NL / EN
Project
Jaar
Type

Open Source | Met ontwerper Thomas Lommee, architect Pieter Stoutjesdijk en ondernemer Rik Theunissen

24 juni 2015
Van consument naar producent? Van standaardisatie naar diversiteit? Op woensdag 24 Juni gaan we in gesprek over Open Source. De term duidt zowel op het streven naar vrije toegang tot bronmaterialen, als op de technische middelen die dit ideaal in potentie mogelijk maakt. Tegen dominante economische principes zoals monopolisering en andere gesloten processen in, belooft de opkomst van digitale middelen vanaf de jaren ’80 een democratisering van informatie en een cultuur met meer ruimte voor zelfexpressie.

In combinatie met de huidige technische mogelijkheden, zoals de computergestuurde productie van 3d printen, lijkt de opensource-gedachte nog veel meer gevolgen te gaan hebben voor de economie en onze maatschappij. De enorme mogelijkheden voor het ontwerpen, distribueren, delen en produceren van goederen, bieden kansen voor het kleinschaliger maken van de economische, educatieve en regulatieve infrastructuur. Wat eerst was toebedeeld aan de ingenieurs van Silicon Valley en de hacker cultuur, verbreed zich nu naar een situatie waarin alle consumenten producenten kunnen worden.

Op deze avond gaan we de balans opmaken met drie specialisten:
* ontwerper Thomas Lommee (Intrastructures),
* architect Pieter Stoutjesdijk (ECOnnect) en
* ondernemer Rik Theunissen (Makerpoint Maastricht)
In hoeverre heeft Open Source de genoemde doelen ook daadwerkelijk al verwezenlijkt? Kan het de concurrentie aangaan met industriële productie? Wat kunnen we in de nabije toekomst nog verwachten?

Pieter Stoutjesdijk is onder andere oprichter van ECOnnect. In 2013 studeerde hij af aan de TU Delft, door met een computergestuurde freesmachine een model voor een huis te bouwen. Stoutjesdijk ontwierp het huis speciaal voor Haïti, dat in 2010 werd getroffen door een zware aardbeving. De woning die hij ontwierp bestaat uit maar liefst 2484 onderdelen, die naadloos in elkaar passen middels ‘friction fit’. Het model is geschikt voor het lokale klimaat door hoge plafonds voor de ventilatie, een veranda en een dubbel parabolisch dak dat regenwater opvangt.

Thomas Lommée is educator, productontwerper en industrieel vormgever. Met zijn designstudio Intrastructures werkt hij aan systemische veranderering: producten, diensten en ruimtelijke ingrepen die geënt zijn op een meer duurzame samenleving. Hij zal onder andere vertellen over zijn project 'Open Structures', dat al eens werd beschreven als ‘Lego-meets-Wikipedia’.

Rik Theunissen is mede-oprichter van Makerpoint Maastricht voor 3D-printen en 3D-scannen. Theunissen vertelt over de nieuwste ontwikkelingen rondom 3D printen, en de implicaties van deze techniek voor de economie en het onderwijs.

Moderator: Saskia van Stein
Taal:
Nederlands
Toegang: Gratis