleiding voor een tentoonstelling waarin zijn schetsen centraal zullen staan.

Meet the Maker

29 november 2014
Op 29 november 2014 vindt bij Bureau Europa, in samenwerking met ontwerpbureau NOTO in Maastricht, de eerste editie plaats van ‘Meet the Maker’. Kunstenaars, denkers, ontwerpers en performers uit de Euregio presenteren op één dag één werk. Naast de presentatie van het werk gaat het om de ontmoeting tussen publiek en professionals.

Drie ontwerpers over de toekomst van Belvédère Maastricht.

2 december 2014
Sprekers: Nanne de Ru Powerhouse Company / Marc Maurer Maurer United / Paul Achterberg Quadrat

CEDRIC PRICE: The Dynamics of Time

13 december 2014 – 22 maart 2015
Bureau Europa presenteert de derde versie van een tentoonstelling gewijd aan het werk van architect Cedric Price, met daarin enkele projecten die niet eerder in Nederland te zien waren. De tentoonstelling ‘Cedric Price: The Dynamics of Time’ introduceert het werk van Price door middel van een dwarsdoorsnede van elementen uit zijn inventieve en unieke praktijk: schetsen, projecttekeningen, opgenomen lezingen en de persoonlijke verhalen van medewerkers, collega's en vrienden.

Frontenpark

15 september 2013 – 31 mei 2015
Eind april is door gedeputeerde Noël Lebens en wethouder Gerdo van Grootheest het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Frontenpark. Bureau Europa verzorgt voor het komende jaar de programmering van het Frontenpark.
Programma
lezing

De Staat van Europa

 
Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel 'De Staat van Europa'. In de serie De Staat van Europa onderzoeken we conditie van een continent.

Bureau Europa gesloten ivm corona virus tot 1 juni