NL / EN
Project
Jaar
Type

Deense architectuurbelofte in Nederland

16 november 2006
Rond de tentoonstelling New Faces in European Architecture gaven Bjarke Ingels en Bjarne Mastenbroek, twee van de belangrijkste Europese avant-gardearchitecten, hun persoonlijke visie op stedenbouwkundige vraagstukken van de toekomst.
Programma

Verleden, heden, toekomst Céramiqueterrein

14 december 2006
Lezingen van Prudent de Wispelaere en Jan Vercauteren over het volledig hernieuwde Céramiqueterrein in Maastricht, het visitekaartje van ex-Rijksbouwmeester Jo Coenen van het gelijknamige Maastrichtse architectenbureau.
Programma
2007 →

Vrouwen aan het woord over vernieuwende bouwkunst

8 februari 2007
Monica Adams en Juliette Bekkering zijn twee jonge architecten die aan de hand van hun persoonlijke geschiedenis en inspiratiebronnen hun visie gaven op architectuur en de achtergronden toelichtten bij hun realisaties en toekomstige projecten.
Programma

Visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio

11 mei 2007
NAiM bracht de officiële bouwmeesters van Nederland en België samen voor een unieke avondlezing. Zij presenteerden hun visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio en op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en België.
Project Jean Prouvé
Programma

Cuypers: Architectuur met een Missie

18 oktober 2007
Lezing van Linda Vlassenrood over Cuypers als bevlogen architect met een missie. "Hij geloofde in een samenlevingsideaal, in een architectuur die de maatschappij kon veranderen, in het 'Gesamtkunstwerk' en in de neogotiek als enige gerechtvaardigde architectuurstijl."
Programma

P.J.H. Cuypers: Gebouw en Stad

8 november 2007
Lezing door Cuypersdeskundige Aart Oxenaar: "Pierre Cuypers ontdekt dat traditionele architectuurtypen niet meer zonder meer geïmplementeerd kunnen worden in de stad, maar dat de architect - wil hij een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren met zijn werk aan het straatbeeld - daarop moet reageren."
Programma

Over de houdbaarheid van een restauratie: een terugblik op de restauratie van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht.

22 november 2007
Honderd jaar na dato werd de restauratie van de Onze Lieve Vrouw Basiliek door diaken Régis de la Haye nader onder de loep genomen.
Programma
2008 →

De restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens & Verder met Cuypers: de restauratie van het Rijksmuseum

6 januari 2008
Dubbellezing met als sprekers Cor Bouwstra & Anne van Grevenstein over de restauratie van Kasteel De Haar in Haarzuilens en de restauratie van het Rijksmuseum.
Programma

Het Huis van Cuypers

24 januari 2008
Lezing van Bernadette van Hellenberg Hubar over de kunstwerkplaats van de firma Cuypers & Stolzenberg, een modern equivalent van de middeleeuwse bouwloods.
Programma

The Garden of Cosmic Speculation

13 maart 2008
Charles Jencks, de Amerikaanse architectuurcriticus, landschapsarchitect en ontwerper, gaf een lezing met de titel 'The Garden of Cosmic Speculation'. Hij ging in op zijn werk en sprak over kosmische thema's en het vraagstuk van culturele identiteit.
Programma

Santiago Calatrava en Station Guillemins Liège

25 september 2008
Dubbellezing door Bert van Bunningen en Fred Greve.
Programma
2010 →

Transition Town Maastricht

7 mei 2010
Presentatie van Bart Dekker over de start en ideeën van Transition Town Maastricht: de realisatie van Maastricht als eetbare stad. Tevens vertoning van de film 'The Power of Community'.
Programma
2011 →

Kate Bull: The People's Supermarket

5 september 2011
Tijdens de feestelijke opening van Re-Action! sprak Kate Bull, mede-oprichter van The People's Supermarket (GB) over het belang van sociale innovatie als een katalysator voor duurzaamheid.
Project RE-Action!
Programma

Ronald Rietveld on VACANT NL

4 november 2011
Ronald Rietveld sprak over VACANT NL. Met VACANT NL wil Rietveld het denken over leegstand veranderen door het te koppelen aan een sociaal probleem om het onderwerp zo op de politieke agenda te krijgen.
Programma

The Potential of Vacancy

5 november 2011
Lezing door Stealth.unlimited (Ana Džokić en Marc Neelen) Waar liggen kansen voor het tijdelijk herprogrammeren van gebouwen of gebieden? Wat is het vergeten potentieel van leegstand?
Programma
2012 →

Lezing 'The Ambition of the Territory' door Christoph Grafe

13 november 2012
Op dinsdag 13 november verzorgt Christoph Grafe, directeur van het Vlaams architectuurinstituut en opdrachtgever van de Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië, een lezing bij NAiM/Bureau Europa.
Programma

Lezing ZUS [Zones Urbaines Sensibles] i.s.m. TOPOS

21 november 2012
Op woensdag 21 november organiseerde Architectuurcentrum TOPOS Maastricht en NAiM/Bureau Europa een lezing door studio ZUS [Zones Urbaines Sensibles] in het kader van de TOPOS-lezingenreeks ‘Raakvlakken: Ver Weg’.
Programma
2013 →

Lezing ‘Playboy: reconstructies van mannelijkheid’

31 januari 2013
Op donderdag 31 januari geeft Maaike Meijer, literatuurwetenschapper en hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht, de lezing ‘Playboy: reconstructies van mannelijkheid’ in het kader van de tentoonstelling ‘Playboy Architecture, 1953-1979’.
Programma

Lezing over Louis Le Roy

21 maart 2013
Op 21 maart gaf Piet Vollaard, directeur Archined, een lezing over Fries kunstenaar, tuinman, filosoof Louis Le Roy, een van de belangrijkste propagandisten van de \'Wilde Tuin’ beweging. Debra Solomon en Mariska van den Berg (Urbaniahoeve) reageerden vanuit hun praktijk. Deze lezing opende het nieuwe seizoen van het Sphinxpark.
Programma

Lezing door DUS architects

23 april 2013
Op 23 april sprak Hedwig Heinsman van DUS architects (opgericht in 2004 door Martine de Wit, Hans Vermeulen en Hedwig Heinsman) over het werk en de ontwerpattitude van DUS.
Programma
2014 →

De utopie van de vrije markt

22 juli 2014
In het paralel programma van de tentoonstelling Coming Soon, Real Imaginairy Futures gaaf filosoof Hans Achterhuis op dinsdag 22 juli een lezing over de utopie van de vrije markt, de voorlopers van de utopie, de moderniteit als gerealiseerde utopie en de hedendaagse behoefte aan utopieën.
0 →

Bureau Europa gesloten ivm corona virus tot 1 juni